Κυλικείο στο χώρο της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού που φέρεται να λειτουργεί παράνομα και χωρίς να κόβονται αποδείξεις, διανομή «κερδών» από τις εισπράξεις, υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς Κορυδαλλού που φέρονται να απασχολούνται στο κυλικείο αφήνοντας «αφύλακτες σκοπιές». Είναι μόνο μερικά από όσα καταγγέλλονται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για όσα συμβαίνουν στις φυλακές Κορυδαλλού και δημοσιεύει  το documentonews.gr.

Η καταγγελία, η οποία στρέφεται κατά 13 υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς Κορυδαλλού απεστάλη πριν από μερικές ημέρες στα γραφεία της εφημερίδας Documento, ενώ σε αυτή προτείνονται ως μάρτυρες ονομαστικά και μία σειρά από υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς των φυλακών. Τα όσα αναφέρονται σε αυτήν, τα οποία όπως αναφέρουν είναι σε «γνώση του διευθυντή της υπηρεσίας εξωτερικής φρουράς φυλακών», χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.

H καταγγελία κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία Πειραιά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αναφέρεται ονομαστικά σε 13 υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού. Οι καταγγέλλοντες ζητούν την «άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης (σύσταση συμμορίας) παράβασης καθήκοντος , απάτης και φοροδιαφυγής που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον Ποινικό Κώδικα».

Ειδικότερα, οι καταγγέλλοντες, οι οποίοι προτείνουν ονομαστικά και μία σειρά από μάρτυρες, επίσης υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού, επισημαίνουν στην καταγγελία τους ότι στο κτίριο της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού, «λειτουργεί κυλικείο το οποίο δεν έχει σχέση με το κεντρικό κυλικείο της φυλακής Κορυδαλλού και λειτουργεί κατά παράβαση του νόμου».

Φοροδιαφυγή και υγειονομικές παραβάσεις;

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην σχετική καταγγελία, το κυλικείο «δεν  έχει ταμειακή μηχανή και δεν εκδίδει  αποδείξεις για τα προϊόντα που πουλάει», «δεν διαθέτει άδεια από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία», «οι υπάλληλοι εξωτερικοί φρουροί που εργάζονται  σε αυτό, κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας της υπηρεσίας, ΠΔ 215/2006, δεν διαθέτουν βιβλιάρια υγείας».

Όπως επισημαίνεται στην καταγγελία, το «κυλικείο λειτουργεί σκανδαλωδώς με μία διάταξη πεντηκονταετίας και συγκεκριμένα του 1967, δηλαδή επι εποχής δικτατορίας», ενώ θέτουν και ζητήματα «υγειονομικών κανόνων». Ότι δηλαδή, «δεν πληροί τους στοιχειώδεις υγειονομικούς κανόνες αφού η κεντρική παροχή του νερού προέρχεται από τις τουαλέτες της εξωτερικής φρουράς με αποτέλεσμα οι κατσαρίδες και οι οσμές να καταλήγουν στην παροχή νερού το οποίο χρησιμοποιείται για πόση και Παρασκευή ροφημάτων». Μάλιστα παραθέτουν και σχετικό οπτικό υλικό το οποίο επισυνάπτεται μαζί με την έγγραφη καταγγελία.

Στην ίδια καταγγελία γίνεται επίσης λόγος για «φοροδιαφυγή» από την λειτουργία του κυλικείου καθώς «με απόφαση της απόφαση της χούντας των Συνταγματαρχών, δεν καταγράφονται και γίνονται συνεχόμενες αδικαιολόγητες  αυξήσεις  στα προϊόντα και συγκεκριμένα στον καφέ  χωρίς να αποδίδονται οι φόροι στο κράτος».

Απασχολούνται στο κυλικείο αντί για τις σκοπιές

Οι συντάκτες της καταγγελίας ωστόσο αναφέρουν και κάτι ακόμη. Ότι μια σειρά από εξωτερικούς φρουρούς των φυλακών Κορυδαλλού «δεν εργάζονται σε καθήκοντα κανονισμού  λειτουργίας της υπηρεσίας αλλά εργάζονται και σε διαφορετικό ωράριο  και στην ουσία έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη δύναμη της εξωτερικής φρουράς Κορυδαλλού τόσο στο ωράριο όσο και στα καθήκοντα» με το πρόσχημα ότι πρέπει να απασχολούνται στο κυλικείο. Έχουν «δηλαδή προνομιακή μεταχείριση» με την κάλυψη ανωτέρων τους, τους οποίους και κατονομάζουν στην καταγγελία.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και όσα αναφέρουν οι καταγγέλλοντες σχετικά με μια απόπειρα απόδρασης που συνέβη στις αρχές Δεκεμβρίου. Κρατούμενος αφγανικής καταγωγής επιχείρησε έκοψε τα κάγκελα της περίφραξης του εσωτερικού προαυλίου των φυλακών και επιχείρησε να αποδράσει. Ωστόσο , έγινε αντιληπτός από  τις κάμερες που ελέγχει η σωφρονιστική υπηρεσία του καταστήματος Κορυδαλλού. Η απόπειρα απόδρασης φέρεται να έγινε σύμφωνα με την καταγγελία «κάτω από την τρίτη υπερυψωμένη σκοπιά της δικαστικής φυλακής ανδρών» η οποία «δεν ήταν επανδρωμένη».

«Την συγκεκριμένη μέρα και ώρα και ενώ η σκοπιά ήταν αφύλακτη  δύο φρουροί είχαν υπηρεσία στο να εργάζονται ως υπάλληλοι κυλικείου που λειτουργεί στο κτίριο της εξωτερικής φρουράς!

Μάλιστα  την συγκεκριμένη ημέρα και βάρδια, στο ωράριο 14.00-22.00  δεν πραγματοποίησαν καμία μεταγωγή κρατουμένου ως οδηγοί και θα μπορούσαν κάλλιστα να επανδρώσουν τις μη επανδρωμένες σκοπιές του καταστήματος.

Οι συγκεκριμένοι κύριοι αντί να εργάζονται σε καθήκοντα για τα οποία έχουν προσληφθεί, αυτοί έφτιαχναν καφέδες και έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια  στο κυλικείο της εξωτερικής φρουράς στο οποίο απασχολούνται κατά παράβαση των καθηκόντων τους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην καταγγελία.

Τα όσα καταγγέλλονται χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.

Βαγγέλης Τριάντης

 
Top