Σε κατάδειξη του Δ.Κοπελούζου και του Ι.Σαββίδη προχώρησαν οι ΗΠΑ, ως ανθρώπων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ρωσίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, προχώρησαν κύκλοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών μέσο ενός άρθρου στον ιστότοπο INTELLINEWS, οποίος έχει συνήθως πολύ καλή πληροφόρηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σπάνια φιλοξενεί άρθρα ελληνικού ενδιαφέροντος. Για τον Δ.Κοπελούζο και τον Όμιλο Κοπελούζου είναι ιδιαίτερα σκωπτικοί σε ότι αφορά το ενδιαφέρον του για να πάρει τον έλεγχο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Το ίδιο ισχύει και για τον Ι.Σαββίδη που επίσης ενδιαφέρεται. Το λιμάνι πλέον χρησιμοποιείται ως βάση προώθησης αμερικανικών δυνάμεων σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία.

Ας δούμε τι αναφέρει το άρθρο αναλυτικότερα:

Ο Δημήτρης Κοπελούζος, είναι ένας επιχειρηματίας με αρκετά στενές σχέσεις με την ρωσική Gazprom, ο οποίος θα ήθελε να αναλάβει τον έλεγχο ενός σημαντικού πλέον λιμανιού για τις ΗΠΑ, την Ανατολική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.


Έτσι όπως αναφέρει το δημοσίευμα η εταιρεία Copelouzos’s Cameron SA, σε μια σύμπραξη με τις Bollore Africa Logistics και Gold Air Cargo είναι υποψήφιοι για την εξαγορά του 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Ο δεύτερος υποψήφιος είναι το αμερικανικό μπλοκ της εδρεύουσας στο Τέξας Quintana-ID και η εδρεύουσα στην Ουάσιγκτον Proxenos International. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που έχουν δείξει ενδιαφέρον είναι η International Port Investments Alexandroupolis και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού έρχεται μια στιγμή κατά την οποία οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις του δίνουν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα.

Τον Δεκέμβριο κατά την διάρκεια ομιλίας του ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρει Πάιατ, έδωσε έμφαση στην αξία του λιμανιού:

«Η συνεχής και χωρίς προηγούμενο άυξηση του όγκου της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τονίζει τον στρατηγικό ρόλο της περιοχής για την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την ευρύτερη περιοχή».

Από το συγκεκριμένο λιμάνι αποστέλλεται στρατιωτικός εξοπλισμός σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία ενώ είναι απαραίτητο (όπως τονίζουν αμερικανικοί κύκλοι πληροφοριών) ότι επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να επιτηρούν τις δραστηριότητες στην Μαύρη Θάλασσα.

Σε συνέντευξή του σε ελληνικό σταθμό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ν.Πεσκόφ είχε κριτικάρει τον Δεκέμβριο τον τρόπο με τον οποίο αποστέλλεται στρατιωτικός εξοπλισμός μέσω του λιμανιού.

« Το επίδικο είναι πολύ απλό», είπε ο Πεσκόφ. «Έχετε συνεχώς στρατιώτες του ΝΑΤΟ, τόσο Αμερικανούς όσο και άλλων χωρών, στο έδαφος σας. Μεταφέρεται εκατοντάδες και χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης τώρα και στο μέλλον. Ανοίγεται νέες εγκαταστάσεις για το ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ αποκαλεί εμάς εχθρό του και δημιουργεί συμμαχία εναντίον μας και αυτό πρέπει να καταλάβετε ότι μας κάνει νευρικούς»


Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έχει αρνηθεί να απαντήσει για την διαγωνιστική διαδικασία.
Οι δεσμοί με την Gazprom

Ο Όμιλος Κοπελούζου, τον οποίον ο Δημήτρης ίδρυσε το 1973 έχει μακρά παράδοση στις σχέσεις με τον όμιλο Gazprom. Το 1991 η Gazprom δημιούργησε με τον Όμιλο Κοπελούζου μια κοινοπραξία με την οποία εισάγονταν φυσικό αέριο στην Ελλάδα και μεταπωλούνταν σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει από καιρό ανησυχίες για τον Όμιλο Κοπελούζου. Σύμφωνα με τα Wikileaks από μια διαρροή του 2007 με οι Αμερικανοί ασχολήθηκαν όπως διακρίνεται από την έκεθεση με τίτλο «Δημήτριος Κοπελούζος και Όμιλος Κοπελούζου: Gazprom με άλλο όνομα;». Η έκθεση ήταν δια χειρός του πρώην Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Charles Pies, ο οποίος ισχυρίζονταν ότι «υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τον ¨Ομιλο Κοπελούζου καθώς εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα και θέτει σε κίνδυνο τις αμερικανικές προσπάθειες να προωθήσουν τον διφορισμό των εισαγωγών στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα.».

Το 2011 ο Κοπελούζος συναντήθηκε με τον διευθυντή της Gazprom Alexey Miller για να συζητήσουν τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου.

Την επόμενη χρονιά η ρωσική εταιρεία κατέθεσε (ανεπιτυχώς) αρχική προσφορά για εξαγορά της ΔΕΠΑ.


Εάν η προσφορά του Ομίλου Κοπελούζου γίνει αποδεκτή θα προσθέσει στο μεγάλο του portfolio των υποδομών και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετά το Αεροδρόμιο Αθηνών και την διαχείριση που έχει στα 12 περιφερειακά αεροδρόμια εκτός από επιπλέον τμήματα/ακίνητα.

Εκπρόσωποι του Ομίλου Κοπελούζου δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις κινήσεις και τα λεγόμενα.
Περισσότερες ρωσικές διασυνδέσεις

Ο Δημήτρης Κοπελούζος δεν είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας με διασυνδέσεις με την Ρωσία που επιθυμεί να αποκτήσει το λιμάνι. Ο Ιβάν Σαββίδης, ένας Ελληνο-Ρώσος δισεκατομμυριούχος και πρώην μέλος της ρωσικής βουλής κράτα τον έλεγχο ενός άλλου μέρους από τους ενδιαφερόμενους για την εξαγορά, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αποκτώντας το 67% το προηγούμενο έτος.

Το 2018 ο Σαββίδης κατηγορήθηκε ότι χρηματοδότησε πολιτικά κόμματα που αντιτίθονταν στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο οργανισμός Federal National and Cultural Autonomy των Ελλήνων της Ρωσίας έστειλε οχήματα και γεννήτριες στους ρωσόφωνους του Ντονιέτσκ. Ο Σαββίδης δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού μαζί με την κατασκευή του τερματικού LNG πρόκειται να βοηθήσει και τις Βουλγαρία, Σκόπια και Σερβία για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Θα αποτελεί το δεύτερο τερματικό στην Ελλάδα μετατρέποντας την χώρα σε μεγάλο ενεργειακό διαμεσολαβητή στα Βαλκάνια κα ιμε την υποστήριξη της ΕΕ. 
 
Top