Το καρπούζι είναι ένα φρούτο που περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού.
Μεταξύ άλλων, το καρπούζι περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, φώσφορο, πρωτεΐνες ενώ είναι πλούσιο σε ίνες.
Εξάλλου, το καρπούζι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ένα καοτενοειδές, μια έντονα κόκκινη χρωστική ουσία που συναντάται σε τροφές όπως οι ντομάτες και η παπάγια, όπως αναφέρει το πόρταλ Eat This - Not That.
Εκτεταμένες έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που δρουν σε όλο το σώμα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το θρεπτικό συστατικό θα μπορούσε να προσφέρει προστασία απέναντι σε πολλές παθήσεις.
Ειδικότερα, δίαιτες πλούσιες σε λυκοπένιο ίσως βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
Επίσης, θα μπορούσαν να προστατεύσουν απέναντι στους καρκίνους των πνευμόνων, του στήθους και των νεφρών, όπως αναφέρει το Healthline.
Έρευνες δείχνουν ότι οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτή της φυσική χρωστικής που υπάρχει στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσουν να κρατηθούν χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης, καθώς να συμβάλλουν στην μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης πιθανόν θανάσιμων καρδιακών παθήσεων.
Άλλωστε το λυκοπένιο βοηθάει στην αύξηση της άμυνας του δέρματος ενάντια στα ηλιακά εγκαύματα και τις βλάβες από την ακτινοβολία UV.
Αν και δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αντιηλιακό, η συχνή κατανάλωση καρπουζιού και επομένως λυκοπενίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.
Το λυκοπένιο θα μπορούσε επίσης να έχουν θετική επίδραση στην υγεία των ματιών, μιας και μπορεί να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση καταρράκτη και να μειώσουν τον κίνδυνο του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, μιας από τις σοβαρότερες αιτίες της τύφλωσης στους πιο ηλικιωμένους ενήλικες.
Εξάλλου, το λυκοπένιο που υπάρχει σε αφθονία στο καρπούζι επίσης προστατεύει και τον εγκέφαλο.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους θεωρείται ότι προλαμβάνουν τις κρίσεις και την απώλεια μνήμης που σχετίζονται με παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.
Οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση καρπουζιού σε όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος.
Πέρα από το ότι πρόκειται για ένα φρούτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, το νερό και οι ίνες που περιέχει προσφέρουν αίσθημα ικανοποίησης και βοηθούν στον έλεγχο της πείνας.