Προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της Μarc που έγινε σε 1.059 νοικοκυριά κατά το χρονικό διάστημα 22 με 25 Ιουνίου, έδειξε ότι η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολούν τους πολίτες.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,8%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,9%, οι Έλληνες για την Πατρίδα με 2,1%, η Εθνική Δημιουργία με 1,4%, άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,4%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι πολίτες εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν τώρα το Φθινόπωρο και όχι την Ανοιξη του 2023, ενώ προτιμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, στην ερώτηση τι είδους κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα προκύψει, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (28,3%) εκτιμούν ότι θα αναδειχθεί αυτοδύναμη η ΝΔ.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ότι σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας δεν θα πρότεινε ως πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, στην πλειοψηφία τους (64,7%) οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν τη στάση αυτή «λάθος».

 

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις ανησυχούν με 85,3%, τα εθνικά θέματα με 49,8% και ακολουθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σημειώνεται δε ότι σε σχέση με τη προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν τα ποσοστά που δείχνουν την ανησυχία των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά.

 

Μόλις το 14,5% των πολιτών δηλώνει πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν από τις αυξήσεις των τιμών.
 

Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες αξιολογούν θετικά την κυβέρνησης, ενώ αρνητικά ή μάλλον αρνητικά αξιολογεί την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το 74,5%.
 


 
Top