Θετικά κίνητρα για τον καθολικό εμβολιασμό και όχι προνόμια των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων ζήτησε (παίζοντας στην πραγματικότητα με τις λέξεις) ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ξανθός  υποστήριξε ότι χωρίς επιστημονική ενημέρωση και τεκμηρίωση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική, θα δημιουργήσει αντιδράσεις και θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην υγειονομική συγκυρία και στην σταδιακή αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών της πανδημίας, θύμισε τις μεγάλες απώλειες που είχαμε σαν χώρα (12.500 νεκροί) και την ανάγκη εγρήγορσης για να μην υπάρξει υποτροπή μέσα στο καλοκαίρι, λόγω μειωμένων standards ασφαλείας (π.χ. εκτεταμένη χρήση self tests στον τουρισμό-εστίαση, τα οποία έχουν περιορισμένη αξιοπιστία).

Στο θέμα των εμβολιασμών, ενώ ο κ. Ξανθός ενώ αναγνώρισε ότι η οργάνωση και ψηφιακή υποστήριξη τους είναι αρκετά ικανοποιητική, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση και τεκμηρίωση για να πειστούν οι δύσπιστοι και επιφυλακτικοί
Επειδή μόνο το 25% των πολιτών έχει εμβολιαστεί πλήρως, 1 στους 3 ηλικιωμένους δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων με σοβαρά νοσήματα. Αυτή η διαπίστωση οδηγεί στην ανάγκη συστηματικής επεξεργασίας των δεδομένων και στοχευμένη παρέμβαση της Πολιτείας, με επιστημονική ενημέρωση και τεκμηρίωση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν.

Χωρίς αυτό, πρόσθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική, θα δημιουργήσει αντιδράσεις και θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία.
Θεμιτό για ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες

Αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε, είπε ο κ. Ξανθός, είναι ότι είναι θεμιτό και επιβεβλημένο ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες (π.χ. φροντίδα ασθενών ή ευάλωτων ομάδων) να ασκούνται από εμβολιασμένους, και ότι χρειάζεται να συζητήσουμε σοβαρά με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η απαίτηση.

Επίσης, δεν επιτρέπεται να υπάρχει αποκλεισμός πολιτών από κοινωνικές δραστηριότητες επειδή είναι ανεμβολίαστοι ειδικά στη φάση που δεν είναι διαθέσιμα σε όλους και με δικαίωμα επιλογής τα εμβόλια.

Φίλτρα
Αυτό που επίσης θα μπορούσε να συζητηθεί είναι η πρόβλεψη αυστηρότερων «φίλτρων» για τους ανεμβολίαστους σε σχέση με τους εμβολιασμένους (π.χ. πρόσφατο rapid test), χωρίς όμως στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως θετικό κίνητρο για τον καθολικό εμβολιασμό.

Τέλος, ο κ. Ξανθός επεσήμανε την ανάγκη η συλλογική ανοσία να «χτιστεί» σε παγκόσμιο επίπεδο με «απελευθέρωση» των πατεντών και επιτάχυνση των εμβολιασμών, γιατί αλλιώς επωάζονται συνεχώς μεταδοτικότερες και πιθανώς ανθεκτικότερες στα εμβόλια μεταλλάξεις, που δεν επιτρέπουν τη ριζική αντιμετώπιση της πανδημίας. Δήλωσε ότι η υπόθεση των πατεντών, ειδικά μετά την παρέμβαση Μπαϊντεν, είναι η κορυφαία κοινωνική και πολιτική σύγκρουση της εποχής και ότι πρέπει η χώρα μας και η Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση.


 
Top