Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά το τέλος της ομιλίας Μητσοτάκη στο Κογκρέσο που σήμανε και το τέλος της διήμερης επίσκεψης στις ΗΠΑ, ότι «ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη, καθώς η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης».
Προφανώς αυτές είναι αναφορές άνευ σημασίας, στα όρια του ανέκδοτου... πως η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας όταν τροφοδοτεί με όπλα την Ουκρανία, εξοργίζοντας την Ρωσία και πως η Ελλάδα είναι χώρα δικαίου όταν λαμβάνει απροκάλυπτα μια θέση αντί της ορθότερης της ουδετερότητας που επέλεξαν επιτυχώς Τουρκία και Ουγγαρία;
Επίσης η αναφορά Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι αταλάντευτα με την Ουκρανία από που προκύπτει αυτό, καθώς η πλειοψηφία των ελλήνων εναντιώνεται στην εμπλοκή της Ελλάδος σε αυτόν τον πόλεμο.

Η ελληνική διπλωματία παρουσίασε μια συνάντηση δημοσίων σχέσεων με ένα υπό κατάρρευση αμερικανό Πρόεδρο που αποδοκιμάζεται... στις δημοσκοπήσεις ως επιτυχία, βάφτισε τις φιλοφρονήσεις, επιτυχία...
Για την ιστορία τα ποσοστά αποδοκιμασίας για τον Biden είναι 54% κατά με 42% υπέρ ενώ σε ορισμένες δημοσκοπήσεις καταγράφονται και διαφορές 18% με 20% υπέρ των αρνητικών ψήφων.
Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι ο Biden που παίζει πολιτικό παιχνίδι στην Ουκρανία για να διασωθεί πολιτικά στις ΗΠΑ... θα υποστεί μεγάλη πολιτική ζημία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022.

Προφανώς και αυτές οι θριαμβολογίες δεν έχουν καμία βάση...

Καθώς ήδη η Τουρκία θέτει veto για την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ζητώντας ως αντάλλαγμα τα αμερικανικά F -35.
Προφανώς η Τουρκία έχει ισχυρότερη διαπραγματευτική ικανότητα σε σχέση με την Ελλάδα που πήγε στις ΗΠΑ και συμπεριφέρθηκε ως χώρα υποτελής.

Μπορεί για την οικογένεια Μητσοτάκη με τις πολλές φωτογραφίες που έβγαλαν με τον Biden ίσως τον πλέον αποτυχημένο αμερικανό Πρόεδρο… να ήταν ένα ταξίδι δημοσίων σχέσεων αλλά τα ελληνικά συμφέροντα δεν διασφαλίστηκαν.
H Τουρκία για τις ΗΠΑ έχει πολλαπλάσια σημασία ειδικά με το veto αλλά και τις σχέσεις του Erdogan του τούρκου Προέδρου με την Ρωσία του Putin και την Ουκρανία του Zelensky.

Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα και κυρίως την έκβαση των παρακάτω σημαντικών θεμάτων.
Πρώτον, τι θα γίνει με την Τουρκία και τα παζάρια της με τις ΗΠΑ και κατά πόσα τα ανταλλάγματα που θα λάβει θα βλάψουν τα συμφέροντα της Ελλάδας και δεύτερον τι θα γίνει στην Ευρώπη, της αποφάσεις της οποίας περιμένουν στην Αθήνα καθώς το ενεργειακό ζήτημα είναι το πιο κρίσιμο.

Μεγαλύτερη η ισχύς της Τουρκίας γεωπολιτικά σε αυτή τη συγκυρία

Καταρχάς, είναι ακόμα πολύ νωρίς να προσχωρήσει κανείς στην άποψη κυβερνητικών κύκλων που πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Τουρκία είναι στην περιοχή η χώρα που λειτουργεί ως μεσάζοντας των Ρώσων και των Ουκρανών στην εξεύρεση μίας λύσης εκεχειρίας για τις δύο χώρες.
Και επίσης, η ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή αποτελεί ένα σύντομο ανέκδοτο αν κάτσει και δει κάποιος τις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα και φυσικά το κόστος της ενέργειας μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
Το ερώτημα λοιπόν είναι σαφές «εδώ η Ελλάδα δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο και θα αποτελέσει τη χώρα που θα εξασφαλίσει ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή.

