Με τη διαγραφή φλέρταρε για αρκετές ώρες το βράδυ της Τετάρτης ο βουλευτής της ΝΔ Κων. Μπογδάνος αλλά το θέμα με τη λίστα των μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας, που ανήρτησε και πυροδότησε τη φασαρία, ήταν απλώς η αφορμή. Το “επεισόδιο” που δημιουργήθηκε είναι ενδεικτικό και μόνο της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος και έχει βαθύτερες αιτίες.
Το γαλάζιο καζάνι έχει αρχίσει να βράζει πολύ εντονότερα ύστερα από τον τελευταίο ανασχηματισμό και την εμφάνιση του Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Κι αυτό, την ώρα που παίρνουν φωτιά οι διεργασίες στα “δεξιά” του πολιτικού φάσματος ενώ από την άλλη πλευρά οι δηλώσεις του (υποψήφιου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ) Χ. Καστανίδη για το “σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων” μόνο τυχαίες δεν θεωρούνται.
Οι εξελίξεις σημειώνονται σε μια συγκυρία κατά την οποία -παρά τον στρουθοκαμηλισμό των εγχώριων δημοσκοπήσεων- η κυβέρνηση κλονίστηκε από τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, η εμβολιαστική πολιτική της έχει ναυαγήσει, η οικονομία παρά τους θετικούς δείκτες μπαίνει σε νέα στενωπό και οι “παροχές” της ΔΕΘ δεν φαίνεται να επουλώνουν τα εγκαύματα. Κι ενώ η νέα περίοδος ξεκινά σε συνθήκες πολιτικής ακροβασίας, το “μήνυμα” που έστειλε από την Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης ήταν αφενός ότι δεν θα εγκαταλείψει -με την επίφαση του επιτελικού κράτους- το “αυτοκρατορικό” στυλ διακυβέρνησης και αφετέρου ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια “σημιτικής” μετάλλαξης και πλήρους “μητσοτακικοποίησης” της ΝΔ με φόντο τις επόμενες εκλογές. Επίσης οι αναφορές του στην αδυναμία συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την (μη) υπουργοποίηση του Β. Αποστολάκη ερμηνεύτηκαν ως απόρριψη κάθε σκέψης ή και πίεσης να αντιμετωπιστούν οι επερχόμενες κρίσεις -από τα εθνικά έως τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα- με ευρύτερη συνεργασία που αυτονόητα θα προϋπόθετε και ως επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Σημαντικός καταλύτης για τις κοινωνικές διεργασίες αποδείχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα η διαχείριση της πανδημίας και η διαμόρφωση ενός πολύ σημαντικού ποσοστού της κοινωνίας που φαίνεται να κυμαίνεται από 15% έως και 25% και το οποίο αντιστέκεται, για διάφορους λόγους, στο κυβερνητικό μπούλινγκ για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Η κινητικότητα αυτή απελευθέρωσε τη δυναμική και για άλλα μείζονα θέματα με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή μια πολύ μεγάλη κοινωνική μάζα -η οποία διεμβολίζει λιγότερο ή περισσότερο όλους τους υφιστάμενους κομματικούς σχηματισμούς- να αναζητά πολιτική αντιπροσώπευση και να είναι εκλογικά ορφανή. Η ειδοποιός διαφορά με την προηγούμενη μεγάλη κρίση που ξέσπασε στον τόπο εξαιτίας των μνημονίων είναι ότι ενώ τότε η κοινωνία αναζήτησε την εναλλακτική λύση προς τα “αριστερά”, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 έκαψε τις ελπίδες, τώρα το εκκρεμές κινείται προς την άλλη πλευρά.
Καθώς μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές και την πολιτική του αφήνει κι άλλο “χώρο” από την παραδοσιακή κεντροδεξιά, οι επαφές και οι διαβουλεύσεις πυκνώνουν όπως άλλωστε φαίνεται τόσο από τα κείμενα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσο και από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται. Στα υπάρχοντα σχήματα, ήρθαν να προστεθούν ενδεικτικά τις τελευταίες ημέρες η Διακήρυξη των 160 (και πλέον) προσωπικοτήτων όπως και η “κίνηση των 13” πολιτικών και επιστημόνων που θεωρούνται προπλάσματα πολιτικών φορέων. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής, στην κατάλληλη στιγμή, επιδιώκεται να είναι εγνωσμένου κύρους και γενικότερης αποδοχής.
