Η εφημερίδα Berliner Zeitung αναλύει με δηκτικό τρόπο το φαινόμενο των μετακλητών υπαλλήλων, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόσληψη του δημοσιογράφου και τ.υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Αντώνη Πανούτσου στην ΕΡΤ. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «μετά τη εκλογική νίκη της Ν.Δ. η ΕΡΤ διοικείται από έναν άνθρωπο της Ν.Δ., τον Κώστα Ζούλα, ο οποίος μέχρι τότε διηύθηνε το γραφείο τύπου της Ν.Δ. Στην ΕΡΤ ο Πανούτσος αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου για τον σχεδιασμό του προγράμματος, με έξοδα του κράτους. Δεν χρειάστηκε να κάνει κάποια αίτηση, στέλνοντας βιογραφικό. Πήρε την καλοπληρωμένη θέση χωρίς διαγωνισμό. Του την πρόσφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί ο Πανούτσος είναι ένας ‘μετακλητός'. Όλα τα πολιτικά κόμματα που έχουν περάσει από την κυβέρνηση διαιωνίζουν το σύστημα των μετακλητών. Ο μετακλητός είναι υπάλληλος του κράτους, φίλα προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα. Όσο το κόμμα παραμένει στην κυβέρνηση, παραμένει κρατικός υπάλληλος. Μόλις χάσει την εξουσία το κόμμα, χάνει κι εκείνος τη δουλειά του».

Η εφημερίδα του Βερολίνου υποστηρίζει ότι «στην πραγματικότητα οι μετακλητοί είναι καθαρή σπατάλη. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει αρκετούς δημοσίους υπαλλήλους: σχεδόν 600.000 σε μία χώρα με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα έντεκα εκατομμύρια. Στην Αθήνα όμως οι μετακλητοί είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο, είναι ο συνεκτικός δεσμός ανάμεσα στην κυβέρνηση, το κράτος και τον λαό. Μία νέα θέση μετακλητού συνοδεύεται από πλουσιοπάροχες, για τα δεδομένα της χώρας, απολαβές συν τα ειδικά επιδόματα. Το ποσό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τον μισθό ενός ιδιωτικού υπαλλήλου. Οι υπέροχες αυτές δουλειές απευθύνονται κατά προτίμηση σε συγγενείς κρατικών αξιωματούχων ή κομματικών στελεχών, ανεξαρτήτως επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτό που μετράει δεν είναι η ικανότητα και τα επαγγελματικά προσόντα, αλλά η πιστή συμπεριφορά και ο συγχρωτισμός με την εξουσία. Πρόκειται για μία κουλτούρα μετριότητας, την οποία μαθαίνουν τα παιδιά από το σχολείο ακόμη. Ακόμη και ο Μητσοτάκης, γονος παλαιάς πολιτικής δυναστείας και ο ίδιος, εφήρμοσε μετά την εκλογική νίκη του τα καθιερωμένα, θεσπίζοντας ολόκληρη βιομηχανία μετακλητών».


Ολόκληρο το δημοσίευμα

Ο Μητσοτάκης διογκώνει τον ελληνικό κυβερνητικό μηχανισμό 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης πήρε την εξουσία ως μεταρρυθμιστής - και τώρα ασκεί πελατειακή πολιτική.


Ο Αντώνης Πανούτσος, 73 ετών, γυαλιά πιλότου, φαλακρό κεφάλι, είναι γνωστός στην Ελλάδα σαν πολύχρωμο σκυλί. Ο Πανούτσος, ο οποίος έζησε επίσης για πολλά χρόνια στο Βερολίνο, έκανε την επαγγελματική του καριέρα ως αρθρογράφος σε κορυφαίες αθλητικές εφημερίδες της Αθήνας. Το αγαπημένο του θέμα: ποδόσφαιρο. Κανείς δεν μπορεί να αναλύσει πιο γλαφυρά τις ενέργειες των ποδοσφαιριστών στον πράσινο αγωνιστικό χώρο. Συχνά γαρνιρισμένο με ευφυΐα, συχνά με καυστική ειρωνεία, πάντα διασκεδαστικό. Το έκανε αυτό για δεκαετίες. Ο Πανούτσος είχε φανατικούς αναγνώστες- στην ποδοσφαιρόφιλη Ελλάδα είναι αστέρι της συγγραφικής συντεχνίας.

