Η μεγάλη άνοδος των μετοχών τους στο χρηματιστήριο αποτελεί στοιχείο που επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι οι εταιρείες οι οποίες ανήκουν σε αυτόν έχουν, ήδη, πετύχει ένα μεγάλο come back στην αγορά, αλλά έχουν κάθε λόγο να τοποθετούν τον πήχη ψηλότερα.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας γενικότερα, των διαφόρων υπηρεσιών ή φορέων και των ίδιων των επιχειρήσεων, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και αυτό προσφέρει αυτομάτως ευκαιρίες για όλους.
Έσοδα εκατομμυρίων θα προκύψουν για τους ισχυρούς «παίκτες» της πληροφορικής από τον πακτωλό των κεφαλαίων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση των έργων ψηφιοποίησης του δημοσίου, από μια «πίτα» συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ – και όχι μόνο.
Διότι, αυξημένη θεωρείται η ζήτηση και από τον ιδιωτικό τομέα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού κράτους, βέβαια, ανατρέπει τις …ισορροπίες και «γέρνει την πλάστιγγα» προς το μέρος του, καθώς ο συνολικός αριθμός των 450 project δίνει «πολύ ψωμί» για πολλούς: από αυτά «τρέχουν» κιόλας μερικές δεκάδες, την στιγμή που δεν έχουν αρχίσει καν εκείνα με τους υψηλότερους προϋπολογισμούς, αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό τον καιρό επικρατεί κατάσταση αναμονής για την προκήρυξη των διαγωνισμών ψηφιοποίησης των έγχαρτων αρχείων των υποθηκοφυλακείων, του e ΕΦΚΑ, των δικαστηρίων, των πολεοδομιών, των νοσοκομείων κ.α., ενώ, τρεις εταιρείες πληροφορικής (Space Hellas, Byte και η Uni Systems/θυγατρική του ομίλου Quest) έχουν περάσει –με διαφορετικά σχήματα- στον «τελικό» αυτού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες.
Οι προοπτικές πολλές, ικανές να εξασφαλίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο για τα επόμενα χρόνια και να «γεμίσουν» τα ταμεία των εταιρειών, την ώρα που το επενδυτικό ενδιαφέρον γι’ αυτές «εκτινάσσεται» στα ύψη.
Η απόδοση της μετοχής ορισμένων εκ των εισηγμένων της πληροφορικής πλησιάζει ακόμα και το 90% στο εξάμηνο –όταν ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στο 9,60% και αυτός της τεχνολογίας αγγίζει το 33,44%– και ταυτόχρονα η πλειοψηφία αυτών μοιράζει «ζεστό χρήμα» στους μετόχους τους. Ενδεικτική περίπτωση εκείνη της Byte Computer, η οποία έχοντας ξεπεράσει μια δύσκολη περίοδο αποφάσισε να διανείμει μέρισμα μετά από 12 χρόνια.
Εξαγορές, επενδύσεις σε προϊόντα, κέντρα έρευνας, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογίες θεωρούνται κομμάτια του ίδιου «παζλ» και σίγουρο είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 επιφυλάσσει πολλά γεγονότα σε όλα τα «μέτωπα» του κλάδου…
Το «ράλι» των μετοχών
Στο «ράλι» του ΧΑ, οι μετοχές της Epsilon Net και της Ιλυδας εμφανίζουν την μεγαλύτερη απόδοση εξαμήνου με ποσοστά 87,18% και 83,67%, αντίστοιχα (με το κλείσιμο της Παρασκευής 2/7) και έπονται Byte, Space Hellas, Entersoft, Info Quest με 43,95%, 43,07%, 40% και 29,19%.
Η Ideal ναι μεν διατηρεί ισχυρή θέση στον κλάδο της πληροφορικής, αλλά μετά από το deal με την Virtus International Partners διευρύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της και διανύει μια μεταβατική φάση, με φόντο τον μετασχηματισμό της σε ένα πιο πολυσυλλεκτικό σχήμα. Παρόλα αυτά, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η μετοχή της κατέγραψε στο ίδιο διάστημα με τις προαναφερόμενες μια αύξηση της τάξης του 44,14%.
Η Performance «έγραψε», επίσης, θετικό πρόσημο με 2,83%, ενώ, η Profile, από τις πιο διεθνοποιημένες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής από την αρχή του έτους παρουσιάζει περίπου μηδενική αύξηση (-1,81% στις 2/7). Η διακύμανση αυτή μπορεί αφενός να αλλάξει τους προσεχείς μήνες, αφετέρου η μετοχή της Profile είχε κάνει το δικό της «ράλι» στο ταμπλό όταν πολλές άλλες δεν ανέβαιναν με τέτοιους ρυθμούς.
Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης
Για όλα υπάρχει πάντα ένας αντίλογος. Οι καθιερωμένες εταιρείες πληροφορικής και ειδικότερα οι πιο παλιές σε παρουσία –καθοδηγούμενες από επιχειρηματίες «παλαιάς κοπής»- δεν περίμεναν, όπως λένε στελέχη του κλάδου, το «Big Bang» αυτών των καιρών για να αναπτυχθούν ή να «μεγαλώσουν».
Η πορεία και τα αποτελέσματα της καθεμιάς συναρτάται, σαφώς, με τα έργα που αναλαμβάνει και με τα συμβόλαια τα οποία υπογράφει. Η πανδημία, μοιραία, επιτάχυνε το digital transformation για πολλούς τομείς και προεξόφλησε, ουσιαστικά, μια πιο έντονη στροφή προς την τεχνολογία από κλάδους προς τους οποίους η πληροφορική λειτουργεί υποστηρικτικά. Αυτό που άρχισε από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, περνά τώρα σε μια πιο ώριμη φάση του 2021. Το πρώτο εξάμηνο του ’21 συνεχίζεται, εν’ ολίγοις, αυτό που ξεκίνησε από τους τελευταίους εννέα μήνες του ’20.
Ένα από τα ζητήματα που θέτουν επί τάπητος οι επικεφαλής ισχυρών «παικτών» της πληροφορικής είναι η έλλειψη η οποία παρατηρείται στην εγχώρια αγορά σε εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ο αυξημένος «όγκος» έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μιλούν για ανάγκη επαναπατρισμού στελεχών. Δεν έχουν διστάσει να προβλέψουν δε, ορισμένοι εξ’ αυτών ότι τα πρώτα τιμολόγια από τα μεγάλα projects ψηφιοποίησης του δημοσίου θα κοπούν από το 2022. Πρόσφατα, ο Θεόδωρος Φέσσας, είχε αναφέρει κατά την διάρκεια της Γ.Σ. των μετόχων του Ομίλου Quest, όπως έγραψε το Newmoney, την χαρακτηριστική φράση: «Μας συμφέρει ότι εμπλέκονται εταιρίες μας στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας, αλλά να κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε αν όντως υπάρξει αυτή η πλημμυρίδα πόρων και θα βρέξει κι εμάς…».
Διψήφιος αριθμός εξαγορών
Οι κινήσεις των εταιρειών της πληροφορικής με τις οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν την θέση τους δεν σταματούν. Οι εξαγορές άλλων σχημάτων εντός και εκτός συνόρων οδεύουν προς …διψήφιο αριθμό εντός του 2021.
Αρχές Ιουνίου ο CEO της Entersoft, Αντώνης Κοτζαμανίδης, προανήγγειλε νέα εξαγορά της προσεχώς και στην ρουμάνικη αγορά και λίγες ημέρες αργότερα η Epsilon Net απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό 60% της TECHNOlife Ltd, που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων επιχειρηματικών λύσεων στον τομέα του business software.
Η χρονιά «μπήκε με το δεξί», όταν ολοκληρώθηκε 11 Ιανουαρίου 2021 το διπλό deal των Space Hellas και Epsilon Net για την από κοινού απόκτηση της ιστορικής Singular Logic.
Στην νέα εποχή της Singular Logic μετά την εξαγορά της (έναντι 18 εκατ. ευρώ) θα υπάρχουν δυο εταιρίες: Το ιστορικό ΑΦΜ της Singular Logic και η Epsilon Singular Logic, η οποία θα πάρει τον κλάδο του ιδιοπαραγώμενου λογισμικού, σε μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι τις 15 Ιουλίου…
Αντίστροφα μετρά για την δεύτερη εξαγορά της ως το τέλος του ’21 και η Profile Software, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την ένταξη της εξειδικευμένης στην ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης επενδύσεων Euronext Centevo από την Σκανδιναβία στον όμιλο της. Η νέα εξαγορά για την ηγέτιδα στον χώρο του χρηματοοικονομικού λογισμικού αναμένεται να προέλθει από την ευρωπαϊκή και πάλι αγορά και τον τομέα του digital banking…
Τέλη Ιανουαρίου η Uni Systems (Ομιλος Quest), συν-επένδυσε με την Guardian Telematics στην νεοφυή Probotek και τη συμμετοχή τους στο μετοχικό σχήμα της (25% και 33,34%, αντίστοιχα) με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD), εξαγγέλλοντας «νέες Probotek», μέσα από τις συνεργασίες του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας «Πλειάδες» για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Pleiades IoT Innovation Cluster).
