Όπως τονίστηκε σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τερματίζονται -με μια ελαστική εφαρμογή της νομοθεσίας- οι προσαγωγές εκπαιδευτικών που μηνύονται από συγκεκριμένες ομάδες γονέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί με τις συνολικές αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, την Παρασκευή, σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μηνύσεις των ανεμβολίαστων.
Ουσιαστικά το δικαίωμα στην μήνυση παραμένει, το σημαντικό όμως είναι πως δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα οι ανεμβολίαστοι γονείς να στέλνουν τους εκπαιδευτικούς στο αυτόφωρο. Υπενθυμίζεται πως ο προπηλακισμός συνιστά ποινικό αδίκημα και σε αυτές τις περιπτώσεις παρεμβαίνει η ΕΛ.ΑΣ.
Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση σχεδιάζει και παρέμβαση στον ποινικό κώδικα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Ειδικότερα, θα προβλέπεται εξαίρεση του αυτοφώρου για τις επιθέσεις αυτές, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αυτή για κάποιον λειτουργό που τηρεί τα νόμιμα. Επίσης, επισημαίνεται πως σε περιστατικά προπηλακισμού θα παρεμβαίνει η αστυνομία. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και εγκύκλιος από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Άλλωστε, είχε προηγηθεί η παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, ο οποίος ζήτησε με παραγγελία του προς όλες τις εισαγγελίες της χώρας να διερευνώνται ταχύτατα και με αυστηρή τήρηση του νόμου τα περιστατικά κατά εκπαιδευτικών που βρίσκονται "στο στόχαστρο ενεργειών αντιεμβολιαστών".
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το ΣτΕ έκρινε πως η υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου COVID-19 στον δημόσιο τομέα και η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος είναι συνταγματική, σύμφωνη με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία και δεν παραβιάζει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.
Μπαράζ επιθέσεων και μηνύσεων
Το πρώτο συμβάν, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο της Κατερίνης, όπου γονείς ζητούσαν να γίνει δεκτή η κόρη τους στην τάξη χωρίς μάσκα και χωρίς τεστ. Εν συνεχεία τράβηξαν βίντεο στο οποίο ο πατέρας μεταφέρει τη συνομιλία που είχε με τον διευθυντή και χαρακτηρίζει τους άλλους γονείς, που συμμορφώνονται με τον νόμο, «εγκληματίες».
Στα Καμίνια γονείς οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα εκπαιδευτικούς, όπως αποκάλυψε η ΕΛΜΕ Πειραιά, αφού γονέας α κατέθεσε μήνυση εις βάρος της διευθύντριας και του υποδιευθυντή γυμνασίου.
Την αστυνομία σε συναδέλφους της πήγε μητέρα, η οποία είναι μάλιστα καθηγήτρια και αποσπασμένη στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, επειδή δεν επέτρεπαν στα παιδιά της την είσοδο στο σχολείο άνευ μάσκας και τεστ. Η μητέρα στη Σύρο προχώρησε σε μηνύσεις για «εσχάτη προδοσία».
Αναστάτωση προκλήθηκε και σε νηπιαγωγείο και δημοτικό του Πύργου, καθώς γονείς μαθητών επέμεναν να μπουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα. Οι διευθυντές των σχολείων δεν έκαναν δεκτά τα παιδιά. Ο γονέας του μαθητή νηπιαγωγείου κατέθεσε μηνύσεις εις βάρος του διευθυντή, της προϊσταμένης και των υπόλοιπων νηπιαγωγών με τις κατηγορίες σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, εσχάτης προδοσίας και βασανισμού.
Το πιο εντονο περιστατικό σημειώθηκε προχθές στη Θεσσαλονίκη, όπου πατέρας αρνούμενος να προσκομίσει τη σχολική κάρτα του μαθητή, εισέβαλε στο σχολείο και αργότερα συνελήφθη και οδηγήθηκε με χειροπέδες στον εισαγγελέα, με εξάντληση κάθε αυστηρότητας...