Η Ταϊλάνδη είναι μια αυτονόητη επιλογή για ένα πρώτο ταξίδι στην Ασία. Πλούσια σε φυσικές ομορφιές και σε αξιοθέατα ενός εντυπωσιακού πολιτισμού, έχει καταφέρει εν πολλοίς να διαφυλάξει έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής, παρά τα σαράντα εκατομμύρια τουρίστες που την επισκέφτηκαν το 2019, πριν την πανδημία, καθιστώντας την τον πρώτο τουριστικό προορισμό της ηπείρου.
Η Χώρα του Χαμόγελου, όπως είναι επίσης γνωστή - δικαιολογημένα, καθώς οι ντόπιοι χαμογελούν διαρκώς και μέσα από την καρδιά τους - έχει να δείξει υπέροχες παραλίες με λευκή άμμο, εκπληκτικά resort, μια από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου, θερμό τροπικό κλίμα, πάνω από 40,000 επισκέψιμους βουδιστικούς ναούς...

Δείτε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία που αξίζει να γνωρίζει κάποιος για την Ταϊλάνδη, που θα είναι σύντομα πάλι έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες κάθε κατηγορίας, από οργανωμένα γκρουπ ως μοναχικούς περιηγητές, νεολαία με σακίδιο στην πλάτη ή μέλη του διεθνούς τζετ σετ που φτάνουν με πριβέ πτήσεις και κατευθύνονται σε κάποιο πολυτελές κέντρο spa.

Ταϊλανδέζικο μασάζ



Μετά ένα πολύωρο αεροπορικό ταξίδι ή μια κουραστική βόλτα στις λαϊκές αγορές με τα εξωτικά προϊόντα, τίποτα καλύτερο από ένα αναζωογονητικό μασάζ. Και τίποτε ευκολότερο στην Ταϊλάνδη, όπου το μασάζ αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. Όπου βρεθείς και όπου σταθείς, κάποιοι θα σου προτείνουν ένα γρήγορο και φθηνό (5-10€ η μισή ώρα) ταϊλανδέζικο μασάζ, μια τεχνική που χρονολογείται από την εποχή του Βούδα και έχει επιρροές από τον κινέζικο βελονισμό, την ινδική γιόγκα και τη σύγχρονη χειροπρακτική

Αρχιπέλαγος Σαμούι



Το αρχιπέλαγος Σαμούι αποτελείται από αρκετά νησάκια που δικαιώνουν απόλυτα τον ορισμό «παραδεισένια». Το Κο Σαμούι είναι το μεγαλύτερο νησί, με την εντονότερη τουριστική ανάπτυξη. Κάθε απόγευμα όταν δύει ο ήλιος και τραβιέται η παλίρροια, οι μαγαζάτορες απλώνουν ψάθες και μαξιλάρες στις παραλίες, ανάβουν φαναράκια και λαμπιόνια και περιμένουν τους επισκέπτες που θα χαλαρώσουν, θα πιούν και θα φαν κάρυ ή ψάρια και θαλασσινά, ξαπλωμένοι στην ζεστή άμμο.

Αναζητώντας τη μυστική παραλία




Από το Σαμούι ξεκινούν καθημερινά καραβάκια για μονοήμερη εκδρομή στο αρχιπέλαγος Ανγκ Θονγκ. Σαρανταένα νησάκια σπαρμένα σαν δόντια δράκοντα στο βαθύ μπλε του κόλπου της Ταϊλάνδης, κοραλλιογενείς ύφαλοι και παρθένα δάση της βροχής… Παλιότερα αραξοβόλι πειρατών, στη συνέχεια βάση του Βασιλικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, σήμερα το αρχιπέλαγος είναι Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο όπου η άγρια ζωή προστατεύεται αποτελεσματικά. Η κυριότερη ατραξιόν είναι η κρυφή λίμνη στο νησί Κο Μάε Κο, η οποία έδωσε την έμπνευση στον σεναριογράφο της ταινίας «Η παραλία» με το Λεονάρντο ντι Κάπριο, έκλεισε όμως επ’ αόριστον το 2018, για να επιτραπεί στο οικοσύστημα να επανέλθει από την ημερήσια επιδρομή χιλιάδων τουριστών.

Pad Thai και sticky rice



Μια από τις πιο φημισμένες εθνικές κουζίνες, βασισμένη σε φρέσκα υλικά με ελάχιστη παρασκευή και πολύ ιδιαίτερα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται απλόχερα. Η ταϊλανδέζικη κουζίνα έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας, thai εστιατόρια υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του πλανήτη, ενώ στα ethnic ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί κάποιος να βρει πολλά βασικά συστατικά, είτε ψάχνετε λοιπόν για σάλτσα nam-pla που δίνει γεύση umami σε κάθε πιάτο, είτε για πάστα με σκόρδο και τζίντζερ ή φύτρες ρυζιού.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα είναι το pad thai, που θα βρείτε σε πλανόδια μαγειρεία και στο μενού εστιατορίων στην Ταϊλάνδη, αλλά μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και στο σπίτι σας. Βασίζεται σε νουντλς ρυζιού που μαγειρεύονται με την τεχνική στιρ φράϊ, μαζί με λαχανικά και κρέας ή θαλασσινά, που μπορείτε να βρείτε σε προσφορά στο φυλλάδιο Lidl, όπως και σε άλλα σούπερ μάρκετ ή καταστήματα με είδη ασιατικής διατροφής στη γειτονιά σας, χωρίς να πρέπει να ξοδέψετε μια περιουσία για να δοκιμάσετε αυτή την πεντανόστιμη γευστική πρόταση.

Muay Thai



Ένα βίαιο σπορ με μια εντελώς τελετουργική και πνευματική διάσταση, που είναι τόσο δημοφιλές στην Ταϊλάνδη όσο το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Κάθε μαχητής ανεβαίνει στο ρινγκ φορώντας λαμέ κιμονό υπό τους ήχους μιας παραδοσιακής (ζωντανής) ορχήστρας και υποκλίνεται, πρώτα προς την κατεύθυνση του τόπου γέννησής τους, μετά προς όλες τις γωνιές του ρινγκ, αποδίδοντας έτσι φόρο τιμής στον δάσκαλό του και στις θεότητες της μάχης. Η ορχήστρα παρακολουθεί τη δράση, επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντας ανάλογα το τέμπο της μουσικής, ενώ γύρω από τους μαχητές οι Ταϊλανδοί στοιχηματίζουν παθιασμένα.

Υπάρχουν τόσα πολλά που θα μπορούσε κάποιος να πει για αυτήν τη χώρα: για την θρησκευτική αρχιτεκτονική, τους βουδιστές μοναχούς, το ταϊλανδέζικο θέατρο σκιών, τις νομαδικές «φυλές των λόφων» που παραμένουν ανέγγιχτες από τον σύγχρονο πολιτισμό, τη βιομηχανία του μεταξιού, το εθνικό μουσείο της Μπανγκόκ, τον «σιδηρόδρομο του θανάτου» πάνω από τον ποταμό Κβάϊ, την ιερή πόλη Αγιουτάγια… Ένας μοναδικός ταξιδιωτικός προορισμός, η Ταϊλάνδη σας περιμένει να την ανακαλύψετε, τώρα που τα ταξίδια θα αρχίσουν πάλι να γίνονται εύκολα.
 

 
Top