Υπέρμετρη αισιοδοξία για την επιτυχία της εταιρείας της καθώς και απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό της, φαίνεται πως είχε η πρώην CEO της Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς. 
Η ίδια θεωρούσε τον εαυτό της ως «την καλύτερη επιχειρηματία της χρονιάς» και δεν δίσταζε μάλιστα, να εκφράζει αυτήν της την άποψη ακόμη και δημόσια, κάθε φορά που έβρισκε ευκαιρία.

Λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη της και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έρχονται στο φως ιδίως από τα μηνύματα που αντάλλασσε με τον πρώην σύντροφό της και γενικό διευθυντή επιχειρήσεων της Theranos, Ραμές «Σάνι» Μπαλουάνι (Ramesh “Sunny” Balwani), αποκαλύφθηκε πως η νεαρή επιχειρηματίας, φλέρταρε με πλούσιους επενδυτές. Εκείνοι στη συνέχεια, χρηματοδοτούσαν με παχυλά ποσά τις ιδέες και την εταιρεία της.

Η απάτη τους αποκαλύφθηκε

Υπενθυμίζεται, πως η Χολμς και ο Μπαλουάνι φέρεται να εξαπάτησαν επενδυτές αλλά και ασθενείς με τη βοήθεια μιας υποτιθέμενης επαναστατικής ιατρικής συσκευής που τελικά ποτέ δεν λειτούργησε με επιτυχία. Τώρα, καλούνται να αντιμετωπίσουν βαριές κατηγορίες. Πιο αναλυτικά, πριν από έξι χρόνια, ο John Carreyrou της Wall Street Journal ήταν εκείνος έβγαλε στη φόρα τα μυστικά της Theranos.

«Διάβασα ένα άρθρο για τη Χολμς και μου φάνηκε περίεργο πώς ένα κορίτσι μόλις 19 ετών, χωρίς ιατρική εκπαίδευση θα μπορούσε να εφεύρει μια τέτοια τεχνολογία για εξετάσεις αίματος. Λίγες εβδομάδες μετά, τα όσα έμαθα από μια πηγή μου, με ώθησαν να ξεκινήσω ευθύς αμέσως την έρευνα …», εξήγησε ο δημοσιογράφος, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο προκειμένου να αποκαλυφθεί η επικίνδυνη απάτη. Δεν ήταν, βέβαια, ο μόνος: η νεαρή επιχειρηματίας βρήκε απέναντι της και δυο διακεκριμένους επιστήμονες, τον Ελληνοαμερικανό καθηγητή του Στάνφορντ, Τζον Ιωαννίδη και τον Κύπριο συνάδελφο του, Ελευθέριο Διαμαντή, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει με δημοσιεύσεις τους, ήδη από το 2015, την τεχνολογία της Theranos.
Τα μηνύματα ρίχνουν φως στην υπόθεση

Χόλμς και Μπαλουάνι από την πλευρά τους δηλώνουν αθώοι. Η δίκη της Χολμς ξεκίνησε τον περασμένο μήνα ενώ όσον αφορά τώρα στη δίκη του πρώην συντρόφου της έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος. Σύμφωνα λοιπόν, με τις τελευταίες εξελίξεις από το δικαστήριο, τα μηνύματα που αντάλλασσε το ζευγάρι από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2016 (σχεδόν 600 σελίδες) υπόσχονται να ρίξουν φως στην υπόθεση.


Αξίζει να σημειωθεί πως, το Νοέμβριο του 2014, η Χολμς έγραψε χαρακτηριστικά στον Μπαλουάνι: «Μόλις τελείωσα με τα τηλεφωνήματα. Η Άλις Γουόλτον είναι μέσα με 50. Επιβεβαιώθηκε και ο Γκρεγκ δίνει 100» – αναφέρεται προφανώς στη γνωστή επιχειρηματία Άλις Γουόλτον της Walmart η οποία εν τέλη επένδυσε συνολικά 150 εκατομμύρια δολάρια στη Theranos το 2014. Η ταυτότητα του Γκρεγκ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Λίγα λεπτά αργότερα, η Χολμς έστειλε ξανά μήνυμα στον Μπαλουάνι: «Ο Ρούπερτ δίνει περισσότερα από 100», αναφερόμενη στον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Theranos επενδύοντας 125 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία.

