Εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα καθώς οι κυρώσεις ΕΕ, ΗΠΑ και Καναδά κατά της Ρωσίας με την απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τις δεύτερες και την Βρετανία, δημιουργούν τεχνητή έλλειψη στην αγορά κι ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών εξετάζουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, μεταξύ άλλων και στους κλάδους φυσικού αερίου και πετρελαίου της χώρας.


Η Γερμανία έχει εκφράσει αντιρρήσεις σε μια τέτοια κίνηση, επικαλούμενη την υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία, αλλά το Βερολίνο σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ «κοντό». Αν ήταν για καμιά «πεθαμένη» οικονομικά χώρα, όπως η Ελλάδα τότε θα είχε τον πρώτο λόγο…

Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν «μπροστά» σε όλες τις κυρώσεις και συνυπέγραψε για την παραπομπή της Ρωσίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»!
Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου σκαρφάλωσε 7,42 δολ. ή 7,1% και έκλεισε στα 112,12 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Το συμβόλαιο του Απριλίου λήγει με την ολοκλήρωση των συναλλαγών αύριο.

Τοο Brent Μαΐου κέρδισε 7,69 δολ. ή 7,1% και έκλεισε στα 115,62 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.


Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Μαρτίου, όταν οι τιμές είχαν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σημείο από το 2008.

Η υποστήριξη για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου κερδίζει έδαφος εντός της Ε.Ε. σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο η Ε.Ε. δεν έχει υιοθετήσει ανάλογη στάση, δεδομένες της υψηλής εξάρτησης που έχει στη Ρωσία για τον ενεργειακό της εφοδιασμό.
 
Top