Αν και η θερμοκρασία γύρω από τις σούβλες και την ψησταριά αγγίζει και τους 50 βαθμούς, τα κλιματιστικά παραμένουν ερμητικά κλειστά.
Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΜEGA, οι καταστηματάρχες δηλώνουν πως ο τζίρος των καταστημάτων τους δεν επαρκεί προκειμένου να βγουν τα έξοδά τους.
Ειδικότερα, ο Ηρακλής Μπότσαρης, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος, ανοίγει τον φάκελο τρέμοντας για το ποσό που θα δει. Κάθε μήνα έρχεται παραπάνω από τον προηγούμενο και ο αγώνας για να τον πληρώσει είναι τιτάνιος.
«Θα αναγκαστούμε να κάνουμε κάποιον διακανονισμό. Τα φώτα να τα ανοίγουμε μόνο ώρες αιχμής. Όταν δεν έχει δουλειά το μαγαζί, κλείνουμε τα φώτα, κλείνουμε τους ανεμιστήρες, κλείνουμε τα κλιματιστικά και πάμε έτσι».
Πολλοί μάλιστα καταστηματάρχες όπως ο Βαγγέλης Αλεξανδρής που διατηρεί εδώ και χρόνια μαγαζί, έχουν καταργήσει ακόμα και τους ανεμιστήρες αφού ο τζίρος που κάνει το κατάστημά του δεν επαρκεί για να βγουν όλα τα έξοδα.
Οικονομία από παντού
Το βαρύ φορτίο της πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σηκώνουν εδώ και πολύ καιρό οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Προσπαθούν να κάνουν οικονομία από παντού όμως ο λογαριασμό στο τέλος του μήνα δεν βγαίνει.
Τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν δεν μπορούν καλυφθούν από τον τζίρο τους.
Ακόμα και για τους εργαζόμενος που δουλεύουν κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες δίπλα στις ψησταριές, ο κλιματισμός είναι ένα άπιαστο όνειρο. Αντίθετα, μικροί ανεμιστήρες χαμηλού ενεργειακού κόστους λειτουργούν αδιάκοπα για να δροσίσουν τους εργαζόμενους.
«Έχουμε βάλει 3 – 4 ανεμιστήρες επειδή πλέον δεν ανοίγουμε τα κλιματιστικά».
Στην προσπάθεια των επαγγελματιών να μειώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, μεγάλο ρόλο παίζουν οι λάμπες φωτισμού. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αφήνουν μόνο λίγες να φωτίζουν για να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος.
«Τα φώτα κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν τα ανάβουμε, τα ανάβουμε λίγο το βράδυ».
Ακόμη και το πρόγραμμα αλλαγής ενεργοβόρων συσκευών που περίμεναν πολλοί για να καταφέρουν να κάνουν οικονομία, έκλεισε με μόνο μια στις 8 αιτήσεις να γίνονται δέκτες.
Οι καταναλωτές έχουν φτάσει πλέον στο σημείο ακόμη και να μαγειρεύουν τις νυχτερινές ώρες για να γλυτώσουν τις μεγάλες εκπλήξεις στο τέλος του μήνα όταν θα δουν τους λογαριασμούς.