Ξαφνικά ο Αντώνης Πανούτσος θέλησε να γίνει πολιτικός. Στα 70 του, αποκάλυψε, ήταν πολιτικά δεξιός, συντηρητικός που ήθελε να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), να διώξει από την εξουσία τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα της "Συμμαχίας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς" (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο Μητσοτάκης δεν είναι μόνο ένας δηλωμένος οικονομικός φιλελεύθερος, είπε ο Πανούτσος. Θα εκκαθάριζε επιτέλους τον διογκωμένο κρατικό μηχανισμό στους πρόποδες της Ακρόπολης. Ο Μητσοτάκης, ο φλογερός μεταρρυθμιστής, θα υποστηρίξει τα λόγια του με έργα και θα καθαρίσει τις πελατειακές σχέσεις, τον νεποτισμό και τη διαφθορά, τα πραγματικά δεινά στην Ελλάδα. Αμέσως.

Κρατική θέση εργασίας χωρίς αίτηση, αλλά με πλουσιοπάροχο μισθό
Η ΝΔ τον ευχαρίστησε. Ο Πανούτσος είχε τη δυνατότητα να κατέβει υποψήφιος στην Αθήνα στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Η ΝΔ πανηγύρισε έναν εκλογικό θρίαμβο. Από τότε, μπορεί να κυβερνά μόνη της. Αλλά χωρίς τον Πανούτσο. Γιατί ακριβώς ο star αρθρογράφος απέτυχε στην εκλογική του περιφέρεια στην Αθήνα.

Εκείνη την εποχή ήταν ήδη 71 ετών. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ο Πανούτσος θα πήγαινε στην σύνταξη και από εκεί και πέρα θα παρακολουθούσε ως απλός πολίτης, ενώ ο αγαπημένος του πρωθυπουργός θα συρρίκνωνε το ελληνικό κράτος στα γρήγορα.

Κάθε άλλο. Ο Αντώνης Πανούτσος μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αποτυχημένη υποψηφιότητά του προσλήφθηκε από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΕΡΤ. Μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, επικεφαλής της ΕΡΤ είναι ο άνθρωπος της ΝΔ Κώστας Ζούλας, ο οποίος μέχρι τότε ήταν υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

Στην ΕΡΤ ο Πανούτσος ενεργεί ως "ειδικός σύμβουλος προγραμματικού σχεδιασμού" - με κρατικά έξοδα. Δεν χρειάστηκε να γράψει αίτηση. Πήρε την καλοπληρωμένη θέση χωρίς αγγελία. Επιθυμητά προσόντα: κανένα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη του έδωσε τη δουλειά. Έτσι απλά. Επειδή ο Πανούτσος είναι "μετακλητός".

Το σύστημα των "μετακλητών" διατηρείται από όλα τα κυβερνητικά κόμματα στην Ελλάδα. Ο μετακλητός είναι ένας κρατικός υπάλληλος που βρίσκεται κοντά στο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Όσο κυβερνά αυτό το κόμμα, παραμένει στο αξίωμα. Εάν το κόμμα χάσει την εξουσία, χάνει και τη δουλειά του. Έχει μια κρατική θέση εργασίας σε ανάκληση.

Στην πραγματικότητα, οι metaklitοι είναι καθαρή σπατάλη. Επειδή η Ελλάς έχει ακόμα αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους: σχεδόν 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι για έναν πληθυσμό λίγο κάτω από έντεκα εκατομμύρια. Αλλά οι μετακλήσεις είναι ένα δοκιμασμένο μέσο στην Αθήνα. Είναι το τσιμέντο, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ κυβέρνησης, κράτους και λαού.

Η απόσπαση στη νέα θέση εργασίας συνοδεύεται από έναν παχυλό μισθό για τα τοπικά δεδομένα, καθώς και από ειδικά επιδόματα, τα οποία σήμερα είναι πολύ περισσότερα από όσα κερδίζει ένας ιδιωτικός υπάλληλος. Για την ονειρεμένη θέση εργασίας, προτιμώνται συγγενείς δημόσιων λειτουργών ή κομματικών στρατιωτών οποιασδήποτε επαγγελματικής απόχρωσης. Η απόδοση και τα προσόντα δεν μετράνε, αλλά μόνο η αφοσίωση και η εγγύτητα στην εξουσία. Πρόκειται για μια κουλτούρα μετριότητας στην οποία ακόμη και τα παιδιά μαθαίνουν στο σχολείο τι έχει σημασία στη ζωή.

Ο Μητσοτάκης από όλους τους ανθρώπους, ο ίδιος γόνος μιας παλιάς πολιτικής δυναστείας, έχει χτίσει από την εκλογική του νίκη μια πραγματική βιομηχανία μετακλήσεων σε δοκιμασμένες και δοκιμασμένες γραμμές. Είτε στην επίσημη κατοικία του στην Αθήνα "Μέγαρο Μαξίμου" είτε αλλού: όπου ρέει κρατικό χρήμα, έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για στρατιές πιστών οπαδών του.

