Πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους ελέγχει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μέσω του Facebook, δήλωσε η πληροφοριοδότης Φράνσις Χόγκεν σε εκπροσώπους της βρετανικής αντιπροσωπείας, που ερευνά τις καταγγελίες της.

Πάντως, η πρώην εργαζόμενη του Facebook έκανε έκκληση για εξωτερική ρυθμιστική Αρχή που θα μειώσει τη ζημιά την οποία κάνει ο τεχνολογικός κολοσσός στην κοινωνία. Η ίδια αποφάσισε να μιλήσει και στη Βρετανία, σε μια περίοδο που η χώρα αναζητεί τρόπο να ρυθμίσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.


Η Χόγκεν έχει διαρρεύσει δεκάδες χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα της επιχείρησης για την εσωτερική λειτουργία του Facebook, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία έβαλε πάνω από την προστασία των χρηστών το οικονομικό της συμφέρον. Η Χόγκεν είπε πως, αν δεν βρεθεί μια λύση, τα διαδικτυακά μέσα θα λειτουργούν με βάση τα συμφέροντα των μετόχων και όχι με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
H πληροφοριοδότης Φράνσις Χόγκεν


Προειδοποίησε ακόμη ότι μέσα όπως το Instagram και το Facebook ίσως να μην είναι ασφαλή για παιδιά προεφηβικής ηλικίας. Η ίδια υποστηρίζει επίσης ότι το Facebook λειτουργεί ως ένα μέσο όπου παρατηρείται το φαινόμενο της πόλωσης στις πολιτικές πεποιθήσεις, αφού αυτό περιέχει μια σειρά από υπηρεσίες, όπως είναι οι ομάδες.

Μέσα από αυτές τις ομάδες ενθαρρύνονται κάποιοι άνθρωποι που τροφοδοτούν θεωρίες συνωμοσίας: «Ανησυχώ βαθιά πως δημιούργησαν ένα προϊόν το οποίο μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους μακριά από τις πραγματικές τους κοινότητες».


Όσον αφορά στο Instagram, υποστήριξε ότι ασκεί αρνητική επιρροή σε νέους ανθρώπους, καθώς δίνει μεγάλη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση και στον τρόπο ζωής, κάτι επιζήμιο για τα νέα παιδιά.

Το Facebook λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος


Η Χόγκεν υποστήριξε με διάφορα επιχειρήματα ότι το Facebook δεν είναι διατεθειμένο να θυσιάσει τα κέρδη του και πολλές φορές οι εργαζόμενοί του αναγκάζονταν να λαμβάνουν λανθασμένες αποφάσεις, γιατί ο στόχος ήταν το χρήμα.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Facebook έσπευσε να απαντήσει στις κατηγορίες της πρώην εργαζομένης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι μεν είμαστε μια κερδοφόρα επιχείρηση, αλλά αυτό δεν γίνεται εις βάρος της ασφάλειας των ανθρώπων ή της ευημερίας».

Ο εκπρόσωπος του Facebook επανέλαβε τα λόγια του ίδιου του Ζάκερμπεργκ, λέγοντας ότι η εταιρεία επένδυσε «σε 13 δισεκατομμύρια και έχουμε πάνω από 40.000 ανθρώπους, με ένα και μοναδικό καθήκον: Να κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς στο Facebook».

 
Top