του Δημοσθένη Μπακοπούλου

Δεν υπάρχει λόγος να το επικαλούμαι συχνά, αλλά είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη Δημόσια Αρχή Λιμένων ανέπτυξα έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό με τη Σαλαμίνα και τους κατοίκους της.

Είναι πολλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που εμποδίζουν τη Σαλαμίνα να πατήσει πάνω στην ιστορικότητά της. Εάν, όμως, τολμήσεις να σκάψεις λίγα μόνο εκατοστά κάτω από την λιπώδη πέτσα της διαπλοκής, τότε αμέσως καταλαβαίνεις ότι η ιστορία είναι και παρούσα και ενεργή.
Τιμώντας αυτήν τη σχέση, οι συνεργάτες μου στο Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος ταξινομούν εδώ και αρκετό καιρό τις καταγγελίες για τα τεκταινόμενα στη Σαλαμίνα και από σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα ενότητα με αποκαλύψεις, που θα εκπλήξουν.
Ξεκινάμε, λοιπόν, με μια πραγματικά ... αξιοπρόσεκτη υπόθεση, που αφορά στη σχέση του Δήμου Σαλαμίνας με τα golden boys της ΕΥΔΑΠ. Διότι σε αυτήν εδώ τη χώρα, όταν βγάζεις ναυάγια χωρίς ο φορολογούμενος να πληρώνει, μαζί σου δε φωτογραφίζεται κανείς. Όταν, όμως, είσαι large με το δημόσιο χρήμα, τότε σπρώχνονται να σου κάνουν τελετές και δεξιώσεις.

Ιδού, λοιπόν, τα γεγονότα...
Σύμφωνα με το α. 13 παρ. 3 περ. β' ν. 1068/1980 επιβάλλεται υπέρ της ΕΥΔΑΠ εισφορά 22%, όταν ένας Ο.Τ.Α κατασκευάζει αγωγούς δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων. Η διάταξη αυτή δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία, αναφορικά με τον κρίσιμο χρόνο επιβολής της εισφοράς: επιβάλλεται κατά το χρόνο της κατασκευής και όχι όποτε θυμάται ο καθένας.
Παρά την ύπαρξη της ανωτέρω διάταξης, τα έτη 2008 και 2009 οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ βεβαίωσαν εγγράφως ότι ο Δήμος Σαλαμίνας οφείλει ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ λόγω εισφορών α. 13 παρ. 3 περ. β' ν. 1068/1980.
Δέκα (10) ολόκληρα χρόνια αργότερα, η ΕΥΔΑΠ θυμήθηκε να ζητήσει από το Δήμο Σαλαμίνας ποσό 3.229.011,53 ΕΥΡΩ για έργα, που είχαν κατασκευαστεί αρχικά την περίοδο 1991-2006 και στην συνέχεια την περίοδο 2008-2012, είχαν δε οπωσδήποτε τεθεί σε λειτουργία το έτος 2012.
Τα σχετικά τιμολόγια εκδόθηκαν το έτος 2019, πολλά χρόνια μετά τον κρίσιμο χρόνο επιβολής της εισφοράς, ήτοι τον πραγματικό χρόνο κατασκευής των έργων.
Την 20/3/2020 υπεγράφη μετά βαϊων και κλάδων ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, γνωστό για τις πολιτικές του ... σχέσεις με τον ... γιγαντάκια των κρατικών εργολαβιών Χρηστάρα Καλογρίτσα, και τον Δήμαρχο Σαλαμίνας και κατ΄επάγγελμα Δικηγόρο Γιώργο Παναγόπουλο προγραμματική συμφωνία οικονομικής υποστήριξης του Δήμου Σαλαμίνας για το οικονομικό έτος 2020. Με τη σύμβαση αυτή, ο Τάκαρος ο Θεοδωρικάκος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και έδωσε από τα χρήματα των φορολογουμένων 5.915.105,79 ΕΥΡΩ για να σώσει ο Παναγόπουλος το Δήμο Σαλαμίνας. Και εάν μέχρι εδώ η πρωτοβουλία του Τάκαρου του Θεοδωρικάκου (ενός Υπουργού με πολιτικές προσλαμβάνουσες και ... Καλογρίτσα) ίσως έχει και μια λογική, όταν ξεσκονίζεις το α. 3 διαπιστώνεις ότι σχεδόν τα μισά από τα χρήματα αυτά, δηλ. ποσό ΕΥΡΩ 2.461.917,50 δε θα διατεθούν για να γίνει καλύτερη η ζωή των κατοίκων της Σαλαμίνας, αλλά θα καταβληθούν στα golden boys της ΕΥΔΑΠ, για μια εισφορά που θυμήθηκε να ζητήσει για πρώτη φορά το έτος 2019.
Όταν κάποτε διαβάσετε πόσο επιτυχημένη είναι οι διοικούντες την ΕΥΔΑΠ, θυμηθείτε ότι στα φουσκωμένα νούμερα, που θα σας παρουσιάσουν περιλαμβάνονται και οι ... εισφορές της Σαλαμίνας.
Η υπόθεση έχει μεγάλο βάθος και η νομική μας ομάδα προετοιμάζει μηνυτήρια αναφορά για πιθανές κακουργηματικές πράξεις. Ωστόσο, όπως κάνουμε πριν από κάθε καταγγελία, διατυπώνουμε τα εξής δημόσια ερωτήματα προς τους Θεοδωρικάκο και Παναγόπουλο και αναμένουμε τις ομοίως δημόσιες απαντήσεις τους:
Α. Ποιός είναι ο χρόνος παραγραφής της απαίτησης της ΕΥΔΑΠ, πότε ξεκίνησε η παραγραφή αυτή και πότε ολοκληρώθηκε;
Β. Εάν υποθέσουμε ότι η απαίτηση δεν έχει παραγραφεί, φρόντισε ο Δήμος Σαλαμίνας να εισπράξει από τους δημότες του την οφειλή, όπως ορίζει ρητά το α. 13 ν. 1068/1990; Διότι επιδότηση μιας δήθεν οφειλής με κρατικό χρήμα και ταυτόχρονη παράλειψη είσπραξης από τους οφειλέτες δημότες συγκροτεί την αντικειμενική υπόσταση περισσότερων του ενός ποινικών αδικημάτων.
Γ. Γνωρίζουν οι δημότες Σαλαμίνας ότι ο Δήμαρχος τους υπέγραψε ότι πρέπει να τους φεσώσει με 2,5 μύρια Ευρώπουλα, για το χατίρι της ΕΥΔΑΠ;
Δ. κ. Πατούλη, ασκεί κανείς εκεί στην Περιφέρεια έλεγχο νομιμότητας για το τι γίνεται στο Δήμο Σαλαμίνας;
 
Top