Αυτές τις μέρες, φαίνεται ότι όλοι μιλούν για τη «σιωπηλή παραίτηση». Η νέα τάση στους χώρους εργασίας, μετά τη Μεγάλη Παραίτηση, θέλει τους εργαζόμενους να μένουν στις δουλειές τους αλλά να κάνουν το ελάχιστο απαιτητό και τίποτα παραπάνω.

Όμως φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι. Γιατί εκτός από την «σιωπηλή παραίτηση», υπάρχει και η «σιωπηλή απόλυση».

«Πολλοί από εσάς μιλάτε για τη σιωπηλή παραίτηση, αλλά ελάχιστοι μιλάνε για τη σιωπηλή απόλυση. Αυτό είναι όταν δεν δίνεις σε κάποιον αύξηση για πέντε χρόνια, έστω και εάν κάνει ό,τι του ζητάς», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter, κερδίζοντας 18.000 likes και πολλές απαντήσεις από followers που συμφωνούν.

Η σιωπηλή απόλυση γίνεται όταν ο εργοδότης ή ο προϊστάμενος μειώνει σιωπηλά τον όγκο της δουλειάς που δίνει σε έναν συγκεκριμένο υπάλληλο, αποφεύγει κάθε συζήτηση για την ανέλιξη του ατόμου αυτού και «παγώνει» τον μισθό του αποκλείοντάς τον από τις αυξήσεις, ώσπου ο εργαζόμενος να αγανακτήσει και να παραιτηθεί.


Σύμφωνα με την Bonnie Dilber, μια υπεύθυνη προσλήψεων, οι σιωπηλές απολύσεις είναι κάτι που συμβαίνει όλη την ώρα.

Και υπάρχουν και μερικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πέσει θύμα σιωπηλής απόλυσης:

– Δεν παίρνετε θετικά σχόλια –ή έστω σχόλια- για τη δουλειά σας.

– Δεν παίρνετε καθόλου αυξήσεις ή παίρνετε χαμηλότερες σε σχέση με άλλους συναδέλφους σας.

– Οι συναντήσεις που ζητάτε με τον προϊστάμενο συχνά ακυρώνονται.

– Δεν σας ζητάνε να δουλέψετε στα μεγάλα projects της επιχείρησης.

– Δεν σας δίνουν πληροφορίες που είναι κρίσιμες για τη δουλειά σας.

– Ο προϊστάμενος δεν συζητά ποτέ μαζί σας την ανέλιξη σας ή το επόμενο βήμα της καριέρας σας.


«Λειτουργεί εξαιρετικά για τις εταιρείες… Τελικά θα νιώσετε τόσο ανίκανοι, απομονωμένοι και ότι δεν σας εκτιμούν ώστε θα πάτε να βρείτε μια νέα δουλειά και δεν θα χρειαστεί ποτέ να ασχοληθούν με την αποζημίωσή σας», σημειώνει η Dilber. «Εναλλακτικά, η απόδοσή σας θα πέσει τόσο χαμηλά γιατί δεν έχετε καμία υποστήριξη, ώστε θα μπορέσουν να σας απολύσουν».

moneyreview.gr
 
Top