Καμία ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή – LNG και project αποτελούν ασπιρίνες

Έχουμε εξηγήσει σε παλαιότερο κείμενο ότι:
Πρώτον το LNG και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επαναεροποίησης είναι δαπανηρές και μεγαλώνουν το κόστος του καυσίμου.
Δεύτερον, τα project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου και αυτό της Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ είναι χρονοβόρα και δεν δίνουν άμεση ανακούφιση.
Τρίτον, όσο και να αυξηθεί η ροή από το αγωγό ΤΑP δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που ικανοποιεί το ρωσικό αέριο και επίσης, ο αγωγός αυτός περνάει μέσα από την Τουρκία με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.
Όσο για τον Eastmed, ούτε λόγος, είναι ένα project που ούτε καν θα ξανασχοληθεί μαζί του καμία χώρα.

Συμφέροντα έχουν οι ΗΠΑ και με την Τουρκία – Πολύ πιθανή η έγκριση από Κογκρέσο των F16

Επίσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές.
Η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ αλλά οι ΗΠΑ έχουν κοινά συμφέροντα και με την Τουρκία.
Και ένα από αυτά είναι να αποτρέψει την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας.
Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ίσως να μην ενδιαφερόταν τόσο.
Αλλά φαίνεται ότι η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας έχει αλλάξει τις διαθέσεις.
Παράλληλα, η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ που χρειάζεται πλειοψηφία για να εντάξει νέα μέλη, κρατάει στα χέρια της την πολυπόθητη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Αν δεν μπουν Σουηδία-Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, θα είναι μία ήττα του ΝΑΤΟ που θα την πιστωθούν οι ΗΠΑ.
Γι’ αυτό θεωρείται ότι παρά τα ευχολόγια και τις θετικές αντιδράσεις του Λευκού Οίκου προς τον Έλληνα Πρωθυπουργού, ότι η υπόθεση με τα τουρκικά F16 θα προχωρήσει, όπως και με τα F-35…
Όπως επίσης, όπως έχουμε γράψει οι ΗΠΑ θα κρατήσουν ουδετερότητα στα θέματα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Διαλυμένη και διαιρεμένη η Ευρώπη λόγω Ρωσίας – Προωθεί μέτρα - παρωδία

Επίσης, η Ευρώπη ολιγωρεί εδώ και μήνες για το θέμα του πληθωρισμού αλλά και της ενεργειακής κρίσης.
Είναι αδύναμη ακόμα και να επιβάλει αύξηση των επιτοκίων μήπως έτσι σταματήσει τις μεγάλες πληθωριστικές τάσεις που δέχεται.
Παράλληλα, παρακολουθεί αποσβολωμένη την μείωση της αξίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο ενώ δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι οι κυρώσεις που επέβαλε στην Ρωσία δεν επηρέασαν κανέναν.

Καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – ο καθένας το συμφέρον του

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση κοροϊδεύει τα ίδια της τα μέλη, κάνοντας τα στραβά μάτια στις εταιρείες ενέργειας για την πληρωμή της Gazprom με ρούβλια ενώ σύμφωνα με την Κομισιόν αυτό θα καταστρατηγούσε τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.
Την αδυναμία της επίσης, δείχνει και με την αναβολή της απόφασης για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
«Ο καθένας δρα για τον συμφέρον του», καμία κοινή στρατηγική.
Και αντί, έστω και τώρα να πάρει δραστικά μέτρα για τους καταναλωτές στην Ευρώπη τι προτείνει;
Μέτρα - παρωδία, όπως επιβολή μέρας χωρίς αυτοκίνητο, μείωση ορίων ταχύτητας και θέρμανση στο μισό σπίτι…
Όλα θα αποφασιστούν 31 Μαΐου στη Σύνοδο Κορυφής.

Μαξιμιλανός
 
Top