Για την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον αλλά και για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το παράθυρο για αυστηρότερα μέτρα μετά τις γιορτές μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
“Θεωρώ πως το lockdown θα είναι υποχρεωτική κίνηση. Είναι προφανές ότι δεν το θέλει κανείς, σίγουρα δεν θέλει η κυβέρνηση, το έχουν δείξει με χιλιάδες τρόπους, δεν θέλει κανείς από τους πολίτες και φυσικά δεν θέλω ούτε εγώ, κανείς από την επιστημονική κοινότητα. Αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πραγματικό εχθρό με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: υψηλή μεταδοτικότητα, νοσηρότητα που δεν είναι καθαρό αν είναι λιγότερο έντονη απ’ ό,τι η μετάλλαξη Δέλτα, μάλιστα τα τελευταία δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν αυτό, άρα πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο κίνδυνος είναι σημαντικός και υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό ανοσίας για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και για τους νοσήσαντες χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.
Όταν κάποιος κάνει τρίτη δόση είναι σχεδόν απολύτως προφυλαγμένος… Αυτά απ’ όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο να δούμε το αργότερο έως τις 30 Δεκεμβρίου επικράτηση της Όμικρον στην ελληνική κοινότητα”, ενώ εκτίμησε ότι την Πρωτοχρονιά η παραλλαγή Όμικρον θα έχει επικρατήσει. “Κάνουμε νέους υπολογισμούς γιατί τα σημερινά κρούσματα επιβεβαιώνουν αυτό που είχαμε παρατηρήσει τις δύο τελευταίες ημέρες, δηλαδή την επιβράδυνση της πτωτικής πορείας σε συγκεκριμένες περιοχές και πανελλαδικά”.
Ακόμη, σημείωσε πως “συμφωνώ απόλυτα με μια φράση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα ότι υπάρχει ένα υποδόριο κύμα της Όμικρον το οποίο κρύβεται πίσω από την πτωτική φάση του κύματος της Δέλτα” και πρόσθεσε ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον.
“Από εκεί και πέρα η κατάσταση θα έχει να κάνει με ταχεία αύξηση. Στις 16 του μήνα υπολογίζουμε στο καλύτερο σενάριο να έχουμε φτάσει ξανά στα 6.000 κρούσματα και μετά βλέπουμε μια εκθετική αύξηση, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες περιοχές, άρα χρειάζονται μέτρα άμεσα” τόνισε ο καθηγητής.
Σχετικά με την “υποχρεωτική κίνηση που είναι πιθανό να αναγκαστεί να κάνει η κυβέρνηση οδηγούμενη σε lockdown” σημείωσε ότι μιλά για αυστηρό lockdown “όπως κάναμε στην πρώτη φάση με μια τέτοιος είδους διάρκεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, ένα lockdown αυστηρό, που θα συνδυαστεί με μεγάλο αριθμό τεστ e;inai pol;yώστε να μπορούμε να έχουμε καλή επιδημιολογική επιτήρηση που δεν είχαμε στην πρώτη φάση, το ζήτημα είναι ότι τώρα έχουμε και τα μέσα και τα εργαλεία για να το αντιμετωπίσομε, αλλά χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε γρήγορα, με αυστηρότητα και με ενότητα, ο ελληνικός πληθυσμός πρέπει να συνειδητοποιήσει δεν θα είναι μια επιλογή το lockdown. Αν είναι να γίνει, θα μας το έχει επιβάλει η μετάλλαξη Όμικρον” υπογράμμισε και εκτίμησε ότι είναι πιθανό να πάμε σε παρόμοιο lockdown με αυτό στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν είχε κλείσει η χώρα για έναν μήνα.
“Αν είναι έτσι τότε θα χρειαστεί να έχει τέτοιου είδους διάρκεια το lockdown…. Όσο πιο γρήγορα δράσουμε, αποφασιστικά τόσο πιο ανώδυνο θα είναι το θετικό αποτέλεσμα, ανώδυνο με την έννοια του κόστους, κοινωνικού, οικονομικού, πνευματικού, ψυχολογικού, που συνεπάγεται ένα lockdown”.