Ζώης Π. Κατσίκης*
Αποτελεί κοινό τόπο πως τα τελευταία χρόνια η βορειοανατολική Αττική έχει... συμβάλει τα μέγιστα στο να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα και η διάρκεια παραμονής των επισκεπτών κάθε ηλικίας σε προορισμούς της Περιφέρειας όλο τον χρόνο. Πλεονέκτημα της συγκεκριμένης περιφέρειας αποτελεί το χαρακτηριστικό ότι παρέχει άρτιες τουριστικές υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, αξίζει να αναφερθούμε στον Βαρνάβα, έναν προορισμό που εντάσσεται στον δήμο του Μαραθώνα και ξεχωρίζει για τον μοναδικό φυσικό πλούτο του.
Πρόκειται για έναν μικρό επίγειο παράδεισο ο οποίος απέχει μόνο μισή ώρα από την πρωτεύουσα της χώρας και έχει υψόμετρο 453 μέτρα. Κύρια χαρακτηριστικά του φυσικού μεγαλείου του είναι ο συνδυασμός των καταπράσινων βουνοπλαγιών, έκτασης 38 τετραγωνικών χιλιομέτρων και της πολύ γνωστής θάλασσάς του. Αυτός ο συνδυασμός, λοιπόν, βουνού και θάλασσας μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα αρκετά θετικό στοιχείο, διότι το συγκεκριμένο «ταίριασμα» προσφέρει στον επισκέπτη δύο ανεπανάληπτα πακέτα φυσικής ευεξίας σε ένα. Η παραλία του Βαρνάβα εκτός από το ότι είναι περιτριγυρισμένη από καταπράσινους λόφους, διαθέτει τρία εκκλησάκια, της Αγίας Τριάδας στην πηγή Ντόρμπερη, αυτό του Αγίου Δημητρίου και το πέτρινο του Αγίου Παντελεήμονα. Η συγκεκριμένη παραλία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, γνωρίζει αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα, κυρίως από κατοίκους των τριγύρω περιοχών αλλά και της Αθήνας. Ωστόσο, ο προορισμός αυτός δε διαθέτει μόνο μία attraction κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ρεματιές, καταράχτες και καταπράσινα δάση προστίθενται στο «δυναμικό» της περιοχής δημιουργώντας ένα πλήρες σύνολο δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες της. Γνωρίζοντας λοιπόν αρκετά καλά τον τόπο αυτό, διαπιστώνεται πως ο Βαρνάβας δεν είναι μόνο ένας όμορφος καλοκαιρινός προορισμός αλλά και μια ευχάριστη χειμερινή απόδραση. Κατά την χειμερινή περίοδο, οι εκτάσεις του καλύπτονται από χιόνι, το οποίο ενδέχεται να φτάσει μέχρι και τους 50 πόντους δημιουργώντας ένα τοπίο άξιο θαυμασμού. Το target group των επισκεπτών δεν είναι συγκεκριμένο, καθώς το περιβάλλον του είναι ιδανικό για την επίτευξη της μέγιστης ηρεμίας, χαλάρωσης και αποφόρτισης από την απαιτητική καθημερινότητα μικρών και μεγάλων.
Εν κατακλείδι, σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι η ανάδειξη του τόπου και η υπογράμμιση της αναγκαίας ευαισθητοποίησης του δήμου αλλά και της Περιφέρειας για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών του. Αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας να γίνει αντιληπτό από όλους τους αρμόδιους, συμπεριλαμβανομένων των φορέων, κατοίκων και επιχειρηματιών, πως το μέρος αυτό είναι το «κλειδί» για την ανάδειξη ενός ολόκληρου συνόλου περιοχών καθώς και για την στήριξη της τοπικής οικονομίας.

* Ο Ζώης Π. Κατσίκης είναι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.
 
Top