Πριν δύο χρόνια λίγοι άνθρωποι εκτός του επιχειρηματικού κόσμου είχαν ακούσει για τον Πατρίκ Ντραΐ, τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία που «ποντάρει» 3,1 δισ. δολάρια στο σχέδιο της BT Group για για επέκταση του ευρυζωνικού δικτύου υψηλής ταχύτητας.

Η επιχειρηματική κίνηση που έκανε ευρέως γνωστό τον Ντραΐ δεν ήταν άλλη από την εξαγορά του φημισμένου οίκου δημοπρασιών Sotheby’s τον Ιούνιο του 2019. Ο Ντραΐ εξέπληξε τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς πολλοί περίμεναν ότι ο διάσημος οίκος θα περνούσε Κινέζους ή Καταριανούς επενδυτές.

Ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, των ΜΜΕ αλλά και της τέχνης αγόρασε τον παλαιότερο (275 ετών) οίκο δημοπρασιών για 3,7 δισ. δολάρια, ο οποίος μάλιστα έγινε ιδιωτικός έπειτα από τρεις δεκαετίες που λειτουργούσε ως δημόσια επιχείρηση.


Η νέα επιχειρηματική κίνηση

Η νεοσύστατη εταιρεία, που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Πατρίκ Ντράι, συμφώνησε να αγοράσει 1,2 δισεκατομμύρια μετοχές της βρετανικής εταιρείας BT, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωση της. Το μερίδιο, το οποίο σύμφωνα με εκπρόσωπο της απέκτησε τις τελευταίες ημέρες, είχε αξία περίπου 2,2 δισ. στερλίνες (3,1 δισ. δολάρια), με βάση το κλείσιμο των μετοχών στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο Ντράι επισήμανε ότι θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της Altice στην ανάπτυξη δικτύων ινών προκειμένου να βοηθήσει την BT να επεκταθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική εταιρεία αναζητά έναν συνεργάτη για να τη βοηθήσει να δημιουργήσει επιπλέον 5 εκατομμύρια συνδέσεις οπτικών ινών έως το 2026, ανοίγοντας το δρόμο της συνεργασίας της με εξωτερικό επενδυτή για πρώτη φορά. Η Altice υποστήριξε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσφορά για την πλήρη εξαγορά της BT.

Η μετοχή της BT ενισχύθηκε κατά 2,1% νωρίτερα, στις 187 πένες, ενώ από τις αρχές του έτους έχει σημειώσει άνοδο 41%.

Με τη συμφωνία αυτή, ο Ντράι γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής της εταιρείας, με μερίδιο ανάλογο με αυτό της Deutsche Telekom. Οι εκπρόσωποι της BT και της Altice αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω τις λεπτομέρειες της συνεργασίας.

Ποιος είναι ο αυτοδημιούργητος «cost killer»

Αναμφισβήτητα ο Ντραΐ συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο ισχυρών ανθρώπων του πλανήτη. Στις 5 Μαρτίου 2021, το Forbes υπολόγισε την καθαρή αξία της περιουσίας του στα 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντας τον 248ο στη λίστα Billionaires 2020.

Το βιογραφικό του είναι εξαιρετικά πλούσιο ενώ εντύπωση προκαλεί η ταχύτητα της επιχειρηματικής του ανέλιξης.


Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Παρισιού Οπτικά και Ηλεκτρονικά, ξεκινώντας τη σταδιοδρομία του στη Philips το 1988. Στη συνέχεια, μετακόμισε σε θυγατρική του γίγαντα της καλωδιακής Liberty Global προτού ξεκινήσει η ανοδική του πορεία στις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών.

Η επιχειρηματική σταδιοδρομία του Ντράι ξεκίνησε όταν ο ίδιος και ένας Αμερικανός συνεργάτης του κατάφεραν να πείσουν τους δημάρχους στη νότια Γαλλία να τους επιτρέψουν να τοποθετήσουν καλώδια για τηλεοράσεις στις πόλεις τους.

Μετά την αγορά πολλών προβληματικών εταιρειών καλωδιακής και κινητής τηλεφωνίας, κατάφερε το 2014 να αγοράσει τον δεύτερο μεγαλύτερο γαλλικό οργανισμό κινητής τηλεφωνίας SFR, ενώ κατέχει το 75% της Numericable, της μεγαλύτερης εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης στη Γαλλία.



Από το 2015 μπήκε δυναμικά και στην αμερικανική αγορά κινητής τηλεφωνίας, αγοράζοντας το 70% του μεριδίου της εταιρείας εκμετάλλευσης καλωδιακού δικτύου Suddenlink για συμφωνία ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ συνέχισε με την εξαγορά της Cablevision για 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια. .

Από το 2012 που μπήκε στον κόσμο της επικοινωνίας, ο Ντραΐ έχει πάνω από 100 δημοφιλείς ιστοσελίδες, συγκεντρώνοντας περίπου 50 εκατ. τηλεθεατές και διαδικτυακούς επισκέπτες την ημέρα στην Ευρώπη.

Cost killer

Σύμφωνα με το Leaders League, ο Ντράι δεν αφήνει «τίποτα» όταν πρόκειται για τη μείωση των δαπανών στις εταιρείες του. Λίγο μετά την απόκτηση της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών SFR, οι υπάλληλοί της φημολογείται ότι άρχισαν να καταγράφουν ελλείψεις σε φωτοτυπικό χαρτί και χαρτί υγείας! Ο ιστότοπος ισχυρίζεται επίσης ότι ο Ντράι δημιούργησε ο ίδιος το αρχικό λογότυπο της Altice για να μην χρειαστεί να προσλάβει γραφίστα. Τα γαλλικά συνδικάτα, εν τω μεταξύ, του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του Cost killer.

Οι πολλές ιθαγένειες και η «ταπεινή καταγωγή»

Γεννημένος το 1963 στην Καζαμπλάνκα, ο Ντραΐ μετακόμισε στη Γαλλία σε ηλικία 15 ετών. Και οι δύο γονείς του είναι Μαροκινοί Εβραίοι, δάσκαλοι μαθηματικών στο επάγγελμα.

Έχει τέσσερις «ιθαγένειες»: μαροκινή, γαλλική, πορτογαλική και ισραηλινή. Παρά το ότι τα παιδιά που βρίσκονται στη Λωζάννη, το Τελ Αβίβ και το Μπρίστολ, φημολογείται ότι συγκεντρώνονται στη Γενεύη κάθε Παρασκευή για οικογενειακό τραπέζι.

Το 2014, ο Ντράι και η σύζυγός του Λίνα δημιούργησαν το Ίδρυμα Patrick and Lina Drahi (PLFA) για την υποστήριξη καινοτόμων προγραμμάτων στους τομείς της επιστήμης και της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, των τεχνών. Ιδρύθηκε το 2016 και εδρεύει στο Zermatt της Ελβετίας. Το ίδρυμα υποστηρίζει προγράμματα στην Ελβετία, στη Γαλλία και στην Πορτογαλία.

Ο κόσμος της τέχνης δεν τον αφήνει ασυγκίνητο. Ανήκει στους κορυφαίους συλλέκτες, με ιδιαίτερη προτίμηση στον Μαρκ Σαγκάλ.

«Ως μακροχρόνιος πελάτης και θαυμαστής της εταιρείας, αποκτώ τον οίκο Sotheby’s μαζί με την οικογένειά μου» δήλωσε ο επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης όταν εξαγόρασε τον διάσημο οίκο δημοπρασιών.

Με πληροφορίες από Bloomberg, artnet., reuters και Leaders League
 
Top