Η Entersoft υπέγραψε 1η Μαρτίου την εξαγορά του 100% της Wedia επιτυγχάνοντας την είσοδο της στις e-Commerce εφαρμογές και τις υπηρεσίες digital marketing και η Info Quest Technologies «μπήκε στον χορό» με το deal για την Team Candi, από τους κορυφαίους συνεργάτες της Microsoft στον χώρο της παροχής λύσεων «Modern Workplace», με υψηλή τεχνογνωσία και σημαντική συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Μεγάλη αύξηση εσόδων
Τα έσοδα των εταιρειών πληροφορικής καταγράφουν σημαντική αύξηση, με σημαντικό ανεκτέλεστο έργων και για το 2021.
Ενδεικτικά: Η συνεισφορά της Uni Systems στα μεγέθη του ομίλου Quest φάνηκε και από την διψήφια άνοδο στις πωλήσεις (+24,3%) και τον υπερδιπλασιασμό στην προ φόρων κερδοφορία (+137,7%) κατά το πρώτο τρίμηνο του ’21 (πέρσι από τις υπηρεσίες πληροφορικής προήλθαν 132 εκατ. ευρώ).
Η πιθανή απόσχιση και αυτόνομη είσοδος της Uni Systems στο ΧΑ δεν συζητείται επί του παρόντος, σύμφωνα με διευκρινήσεις που δόθηκαν από επίσημα χείλη, ωστόσο είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορεί να αποκλεισθεί μελλοντικά λόγω και της πορείας της…
Η Space Hellas είχε κύκλο εργασιών στα 80,7 εκατ. ευρώ το 2020, με αύξηση 11,7% σε σχέση με το 2019 και κέρδη μετά φόρων ενισχυμένα κατά 16,09%.
Η Βyte Computer πέτυχε αύξηση πωλήσεων-κερδών το 2020 (έσοδα 31,7 εκατ. ευρώ από 29,7 εκατ. ευρώ, EBITDA 3,456 εκατ. ευρώ από 1,983 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 1,915 εκατ. ευρώ από 667.000 ευρώ σε επίπεδο ομίλου), συνεχίζοντας και το 2021 τις θετικές επιδόσεις.
Η Performance Technologies κατέγραψε, επίσης, αύξηση πωλήσεων κατά 20,9% σε ενοποιημένη βάση το 2020 (31,312 εκατ. ευρώ) και κέρδη προ φόρων + 38,5% στα 3,527 εκατ. ευρώ.
Η Entersoft στο α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η παρουσίασε αύξηση εσόδων 52,1% (στα 6,375 εκατ. ευρώ) και αύξηση 112,6% στην προ φόρων κερδοφορία (στα 2,592 εκατ. ευρώ ) σε σχέση με πέρυσι.
Η Epsilon Net πέτυχε αύξηση 110,6% στον κύκλο εργασιών της (8,067 εκατ. ευρώ) και 464% στα καθαρά κέρδη προ φόρων (2,235 εκατ. ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο του 2021!
Ο τζίρος της Profile Software ανήλθε σε 15,04 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας μια μικρή μείωση 4,6%, που αποδίδεται στη χρονική διολίσθηση ορισμένων νέων έργων λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν στην παγκόσμια αγορά συνέπεια της πανδημίας.
Μερίσματα (σχεδόν) από όλους
Οι περισσότερες από τις εισηγμένες της πληροφορικής στέλνουν φέτος τους μετόχους τους στο …ταμείο. Διπλάσιο μέρισμα από το περσινό θα διανείμει η Profile Software (0,049145 ευρώ ανά μετοχή, μικτό ποσό -5% παρακράτηση φόρου).
Χρήμα θα πάρουν και οι μέτοχοι των Space Hellas (0,08 ευρώ ανά μετοχή), Byte (0,032 ευρώ/ για πρώτη φορά από το 2009), Epsilon Net (0,047 ευρώ), Entersoft (0,06 ευρώ).
Η Uni Systems δεν είναι εισηγμένη, ωστόσο, ανήκει στον Όμιλο Quest που πρόσφατα ανακοίνωσε μέρισμα 0,30 ευρώ (μικτά) ανά μετοχή από αδιάθετα κέρδη.