Σταματά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα για τους πολίτες κάτω των 60 ετών, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Στην παρούσα φάση λοιπόν, με την επιδημιολογική εικόνα ως έχει, η επιτροπή εισηγείται με πρώτη δόση AtsraZeneca να εμβολιάζονται μόνον οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών στους οποίους το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία.

Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν λάβει την πρώτη, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της παρενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, με 1.3 περιστατικά ανά 1 εκατ δόσεις εμβολίου, δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια πρόσθεσε πως εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες με την πρώτη δόση για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει αίτηση για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

Μέτρια προς χαμηλά είναι πλέον τα επίπεδα μετάδοσης του ιού στη χώρα μας, με τάση περαιτέρω μείωσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.   
 
Top