Ο Μπαλουάνι απάντησε: «Φοβερό. Σκεφτόμουν ότι δεν επενδύουν στην εταιρεία μας, επενδύουν στη μοίρα μας». Αυτή ήταν μάλλον μια δυσοίωνη πρόβλεψη, αν σκεφτεί κανείς πως η Theranos βρέθηκε από την ακμή στην παρακμή και το πρώην ζευγάρι είναι τώρα αντιμέτωπο με ποινή φυλάκισης έπειτα από τις κατηγορίες εις βάρος τους, για ενορχήστρωση σχεδίου πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με το οποίο εξαπάτησαν επενδυτές και ασθενείς. «Ανυπομονώ να μάθω περισσότερα για τη συνομιλία με τον Ρούπερτ», απάντησε ο Μπαλουάνι. Ορισμένοι από τους επενδυτές της Theranos αναμένεται να καταθέσουν στη δίκη τις επόμενες μέρες σύμφωνα με το CNBC.

Ο χλιδάτος τρόπος ζωής

Τα μηνύματα επίσης αποκαλύπτουν τον πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής που είχε υιοθετήσει η Χολμς αλλά και ο Μπαλουάνι σε μια περίοδο που τα χρήματα της Theranos λιγόστευαν, σύμφωνα με οικονομικές εκθέσεις. Σε μηνύματα από ένα group chat σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, από τον Απρίλιο του 2015, ο αδελφός της Χολμς, Κρίστιαν, έστειλε μήνυμα στην ομαδική που είχε με το ζευγάρι. Φαίνεται πως σχεδίαζαν ένα ακριβό ταξίδι στο Λας Βέγκας: «Δεν είμαι σίγουρος αν αυτές είναι επιλογές, αλλά έχουμε και λέμε, προεδρική σουίτα στο Four Season 3 χιλιάδες δολάρια, κλασική σουίτα στο Mandarin Oriental Hotel 3400 δολάρια. Προεδρική 5.000 δολάρια ή junior σουίτα με θέα στο γήπεδο γκολφ 700 δολάρια».

Σύμφωνα με πηγή που εργαζόταν στη Theranos και γνώριζε για το επικείμενο ταξίδι, η παρέα σχεδίαζε μια απόδραση για ένα Σαββατοκύριακο. Ο εργαζόμενος τόνισε πως η δεδομένη χρονική περίοδος ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την εταιρεία. Τότε μάλιστα, είχε αποχωρήσει ξαφνικά από την Theranos, ο διευθυντής εργαστηρίου, Άνταμ Ρόζεντορφ. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με χρήματα της εταιρείας. Ο Μπαλουάνι με μήνυμά του στη Χολμς φαίνεται πως δεν βρίσκει καλή την ιδέα του συγκεκριμένου ταξιδιού: «Το ταξίδι στο Βέγκας θα μας αποδιοργανώσει. Κακό timing. Αλλά τα παιδιά ήδη έχουν πληρώσει τα πάντα και δεν μπορούμε να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω, οπότε θα πρέπει να πάμε. Αλλά μετά θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας μέχρι να κερδίσουμε».
Η Χολμς συνέχισε με ένα άλλο μήνυμα προς τον Μπαλουάνι: «Ας φάμε σήμερα στο συγκεκριμένο Γαλλικό εστιατόριο έχει τρία αστέρια Michelin», έγραψε. Ο Μπαλουάνι μια άλλη μέρα είπε: «Θα έχουμε μαζί μας σήμερα και ιδιωτική ασφάλεια. Ένας αφοσιωμένος τύπος μαζί μας όλη τη νύχτα».  
 
Top