Ευθυγραμμιζόμενη με άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που στέλνουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία για την ενίσχυση των δυνάμεων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην προσπάθεια απόκρουσης της ρωσικής εισβολής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα την αποστολή όπλων προς την κυβέρνηση του Κιέβου.


Σε σύσκεψη που έγινε το πρωί της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, λίγες ώρες μετά τον θάνατο 10 Ελλήνων ομογενών από ρωσικά πυρά(η ρωσική πρεσβεία διαψεύδει) στα χωριά Σαρτανά και Μπουγάς της Μαριούπολης και σχεδόν μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Αθήνα αποφάσισε να στείλει στο Κίεβο αμυντικό υλικό που περιλαμβάνει τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, πυρομαχικά και αντιαρματικά όπλα.

Το αμυντικό υλικό μεταφέρεται με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας σε τοποθεσία στην Πολωνία που δεν έχει ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας και από εκεί αναμένεται να προωθηθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Τι όπλα στέλνουμε στους Ουκρανούς

- Τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, τα οποία προέρχονται από κατασχέσεις.

- Αντιαρματικά και συγκεκριμένα όπλα τύπου RPG-18, τα οποία η χώρα μας έχει προμηθευτεί πριν από αρκετά χρόνια, μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας. Έχει ληφθεί μέριμνα, όμως, ως προς το End User Certificate (πιστοποιητικό τελικού χρήστη) αυτά να μην προέρχονται απευθείας από τη Ρωσία.


-Πυρομαχικά, όπως ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000.

Το κάθε ένα από τα δύο C-130 μπορεί να μεταφέρει σχεδόν 20 τόνους φορτίου. Με απλά λόγια, η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία στον αγώνα της να αντιμετωπίσει την εισβολή των Ρώσων με αμυντικό υλικό συνολικού βάρους περίπου 40 τόνων!

 
Top