Τρεις μόλις ημέρες μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του pronews.gr για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς o υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αποκαλύπτει δημοσίως το σχέδιο της κυβέρνησης και επιβεβαιώνει τα όσα είχαμε αναφέρει.
Συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου το pronews.gr είχε αναφέρει πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι σκέψεις στην κυβέρνηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, με την αρχή να γίνεται (λογικά) στους υγειονομικούς.

Στο ρεπορτάζ είχαμε αναφέρει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει μόλις δει η κυβέρνηση το τι θα γίνει με τους 18-30 ετών και τα ποσοστά αποδοχής του εμβολίου από την συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Δηλαδή μόλις η Ελλάδα θα έχει αρκετά εμβόλια για να εμβολιάσει όλον τον πληθυσμό, τότε θα ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, κάτι που πιθανότατα θα γίνει στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, με τις σχετικές αποφάσεις, πιθανότατα, να παίρνονται έως τον Σεπτέμβριο.

«Μόλις εξασφαλιστεί η καθολική παροχή εμβολίων στον πληθυσμό μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε κρίσιμες δομές υγείας και κέντρα ευάλωτου πληθυσμού»,
είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Να θυμίσουμε πως για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είχε μιλήσει πριν λίγο καιρό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε πει πως από Σεπτέμβριο θα το εξετάσουμε για τους υγειονομικούς.


«Το Σύνταγμα μας δηλώνει ρητά ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στη χώρα», έλεγε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τον Νοέμβριο, κάτι που επιβεβαιώνει πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, τότε θα καταπατήσει το Σύνταγμα της χώρας!

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΙ για το εμβολιαστικό πρόγραμμα υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της G20 με 0,91 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας βρίσκεται «πολύ πάνω από το μέσο όρο» και μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Ένας στους 100 Έλληνες εμβολιάζεται κάθε ημέρα. Έχουμε φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο», «το εμβολιαστικό εγχείρημα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας» πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι έως τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. Πολίτες. Χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η χώρα μας ετοιμάζεται για τέταρτο κύμα της πανδημίας ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί και πρόσθεσε ότι το μεγάλο όπλο είναι οι εμβολιασμοί.


Μετακινήσεις στα νησιά

Ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στα ταξίδια στα νησιά με υποχρεωτικό διαγνωστικό τεστ ανέφερε ότι σε πρώτη φάση, οι ταξιδιώτες θα τυπώνουν και θα συμπληρώνουν χειρόγραφα με υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος την οποία θα υποδεικνύουν στους ελέγχους. Παράλληλα ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα όπου θα αναρτώνται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων.


Εξήγησε ότι προφανώς εκτός από τα self test για ταξίδια σε νησιά ισχύει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδει μόνος του ο πολίτης από την πλατφόρμα εμβολιασμών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και πιστοποιητικό αντισωμάτων αν έχει νοσήσει και έχει επαρκή αντισώματα από διαγνωστικό κέντρο. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το μέτρο αυτό κατά βάση στοχεύει στην αυτορύθμιση και την αυτοπροστασία των πολιτών.

Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε πράξη η εξαγγελία για ένα δωρεάν self test στο γενικό πληθυσμό, εξήγησε ότι καθώς άνοιξαν πολύ πρώιμα δραστηριότητες της αγοράς και της κοινωνίας, η επιτροπή εισηγήθηκε πολλαπλά υποχρεωτικά τεστ για λόγους ασφάλειας.

Ελληνοτουρκικά και προϋποθέσεις για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν


Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για επεκτατική πολιτική της Τουρκίας με προσπάθεια να εγκατασταθεί σε χώρες με προβλήματα όπως η Λιβύη, η Συρία και η Παλαιστίνη. Όπως εκτίμησε, αυτή η πολιτική δεν έχει αποδώσει, ούτε έχει ισχυροποιήσει την Τουρκία και αντίθετα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα αντισυσπείρωσης στη χώρα και ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση της μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η θέση της ελληνικής πολιτείας είναι ότι οι ηγέτες γειτονικών κρατών οφείλουν να μιλούν ωστόσο πρέπει να ικανοποιούνται ορισμένα αναγκαία προαπαιτούμενα. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι χρειάζεται μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, αποχή από ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα και πάνω από όλα να έχει εδραιωθεί και μια σαφής ατζέντα για τα εκκρεμή ζητήματα που στην περίπτωσή Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι δεν καταργείται το 8ωρο, το πενθήμερο και οι υπερωρίες, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «ενισχύει απολύτως τη θέση του εργαζόμενου» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το εργασιακό πλαίσιο είναι τελείως αρρύθμιστο, η εργοδοτική αυθαιρεσία πλεονάζει ενώ δεν είναι επαρκής και ο έλεγχος με αποτέλεσμα να ευνοείται πάντα ο ισχυρός.   
 
Top