Φυγαδεύθηκε από το Κίεβο η ελληνική διπλωματική αποστολή. Μαζί με τα στελέχη της πρεσβείας είναι και η απόστολή της ΕΡΤ στο Κίεβο, όπως ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση η δημοσιογράφος Ανδριάννα Μαγγανιά. 

Όπως είπε η ίδια, η ελληνική διπλωματική αποστολή και η ομάδα της ΕΡΤ μεταφέρονται με αυτοκινητοπομπή σε προορισμό που παραμένει απόρρητος για λόγους ασφαλείας.

«Εγκαταλείψαμε πριν από λίγο την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο. Είμαστε 13 άτομα, βρισκόμαστε σε έξι αυτοκίνητα, σε αυτοκινητοπομπή. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βγούμε έξω από την πόλη.

Έχουμε διανύσει πάνω από δέκα χιλιόμετρα. Πριν από λίγο είδαμε κόσμο στο δρόμο. Υπάρχει αρκετή κίνηση στην κεντρική οδική αρτηρία που βρισκόμαστε και η οποία οδηγεί εκτός Κιέβου. Αυτό που μας έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση είναι ότι είδαμε πάρα πολύ κόσμο με τις βαλίτσες να βρίσκεται στα πεζοδρόμια και να κάνει ωτοστόπ.

Προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη με κάθε μέσο οι κάτοικοι του Κιέβου. Φυσικά όσοι είχαν αυτοκίνητο μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και έφυγαν, άλλοι πήγαν στα καταφύγια, όμως όσοι δεν είχαν μεταφορικό μέσο, προσπαθούν αυτή τη στιγμή να φύγουν κάνοντας ωτοστόπ», είπε η Ανδριάννα Μαγγανιά.

Αναφορικά με τις συνεχείς εκρήξεις, ανέφερε: «Ακούγαμε πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις και τις σειρήνες να ηχούν, την ώρα που βρισκόμασταν στην ελληνική πρεσβεία, όμως κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει εκρήξεις, δεν έχουμε δει ενόπλους, ούτε άρματα μάχης».

Η ανταποκρίτρια της δημόσιας τηλεόρασης συνέχισε: «Είχαμε ακούσει ότι υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις σε πολύ κοντινό σημείο, γύρω από την πρεσβεία. Η πρεσβεία βρισκόταν περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την πλατεία Ανεξαρτησίας. Οι ελληνικές Αρχές δεν μας δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Έκριναν για λόγους ασφαλείας ότι πρέπει να μεταφερθούμε επειγόντως έξω από το Κίεβο, χωρίς να μας δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες και χωρίς να ξέρουμε πού πάμε αυτή τη στιγμή. Δε γνωρίζουμε, δεν ανακοινώνεται αυτό επίσημα. Βρισκόμαστε σε μια αυτοκινητοπομπή με έξι οχήματα, έχουμε βάλει διακριτικά με τις ελληνικές σημαίες και προσπαθούμε να μείνει το ένα αυτοκίνητο κοντά στο άλλο. “Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χωριστούμε” μας είπαν χαρακτηριστικά.

Εγώ βρίσκομαι στο ίδιο όχημα με τον κ. Σπύρο Κοντονή, ο οποίος είναι στην ελληνική πρεσβεία ειδικός για θέματα επικοινωνίας και πληροφορικής. Έχουμε χωριστεί με το συνεργείο της ΕΡΤ, με τον Πάρι Κεφάκη και τον Γιώργο Τσάμπρα. Βρίσκονται σε άλλο όχημα, δεν χωρούσαμε να μπούμε όλοι στο ίδιο όχημα γιατί φυσικά έχουμε πάρει και πολλές προμήθειες μαζί μας. Έχουμε πάρει φαγητό, βενζίνη, δεν ξέρουμε πόσες ώρες θα χρειαστούν μέχρι να φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας».
 
Top