Ο Μητσοτάκης θέτει νέα πρότυπα. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσα πολλά metakliti στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης είναι χειρότερος από όλους τους προκατόχους του και πολύ χειρότερος από τον αριστερό Τσίπρα, ο οποίος εγκατέστησε ο ίδιος ένα σύστημα νεποτισμού στην Αθήνα από το 2015 έως τα μέσα του 2019.

Ο πρωθυπουργός κάνει ακριβώς αυτό που κάποτε επέκρινε
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ακριβώς 3.131 μετακλητούς στο τέλος Απριλίου 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τον Ιούλιο του 2019, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Μητσοτάκη, υπήρχαν μόνο 1.710 μετακλήσεις. Προσθέστε σε αυτούς 3.504 προέδρους και μέλη σε διοικητικά συμβούλια μυριάδων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, όπως ημικρατικών εταιρειών. Όλοι πιστά μέλη του κόμματος. Ο αριθμός τους αυξάνεται μήνα με το μήνα όσο περισσότερο διαρκεί η θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συν τοις άλλοις, 3.064 λεγόμενες ειδικές περιπτώσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των μηχανισμών της νομενκλατούρας της ΝΔ που πληρώνονται με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Ο στρατός του Μητσοτάκη κερδίζει επίσης όλο και καλύτερα. Η κυβέρνηση αύξησε τον μισθό των μετακλητών κατά 65 έως 70 τοις εκατό. Κοστίζουν στο χρόνια ταμειακά ταλαιπωρημένο ελληνικό Δημόσιο περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μόνο οι στενότεροι συνεργάτες του Μητσοτάκη σε δύο γενικές γραμματείες που αναφέρονται απευθείας σε αυτόν αντιστοιχούν σε 16,5 εκατομμύρια ευρώ φέτος, δυόμισι φορές περισσότερα από ό,τι στην προ Μητσοτάκη εποχή.


Προφανώς, είναι αυτοί οι άνθρωποι του Μητσοτάκη που έχουν πολλά να κάνουν. Εισέπραξαν το έτος 2020, κατά το οποίο η ελληνική οικονομία με τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην Ευρώπη (πάνω από 200 τοις εκατό του ΑΕΠ) και η ανεργία (16 τοις εκατό) έχει συρρικνωθεί κατά οκτώ τοις εκατό, μόνο για χρεωμένες υπερωρίες και υπηρεσίες στις αργίες 712.930 ευρώ - ποσό ρεκόρ.

Στην αντιπολίτευση, ο Μητσοτάκης είχε ακόμα καταδικάσει έντονα την απερίγραπτη πρακτική της πρόσληψης των μετακλητών."Μόλις τον περασμένο μήνα, 30.000 άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα έχασαν τη δουλειά τους, αλλά κανείς από τους κυβερνώντες δεν δίνει δεκάρα γι' αυτούς! Οι μόνοι που τα πάνε καλά είναι οι κομματικοί μετακλητοί που προσέλαβε η κυβέρνηση!", βροντοφώναξε στις αρχές του 2017.

Περσινά ξινά σταφύλια. Στις αρχές του 2021, ο Μητσοτάκης προχώρησε σε περαιτέρω ανασχηματισμό της κυβέρνησής του - και την διόγκωσε περαιτέρω: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αριθμεί 57 υφυπουργούς, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς. Καμία κυβέρνηση στην Αθήνα δεν είχε τόσους πολλούς από το τέλος της δικτατορίας  το 1974. Σε αυτούς προστίθεται ένας μεγάλος αριθμός γενικών γραμματέων σε 18 υπουργεία.

Αυτό δεν ενοχλεί τον Αντώνη Πανούτσο - παρότι η ΝΔ είναι αδιαμφισβήτητα το πιο υπερχρεωμένο κόμμα της Ευρώπης, με χρέη που σήμερα ανέρχονται ακριβώς σε 353.906.007,38 ευρώ (από το 2020). Παρά τη θέση του ως υπεύθυνος προγραμματισμού της ΕΡΤ, ο Πανούτσος έχει τη δυνατότητα να μιλάει για το ποδόσφαιρο ζωντανά στο στούντιο ενός ιδιωτικού αθλητικού ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας κάθε  ημέρα. Ο πιασάρικος τίτλος της εκπομπής του: "Na ta lete, na ta grafete". Στα γερμανικά: "Να τα λέτε, να τα γράφετε".
 
Top