Στα όρια της εξαπάτησης της ίδιας της δικαιοσύνης, στην οποία εκκρεμεί η προσφυγή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων, κινείται η τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία εξουσιοδοτείται ο ειδικός διαχειριστής της μεταλλουργίας να προχωρήσει στην απόλυση και... αποζημίωση του συνόλου των εργαζομένων της μεταλλουργίας.

Και η εξαπάτηση συνίσταται στο γεγονός ότι το Πρωτοδικείο Αθήνας, που έχει δικαιώσει δυο φορές τους εργαζόμενους με προσωρινή διαταγή παγώματος των απολύσεων, στις 6 Μαΐου ενέκρινε την αναβολή εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία για τις 17 Ιουνίου, που είχε ζητήσει η Ειδική Διαχείριση, με την αιτιολογία ότι άμεσα θα ξεκινούσαν διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους.

Πλην όμως, παρά τις εξώδικες προσκλήσεις που έστειλαν στον Ειδικό Διαχειριστή και στην κυβέρνηση τα σωματεία των εργαζομένων μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, διαβούλευση δεν υπήρξε. Κι έτσι, τρεις μέρες πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των 1.060 εργαζόμενων αλλά και της δικαιοσύνης, με την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, μαζί με το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την τροπολογία κατήγγειλαν ως «ταφόπλακα» της ΛΑΡΚΟ και απόπειρα εξουδετέρωσής τους οι εργαζόμενοι, που οργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη στην Αθήνα και συγκέντρωση στη Βουλή, κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.


Ως γνωστόν, την άμεση απόσυρσή της τροπολογίας έχει ζητήσει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «η Μητσοτάκης ΑΕ απολύει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», ενώ την έχει καταγγείλει και το ΜεΡΑ25, με ανάλογη θέση κατά της τροπολογίας να αναμένεται να πάρουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε προφανώς δύσκολη θέση βρίσκονται οι τέσσερις βουλευτές Φθιώτιδας της Ν.Δ., ανάμεσά τους και οι κορυφαίοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Οικονόμου, καθώς οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το ξεσπίτωμα αρκετών απ’ αυτούς επηρεάζει όλη την τοπική κοινωνία και οικονομία, κυρίως στη Φθιώτιδα, αλλά και στους όμορους νομούς.

Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ προβλέπει:

Τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προχωρήσει στην απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στον προσδιορισμό των αποζημιώσεών τους που θα καλυφθούν από το Δημόσιο.

Τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση και για διάστημα μέχρι πέντε μηνών. Οι δαπάνες πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο.

Την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα επτά χρόνια.

Την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία, με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».

Το σχέδιο αυτό έχει εξ αρχής απορριφθεί από τους εργαζόμενους, που γι’ αυτό άλλωστε έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ έχουν καταθέσει προτάσεις για ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το κυβερνητικό σχέδιο μαζικής απόλυσης επανέρχεται τώρα τελεσιγραφικά, τόσο ως κυνικός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους, όσο και ως εξαπάτηση του δικαστηρίου, που την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιουνίου θα βρεθεί προ τετελεσμένων, εφόσον η τροπολογία έχει ψηφιστεί.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της πώλησης της ΛΑΡΚΟ, με τους παράλληλους διαγωνισμούς από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου, καθώς η τελευταία εκ παρατάσεως προθεσμία, στις 5 Ιουνίου, πέρασε χωρίς την παραμικρή πληροφορία για το αν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –AD Holdings κατέθεσε δεσμευτική προσφορά...


Γιάννης Κιμπουρόπουλος


efsyn.gr
 
Top