Αποκαλύπτουμε την σκοτεινή και τουλάχιστον αμφιλεγόμενη είσοδο της Reggeborgh στην ελληνική κατασκευαστική αγορά με σκοπό να δημιουργήσει ένα μονοπώλιο του απόλυτου ελέγχου της. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία που αποφεύγουν να ασχοληθούν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Αναμασούν σε διάφορες εκδοχές τον τρόπο που υποτίθεται έφυγε η ολλανδική εταιρεία από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Αυτό που μένει να γίνει είναι γνωστό είναι οι πραγματικοί όροι αποχώρησης από την ελληνική κατασκευαστική εταιρεία στην οποία διατηρούσε ποσοστό πάνω από 30%.
Το bankingnews.gr περιμένει να ερευνήσουν το κρίσιμο αυτό θέμα οι αρμόδιοι εποπτικοί μηχανισμοί, αλλά επειδή δεν φημίζονται για την εγρήγορσή τους, ίσως χρειαστεί να τους διευκολύνουμε πάλι με τις αποκαλύψεις που... έρχονται τις προσεχείς ημέρες.....
Πρέπει όμως να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το τι προηγήθηκε της υποτιθέμενης αποχώρησης.

Η Reggeborgh επιτέθηκε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2017.
Δεν μπήκε από την πόρτα σαν κάθε άλλο επενδυτή αλλά όπως συνηθίζει, με επιθετικό και ανήθικο τρόπο.
Εξαγόρασε κρυφά μετοχές ενώ δήθεν εξέταζε ενδεχομένη είσοδο της στην τότε μεγαλύτερη κατασκευαστική, στην Ελλάκτωρ.
Και απέκτησε δυνητικά απόλυτο έλεγχο.
Κατείχε επίσημα το 32 % (το πραγματικό ποσοστό που έλεγχε κανείς δεν γνωρίζει και καμία αρχή δεν το διερεύνησε ποτέ) με τον αμέσως ισχυρότερο μέτοχο στο 16%.
Η διοίκηση της εταιρείας ασκείτο υποτίθεται από τον μέτοχο της μειοψηφίας και η Reggeborgh αποτελούσε (πάλι υποτίθεται…) παθητικό μέτοχο ο οποίος φυσικά ανά πάσα στιγμή μπορούσε να διορίσει διοίκηση.

Επι τρία χρόνια η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ασκείτο από την μειοψηφία κάτω από την προφανή (ίσως και εκπεφρασμένη) απειλή της δυνατότητας να ανακληθεί και να διορίσει δίκη της.
Αυτή ήταν η αγαστή, λέει η Reggeborgh, συνεργασία.
Κι αυτό επειδή είχε υποτίθεται η Reggeborgh εμπιστοσύνη στην διοίκηση Περιστέρη παρότι προηγουμένως την είχε αιφνιδιάσει αγοράζοντας αιφνιδιαστικά το ποσοστό του επι δεκαετίες συνεταίρου του.
Και ξαφνικά επίσης αιφνιδιαστικά ο επενδυτής που κατέχει 32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αγοράζει πακέτο στην ανταγωνίστρια εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Και παραδόξως η πλευρά του Γ. Περιστέρη δεν ανησυχεί.
Όλοι μαζί μεταδίδουν το παραμύθι ότι είναι παθητικός επενδυτής και στις δυο κατασκευαστικές εταιρείες.
Μετά, γίνεται γνωστό ότι η Reggeborgh ενώ κατείχε 32% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 5% στην Ελλάκτωρ αποφασίζει να αγοράσει με call επιπλέον 12% της Ελλάκτωρ από τον Μπόμπολα.
Και πάλι δεν ανησυχεί και δεν αντιδρά με κανένα τρόπο η πλευρά του Γ. Περιστέρη στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.


Όταν αργότερα η Reggeborgh αγοράζει συνεχώς μετοχές Ελλάκτωρ η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ατάραχη συνεχίζει την δουλειά της σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Όταν ο βασικός της μέτοχος αποφασίζει με εξώδικο να ζητήσει την αλλαγή διοίκησης της Ελλάκτωρ η πλευρά Περιστέρη και πάλι δεν ανησυχεί.
Έχει εμπιστοσύνη στον παθητικό της επενδυτή.
Τόση μάλιστα που τον διευκολύνει στην επιλογή στελεχών για την Ελλάκτωρ.

Φίλος είναι έχει ανάγκη από ιθαγενείς να μην τον βοηθήσουμε;
Αλλά και στη συνέχεια, όταν η Reggeborgh διορίζει διοίκηση στην Ελλάκτωρ με τα πρόσωπα που είχε υποδείξει η πλευρά Περιστέρη η συνεργασία των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει αγαστή!

