Οι κυβερνήσεις είναι καλύτερο να εστιάσουν στην ανοσοποίηση όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και να περιμένουν για περισσότερα στοιχεία ως προς το ποια από τα εμβόλια θα είναι πιο αποτελεσματικά στις ενισχυτικές δόσεις και σε ποια δοσολογία, υποστηρίζουν οι συγγραφείς έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και στους οποίους περιλαμβάνονται δυο διακεκριμένοι Αμερικανοί της Food and Drug Administration. Στηρίζουν τη θέση τους σε μια σειρά μελετών που έγιναν σε πραγματικές συνθήκες καθώς και στοιχεία από κλινικές δοκιμές.
Καμία μελέτη δεν έχει προσφέρει αξιόπιστα στοιχεία διατηρήσιμης μείωσης της προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης», λένε οι επιστήμονες. Μπορεί να υπάρχουν επιπρόσθετοι κίνδυνοι επιπλοκών αν οι τονωτικές ενέσεις υιοθετηθούν πολύ νωρίς ή πολύ ευρέως.
Οι περισσότερες χώρες με άφθονα εμβόλια συζητούν το αν θα δώσουν ενισχυτικές δόσεις για να ενισχυθεί η ανοσία. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν ενισχυμένη δόση εμβολίου από τις 20 Σεπτεμβρίου, αν και χρειάζεται να λάβει έγκριση από τον FDA και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση ομοφωνία για το θέμα. Ακόμα και μια μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας κατά της Covid μπορεί να πιέσει το σύστημα υγείας και έτσι δεν υπάρχει το «ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους», όπως εξηγεί ο Azra Ghani, καθηγητής επιδημιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου που δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Οι μετοχές των εταιρειών που κατασκευάζουν εμβόλια σημείωσαν πτώση μόλις δημοσιεύτηκε η μελέτη. Η BioNTech υποχώρησε 7,7%, η Pfizer έχασε 2,5%, η Μoderna σημείωσε πτώση 7,7% και η AstraZeneca υποχώρησε 1,2%.
Η μελέτη αποτελεί πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον Αύγουστο ανακοίνωσε ενισχυμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα, μετά από μια εξαιρετική κοινή δήλωση των κορυφαίων συμβούλων του, συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας του CDC Rochelle Walensky, του Anthony Fauci, του επί μακρόν επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και Επίτροπος του FDA, Janet Woodcock.
Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν είχαν πει τότε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι αναγκαία η τρίτη ενισχυμένη δόση εμβολίου, παροτρύνοντας τις ρυθμιστικές Αρχές να την εγκρίνουν. Ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν την ανάγκη για επιπλέον δόση εμβολίου, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι δεν χρειάζεται ενισχυμένη δόση ώστε να εμβολιαστούν πολίτες λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.
Οι σύμβουλοι Υγείας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται σύντομα να γνωστοποιήσει την απόφασή της για το εάν θα προχωρήσουν σε ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού με τρίτη δόση, παρά το γεγονός ότι ήδη κάνει ενισχυμένη δόση σε όλους όσοι έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο τρίτης δόσης από τα εμβόλια Pfizer – BioNTech και Moderna Inc.
Μεταξύ των επιστημών που υπογράφουν την έρευνα είναι ο Marion Gruber, επικεφαλής του γραφείου του FDA για τις έρευνες και τις αξιολογήσεις εμβολίων και η βοηθός του Philip Krause. Αμφότεροι, σύμφωνα με το πρακτορείο φαίνεται να αντιστάθηκαν σε πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να επιταχύνουν την αρχική έγκριση των εμβολίων. Οι επιστήμονες του ΠΟΥ Soumya Swaminathan, Ana-Maria Henao-Restrepo και Mike Ryan δούλεψαν επίσης για τη μελέτη.
«Ακόμα και αν οι τονωτικές δόσεις τελικά εμφανιστεί ότι μειώνουν τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο σοβαρής νόσησης οι υφιστάμενες ποσότητες μπορούν να σώσουν περισσότερες ζωές αν χρησιμοποιηθούν σε μη εμβολιασμένους γράφουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με παρατηρήσεις από έρευνες που έγιναν έως τώρα, οι εμβολιασμοί έχουν δώσει κατά μέσο όρο 95% αποτελεσματικότητα κατά σοβαρής νόσησης, περιλαμβανομένων μεταδοτικών μεταλλάξεων, όπως η Δέλτα, και πάνω από 80% στην πρόληψη από νόσηση, σημειώνουν.