Η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει στην απέλαση οκτώ Ελλήνων διπλωματών είναι ασφαλώς μια δυσάρεστη εξέλιξη αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ήταν και αναμενόμενη. Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της έντασης και των προβλημάτων που εκδηλώθηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Από τα τέλη του Φεβρουαρίου που έγινε η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων μέσω της λεγόμενης “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” έχουν μεσολαβήσει πολλά, όπως επίσης πάρα πολλά είναι και αυτά σημειώθηκαν κόντρα στις αρχικέ προβλέψεις και τα προγνωστικά όλων των πλευρών.

Αυτά που ρεαλιστικά έχει σημασία, τέσσερις μήνες αργότερα, είναι ότι ο φαύλος κύκλος όχι απλώς συνεχίζεται αλλά και μεγαλώνει. Οι πολεμικές επιχειρήσεις διαρκούν ακόμη και όπως όλα δείχνουν παραμένει άγνωστος ο χρόνος λήξης τους. Ήδη πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο εδώ και αρκετές για “κανονικοποίηση” του πολέμου ενώ παράλληλα διατυπώνονται και ενδιαφέρουσες θεωρίες ότι η παράταση του μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερες της μιας πλευρές μέσα στο πλαίσιο των παγκόσμιων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Σε ένα πόκερ λοιπόν που ο καθείς δίνει -και σωστά- προτεραιότητα στα δικά του συμφέροντα, ο μέχρι σήμερα απολογισμός δείχνει ότι δυστυχώς τα “απόνερα” αυτής της σύγκρουσης στο οικονομικό και ενεργειακό κυρίως πεδίο τα πληρώνει η Ευρώπη και μάλιστα οι πιο αδύναμες χώρες όπως η δική μας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν -και όχι άδικα- ότι αυτά που ζούμε είναι απλώς τα “προεόρτια” μιας νέας κρίσης που βρίσκεται μόλις στο ξέσπασμά της. Μετά το καλοκαίρι -και καθώς η σκιά του πολέμου αναμένεται να εξακολουθεί να πέφτει βαριά- προβλέπεται ραγδαία επιδείνωση σε όλους τους τομείς, είτε αφορούν τα μακροοικονομικά μεγέθη είτε την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών με την ακρίβεια, την επισιτιστική απειλή και το κόστος της ενέργειας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αν όψει αυτής της πολύ άσχημης κατάστασης στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης μπήκε αν μη τι άλλο στον “πειρασμό” να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο -αν δεν τις έχει αποφασίσει κιόλας οριστικά- για πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου. Πριν ξεσπάσει ο κατακλυσμός...

Γι' αυτό και στον απόηχο της χθεσινής εξέλιξης, το ζήτημα που επανέρχεται δεν είναι άλλο παρά η μείζων ανάγκη να προτάσσει και η χώρα μας κάθε φορά τα δικά της εθνικά συμφέροντα...
 Πηγή: www.dimokratia.gr
 
Top