Τα ελεγχόμενα μέσα επικοινωνίας θαυμάζουν τον πλούσιο Ολλανδό κατακτητή που με επιθετικές εξαγορές ελέγχει τις δυο μεγαλύτερες κατασκευαστικές στην Ελλάδα και υπόσχεται να σώσει και τις ελληνικές τράπεζες υπονοώντας ότι η οικονομική του δύναμη και οι πολιτικές του διασυνδέσεις σε Ελλάδα, Ολλανδία και Γερμανία του επιτρέπουν να κάνει στην Ελλάδα ότι θέλει, όποτε θέλει, όπως θέλει.
Ξαφνικά η Reggeborgh εμφανίζεται να αδειάζει την φιλική διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και δηλώνει ότι θέλει να αποεπενδύσει άμεσα μέσα σε ένα μήνα προκειμένου να σώσει την Ελλάκτωρ να την δυναμώσει και να της κάνει ξανά την μεγαλύτερη κατασκευαστική στην Ελλάδα.
Και πως το επιτυγχάνει αυτό;
Υποχρεώνοντας την πλευρά του Γ. Περιστέρη με την οποία είχαν αγαστή σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης να αγοράσει μέσα σε ένα μήνα το μερίδιο της Reggeborgh στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Και μάλιστα όχι Η απλή αλήθεια είναι οτι μέχρι σήμερα ο Ολλανδός δεν έχει βάλει τίποτα στην ελληνική οικονομία, ούτε ένα ευρώ.
Πήρε από τον Γ. Περιστέρη 180 εκατ. κέρδη και έχει επενδύσει στην Ελλάκτωρ 140 με 150 εκατ. ευρώ.
Κατά την κοινή έκφραση «πουλάει μούρη»…στην ήδη εξαιρετική τιμή του ταμπλό αλλά 20% πάνω από αυτήν.
Και η πλευρά Περιστέρη πανευτυχής από την εξέλιξη σπεύδει να βρει τα χρήματα για να τα πάρει ο παθητικός της επενδυτής να τα επενδύσει στην ανταγωνίστρια εταιρεία στην οποία έχει διορίσει δίκη του διοίκηση.
Καμία ενόχληση από τον εξωφρενικό εκβιασμό.

Το περίεργο είναι ότι η Ελλάκτωρ με διοίκηση των συνεργατών του ολλανδού «καταφέρνει» να μη συμμετέχει στον διαγωνισμό της Εγνατίας που θα της έδινε ταμειακές ροές 35 ετών και κατασκευαστικό ανεκτέλεστο 700 εκ. Αντίθετα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όχι μόνο κερδίζει την ΕΓΝΑΤΙΑ αλλά απαλλαγμένη από τον παθητικό της επενδυτή αρχίζει να παίρνει το ένα έργο μετά το άλλο.
Από την άλλη πλευρά, τα παραμύθια συνεχίζονται.
Ο ολλανδός προβάλλεται ως ο μεγάλος σωτήρας.

Ο Ολλανδός φιλέλληνας σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι πρόθυμος να… σώσει την Alpha Bank (αλλά δυστυχώς τον έριξαν στη μοιρασιά δεν πρόλαβε.
Δεν είναι ότι έδωσε μικρότερο τίμημα από το ελάχιστο που ζητούσε η τράπεζα…).
Θα σώσει την Τράπεζα Πειραιώς με τεράστια επένδυση (και εδώ τον εμπόδισαν αλλά ιθαγενή συμφέροντα).
Θα εξαγοράσει την Attica bank (ούτε απέξω δεν πέρασε).
Τώρα ορισμένοι την εμφανίζουν να θέλει να αγοράσει την Εθνική τράπεζα… και τα παραμύθια - ανοησίες συνεχίζονται...
Η απλή αλήθεια είναι οτι μέχρι σήμερα ο Ολλανδός δεν έχει βάλει τίποτα στην ελληνική οικονομία, ούτε ένα ευρώ.

Πήρε από τον Γ. Περιστέρη 180 εκατ. κέρδη και έχει επενδύσει στην Ελλάκτωρ 140 με 150 εκατ. ευρώ.
Κατά την κοινή έκφραση «πουλάει μούρη»…
Ίσως ο μόνος κερδισμένος από την επέλαση του Ολλανδού στην Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους υπουργούς ο οποίος μαθαίνουμε αφήνει τις υποχρεώσεις του στο υπουργείο για να συνοδεύει τον Ολλανδό όταν αυτός και η σύζυγος του βρίσκονται στην Αθήνα.

www.bankingnews.gr
 
Top