Τι είπε ο Μπόρις Τζόνσον στο διάγγελμά του.


Μετά το «κύμα» των παραιτήσεων υπουργών και στελεχών των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε και τη δική του παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος.

Ο Τζόνσον ενημέρωσε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου αρχηγού θα ξεκινήσει άμεσα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Είπε ότι είναι ξεκάθαρη η θέληση του κόμματος να υπάρξει ένας νέος ηγέτης και ένας νέος πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Τζόνσον ευχαρίστησε όσους ψήφισαν τους Τόρις το 2019. Ο τέως πλέον αρχηγός των Συντηρητικών είπε ότι εκλέχθηκε με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987 και το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων από το 1979.

Είναι περήφανος για ό, τι έχει κάνει, υπογράμμισε. Αναφέρθηκε στο Brexit και την προσπάθεια να ξεπεράσει η Βρετανία την πανδημία. Μάλιστα, επισήμανε την ταχύτερη χρήση των εμβολίων στην Ευρώπη.

Η Βρετανία πρωτοστάτησε στη στήριξη της Ουκρανίας, σημείωσε, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Ο Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση έχει πολλά περισσότερα να κάνει. Θέλει να ανεβάσει το επίπεδο, επειδή πιστεύει ότι το ταλέντο είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο. 

Τόνισε ότι προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του ότι η αλλαγή ηγέτη θα ήταν «εκκεντρική». Αλλά δεν κατάφερε να τους πείσει, όπως παραδέχθηκε – παρόλο που το κόμμα έχει μια «τεράστια εντολή» και βρίσκεται μόνο «λίγες μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις». Λέει ότι στην πολιτική «κανείς δεν είναι έστω και ελάχιστα αναντικατάστατος».

Το «δαρβινικό» εκλογικό σύστημα θα αναδείξει έναν νέο ηγέτη, τόνισε. Είπε, ακόμα, ότι γνωρίζει ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που θα απογοητευτούν. Επίσης, ανέφερε ότι είναι «λυπημένος που εγκαταλείπει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο».

Ευχαρίστησε τη σύζυγό του Κάρι και την οικογένειά του, τους δημόσιους υπάλληλους και το προσωπικό που τον βοήθησαν. Επίσης, ευχαρίστησε την ομάδα προστασίας του – τη μόνη ομάδα που δεν διαρρέει (σ.σ. πληροφορίες), όπως είπε. Έκλεισε λέγοντας ότι το μέλλον είναι «χρυσό».


Τι ζητούν οι Συντηρητικοί
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον Βρετανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του προσωρινά, αφού ανακοινώσει την παραίτησή του, και ζήτησε να προκηρυχθούν εκλογές.

«Είναι αρκετά απίστευτο να υπονοεί ότι θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού για άλλους τρεις με τέσσερις μήνες», επισήμανε η Στέρτζον μιλώντας στην τηλεόραση.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών, η πρωθυπουργός της Σκωτίας απάντησε ότι αυτό «θα ήταν προς το συμφέρον του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή», αλλά πρόσθεσε ότι εκτιμά πως δεν είναι πιθανό να συμβεί.

Αντίστοιχη άποψη με τη Στέρτζον, ότι δηλαδή ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως και δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι το Συντηρητικό Κόμμα επιλέξει τον διάδοχό του, εξέφρασαν και αρκετά μέλη των Τόρις σήμερα.

 

«Να αναλάβει υπηρεσιακός»
Πέντε βουλευτές των Συντηρητικών ζήτησαν ο Τζόνσον να παραιτηθεί σήμερα και ένας άλλος υπουργός να αναλάβει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου των Τόρις, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες, διότι έχει χάσει το κύρος του μετά την παραίτηση περισσότερων από 50 μελών της κυβέρνησής του.

Δύο ανώτερα στελέχη των Συντηρητικών εκτίμησαν ότι ο Ντόμινικ Ράαμπ, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

«Πρέπει να ξεφορτωθούμε τον Μπόρις το συντομότερο δυνατό. Είναι πολύ τοξικός. Ο Ράαμπ θα ήταν αποδεκτός ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός», δήλωσε ένας από αυτούς.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουαρτένγκ δήλωσε ότι το Συντηρητικό Κόμμα χρειάζεται έναν νέο πρόεδρο όσο το δυνατόν νωρίτερα και επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί.

«Τώρα χρειαζόμαστε έναν νέο ηγέτη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κάποιον που θα μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να θεραπεύσει τη χώρα, να παρουσιάσει ένα νέο, λογικό και συγκροτημένο οικονομικό σχέδιο για να βοηθήσει τις οικογένειες», έγραψε στο Twitter. «Οι τροχοί της κυβέρνησης θα πρέπει να συνεχίζουν να γυρίζουν στο μεταξύ», τόνισε.

Ο Τζορτζ Φρίμαν, που παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του υπουργού Επιστημών, ήταν πιο ξεκάθαρος.

«Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραδώσει τα κλειδιά του γραφείου του, να ζητήσει συγνώμη από την Αυτής Μεγαλειότητα και να τη συμβουλεύσει να ζητήσει να αναλάβει από σήμερα ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ώστε οι υπουργοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και εμείς να επιλέξουμε έναν νέο ηγέτη των Συντηρητικών για να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τη ζημιά και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», τόνισε.

Ποιον δίνει για διάδοχο φαβορί νέα δημοσκόπηση
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας θεωρείται φαβορί μεταξύ των στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος για να αναλάβει την προεδρία των Τόρις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημερινής δημοσκόπησης του YouGov.

Τι ανακοίνωσαν οι Εργατικοί
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα καταθέσει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αν το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού δεν τον ξεφορτωθεί αμέσως, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

«Το δικό του κόμμα συμπέρανε εντέλει ότι είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία», σημειώνει ο Στάρμερ.

«Αν δεν τον ξεφορτωθούν, τότε το Εργατικό (Κόμμα) θα επέμβει για το εθνικό συμφέρον και θα καταθέσει πρόταση μομφής διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον πρωθυπουργό να μένει αγκιστρωμένος για μήνες και μήνες», τονίζει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.
 
Top