Μόλις 6.000 ευρώ κοστολόγησαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής τη θαλάσσια ρύπανση αλλά και τους ελλιπείς ελέγχους κατά τη διάρκεια εργασιών από την εταιρεία ΤΕΚΑΛ για λογαριασμό των Κινέζων της Cosco στο πλαίσιο της επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά, στην Πειραϊκή.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πρόστιμο που επιβλήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, μετά από τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων του Πειραιά για το περιβαλλοντικό «έγκλημα» σε απόσταση αναπνοής από την παραλία δίπλα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όπου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κάνουν το μπάνιο τους καθημερινά δεκάδες λουόμενοι.

E665B6DC 545F 4280 9717 920666B84A4B
Οι υπεύθυνοι του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας είχαν κάνει αυτοψία και διαπίστωσαν τις παραβάσεις.

Όμως η Κινέζοι που διαχειρίζονται το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι, είχαν υποβάλει ενστάσεις με το επιχείρημα ότι η παραλία δίπλα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, δεν είναι καταγεγραμμένη ως πλαζ.

Από το πρόστιμο των 6.000 ευρώ, οι 3.000 ευρώ αφορούν τη ρύπανση της θάλασσας και οι 3.000 ευρώ γιατί δεν διενεργούσαν μετρήσεις σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία.
Σχολιάζοντας το πρόστιμο-«χάδι» που επιβλήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, το Παρατηρητήριο Πειραϊκής, αναφέρει:
«Επιχειρήματα ότι δεν ρυπαίνουν διαρκώς αλλά τους ξέφυγαν κάποια αθώα, καθαρά μπάζα μία φορά (!) αλλά οι παραβάσεις ήταν κατάφωρες και τα επιχειρήματα τους προσέβαλαν την κοινή λογική.

Το ύψος του προστίμου ανέρχεται στο «αστρονομικό» ποσό των 6.000 ευρώ.

Τα μηνύματα της επιβολής του ελάχιστου αυτού προστίμου είναι πολλαπλά!
Από τη μια είναι σαφές ότι δεν τολμούν να αγνοούν μια κοινωνία που αντιστέκεται καθημερινά, καταγράφει αναλυτικά κάθε παράβαση και καταγγέλλει ακούραστα.
Από την άλλη η αυτονόητη απορία προβάλλει: Πόσο κοστολογείται το περιβάλλον μας, οι παραλίες μας, η υγεία μας από τις δημόσιες υπηρεσίες που ορίζουν τα πρόστιμα;
Τέτοια ευτελή πρόστιμα ανάβουν το πράσινο φως σε οποιαδήποτε εταιρεία ώστε να παραβιάζει και να αυθαιρετεί εις βάρος του Περιβάλλοντος.

Μήπως η αρχή ” ο ρυπαίνων πληρώνει” είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα όσων περιφρονούν τους νόμους αφού με την επιβολή προστίμων τα πληρώνουν και συνεχίζουν να παρανομούν;».

 
Top