Σε απόσυρση των αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων που αφορούν τις περιοχές Natura, ώστε να τις επαναφέρει έπειτα από διαβούλευση, προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προφανώς πιεζόμενος από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν...

O Κ. Σκρέκας είπε ότι ολόκληρο το Κεφάλαιο Γ του νομοσχεδίου θα ξανατεθεί σε διαβούλευση, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει τις διατάξεις για τις περιοχές Natura μετά την πάροδο ενός μηνός, οπότε η Βουλή, θα αρχίσει εκ νέου τις εργασίες της.
 

Οι επίμαχες διατάξεις καταργούσαν ένα πλήθος περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura 2000» και είχαν ξεσηκώσει ένα θύελλα αντιδράσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που επισήμαναν εγκαίρως στον υπουργό ότι η νομοθέτησή τους ισοδυναμεί με ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες προστασίας της φύσης αλλά και με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Οι αρχικές διατάξεις του αποσυρθέντος κεφαλαίου, που είχαν τεθεί σε διαβούλευση, προέβλεπαν την επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας, με νέες χρήσεις γης που δεν προέβλεπε το ούτως ή άλλως προβληματικό ισχύον πλαίσιο, μεταξύ των οποίων ακόμη και η κατασκευή και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων ή οι εξορύξεις υδρογονανθράκων. Στην εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή, αφαιρέθηκαν κάποιες προβλέψεις για νέες χρήσεις, όπως οι παραπάνω, αλλά διατηρήθηκε ένα πλήθος άλλων δραστηριοτήτων επιβαρυντικές για προστατευόμενες ζώνες.
 
Top