Είναι γνωστό ότι για 30 αργύρια ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό. Ο πόλεμος που έρχεται ανάμεσα στους ολιγάρχες της χώρας με φόντο το 1 δις ευρώ για τα σκουπίδια θα παραμερίσουν φιλίες και συμμαχίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα μεταξύ τους.
Με τις εγκαταστάσεις της Φυλής θα πορευτεί η Αττική και τα επόμενα έξι χρόνια αφού τα νέα εργοστάσια απορριμμάτων δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν πριν το 2027.
Ήδη, οι δύο διαγωνισμοί για τις μονάδες σε Σχιστό και Φυλή, συνολικού ύψους περίπου 760 εκατ. ευρώ, που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, έχουν πάρει παράταση για τις 22 Σεπτεμβρίου από τις 26 Ιουλίου που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, του edolio5 για τις δύο ΣΔΙΤ της Αττικής οι εταιρείες Μυτιληναίος, Αρχιρόδον και WATT έχουν υποβάλει και νέο κύκλο διευκρινίσεων που συνδέονται με θέματα της διακήρυξης. Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις 22 του μήνα κρίνεται επαρκής για να απαντηθούν, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα παράταση.
Για το ίδιο διάστημα έχει προγραμματιστεί η ΣΔΙΤ και της Κεντρικής Μακεδονίας ύψους 100 εκατ. ευρώ. Για το έργο είχε υποβληθεί μέσα στο καλοκαίρι προσφυγή κατά των όρων του διαγωνισμού από τη Motor Oil, η οποία κάνει το ντεμπούτο της στους διαγωνισμούς απορριμμάτων όμως, αποσύρθηκε λίγο πριν την εξέτασή της.
Για τις τρεις ΣΔΙΤ εκτιμάται ότι θα υπάρξει ισχυρός ανταγωνισμός, καθώς είτε αυτόνομα είτε με συμπράξεις προβλέπεται να εμφανιστούν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Ηλέκτωρ, Μοtor Oil, Aρχιρόδον, Μεσόγειος, Thalis, Intrakat, WATT. Η Τέρνα ενεργειακή έχει μαζέψει γύρω της ισχυρούς συμμάχους ( Μαρινάκης, Λάτση) γεγονός που δείχνει την εύνοια που υπάρχει από την κυβέρνηση αφού τρέχουν και βάζουν τα λεφτά τους σε σίγουρο "άλογο"! Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο το προχθεσινό πρωτοσέλιδο χαστούκι της Εφημερίδας το ΒΗΜΑ προς τον Γρηγόρη Δημητριάδη .
Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ τελεί ο ΕΔΣΝΑ που ελέγχεται από την περιφέρεια Αττικής και για το έργο στο Γραμματικό προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ που κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο.
Κατά της προκήρυξης είχαν υποβληθεί τρεις προδικαστικές προσφυγές (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ηλέκτωρ, Αρχιρόδον), οι οποίες δικαιώθηκαν από την ΑΕΠΠ (Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών). Ωστόσο ακολούθησε αίτηση αναστολής στο ΣτΕ από τον Ενιαίο Σύνδεσμο για τα Απορρίμματα της Αττικής.
Για τον διαγωνισμό, ο ΕΔΣΝΑ έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Αν η απόφαση του δικαστηρίου δεν τροποποιήσει τους όρους της διακήρυξης, τότε ο διαγωνισμός θα τρέξει γρήγορα. Διαφορετικά θα υπάρξει νέος κύκλος καθυστερήσεων.
Όμως ακόμη και αν προχωρήσει ο σχεδιασμός για τις ΣΔΙΤ της Αττικής και ολοκληρωθεί η α’ φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος βάσει του οποίου θα καθοριστούν οι όροι για να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Σε πραγματικούς χρόνους η περίοδος αυτή θα πάρει αρκετούς μήνες με τις προβλέψεις να μιλούν για το 2023. Θα χρειαστούν άλλα τρία χρόνια με το καλό σενάριο για την αδειοδότηση και την κατασκευή τους, χωρίς να υπολογίζονται πιθανές νέες προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζομένων.
Οι δύο αναθέτουσες αρχές (Φορέας διαχείρισης αποβλήτων Αττικής και ο αντίστοιχος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας) με βάση την προκήρυξη, θα περιορίσουν τον αριθμό των εταιρειών ή κοινοπραξιών που θα προεπιλεγούν σε έξι. Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν το σύνολο των μελετών των έργων και των συναφών αδειών και εγκρίσεων, την κατασκευή, την λειτουργία και συντήρηση αλλά και την χρηματοδότηση με ίδια και δανειακά κεφάλαια των ΣΔΙΤ όπως επίσης και την εμπορική εκμετάλλευση μέρους ή του συνόλου των παραγόμενων δευτερογενών προϊόντων.
Για τη Φυλή ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ορίζεται σε 461.200.000.
Αντικείμενο του ανταγωνιστικού διαλόγου θα αποτελέσει και η διάθεση του υπολείμματος επεξεργασίας της μονάδας και της περαιτέρω επεξεργασίας του ώστε να διερευνηθεί εάν θα χρειαστεί η κατασκευή ΧΥΤΥ.
Αντίστοιχα για την μονάδα στο Σχιστό, το κόστος υπολογίζεται σε 300.700.000 ευρώ. Το Σχιστό υπολογίζεται να διαχειρίζεται κατ΄ελάχιστον 323.000 τόνους όμως ο ακριβής αριθμός θα καθοριστεί στα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας και θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα τεύχη (συν –πλην) 40%.
Για τη μονάδα της Κεντρικής Μακεδονίας το κόστος είναι 100 εκατ. ευρώ για την επεξεργασία 320.000 τόνων ανά έτος. Η μονάδα θα εξυπηρετεί δέκα δήμους που αποτελούν το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.