Η οίηση που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν εμποδίζει πάντως τους πολιτικά πιο έμπειρους να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους. Γι αυτό και δεν ολοκληρώθηκε η κίνηση της διαγραφής του Κ. Μπογδάνου. Όχι τόσο διότι ο νεαρός βουλευτής πρόλαβε να αναγνωρίσει το “λάθος” του -κεφαλαιοποιώντας όμως πολιτικά και εκλογικά κατά έναν θεαματικό τρόπο την όλη ιστορία- όσο επειδή έγινε αντιληπτό ότι με μια “κόκκινη κάρτα” σε αυτή τη φάση, θα επιταχυνόταν το ξήλωμα του πουλόβερ και η πλειοψηφία των 158 θα μπορούσε αιφνιδίως να υποστεί τις πρώτες ρωγμές.
Η περίπτωση Μπογδάνου χρησιμοποιήθηκε ωστόσο ως απειλή για το σύνολο της αναβράζουσας κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου τα μέλη της να παραμείνουν με σκυμμένο το κεφάλι. Με την ίδια ακριβώς σκοπιμότητα ανασύρθηκε και ο “φάκελος Κυρανάκη” που ανήκει και αυτός προ πολλού, όπως ο Κ. Μπογδάνος, στους “σεσημασμένους”. Στον νεαρό βουλευτή του νότιου τομέα αποδόθηκαν προθέσεις ...αποστασίας, αλλά το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι στην απάντησή του ο ίδιος δεν διαβεβαίωσε μόνο ότι “θα είμαι πάντα ΝΔ”. Χρέωσε, για τους γνωρίζοντες, τις σε βάρος του διαρροές στον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, όπερ σημαίνει ότι η σύγκρουση θα έχει συνέχεια και μάλιστα “αιματηρή”.
Δεν στερείται επίσης σημασίας ότι εναντίον του Κ. Μπογδάνου περισσότερο απ όλους ξιφούλκησε η Ντ. Μπακογιάννη η οποία, μετά την κουμπαριά της με τον επιχειρηματία στο χώρο της υγείας και της κατασκευής μασκών Αχ. Νταβέλη στην Λάρισα, έχει πάρει υπό την προστασία της στην Α' Αθηνών και τον (παλαιό συνήγορό του) Θ. Πλεύρη. Οι κ. Μπογδάνος και Πλεύρης απευθύνονται στην ίδια εκλογική δεξαμενή, με τη διαφορά ότι ο νέος υπουργός Υγείας ποντάρει τώρα στα ωφελήματα της εξουσίας για να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις ενώ ο βουλευτής κινδυνεύει -λόγω και της απλής αναλογικής- να μείνει πλήρως εκτός νυμφώνος. Αυτό, από την άλλη πλευρά, κάνει μεγαλύτερο το σασπένς μιας πιθανής “εξόδου” του από τη ΝΔ -στην επόμενη ευκαιρία- ανάλογα και με τις εξελίξεις στον δεξιό χώρο.
Οι εχθροπραξίες αυτές αποτελούν και ένα από τα προσφιλή αντικείμενα συζητήσεων στα “μυστικά δείπνα” που -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της κυριακάτικης δημοκρατίας- άρχισαν να οργανώνονται με την είσοδο του Σεπτεμβρίου από τους κατά άλλα σιωπηλούς, δημόσια, βουλευτές της ΝΔ. Τα δείπνα αυτά στην παρούσα φάση προσφέρονται πιο πολύ για ασκήσεις ψυχοθεραπείας καθώς οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες νιώθουν περίπου ως ... “γαλοπούλες” (κατά την πρωθυπουργική έκφραση στην ΔΕΘ) τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να ψήσει στις επόμενες εκλογές προκειμένου να διαθέτει, την επόμενη ημέρα, τον απόλυτο έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ακόμη κι αν πάψει να είναι πρωθυπουργός. Κατά περιφέρειες μάλιστα έχουν εντοπιστεί ποιοι νυν βουλευτές έχουν “προγραφεί” και ποιοι σχεδιάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου να τους πάρουν τις έδρες. Κάπως έτσι μια ιδιόμορφη ισορροπία τρόμου ρίχνει τη σκιά της στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος την ώρα που επισήμως, με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης και των εταιρειών δημοσκοπήσεων, όλα βαίνουν καλώς και πανηγυρικώς...
Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr