Ο νέος πλειστηριασμός, -με επισπεύδουσα πλέον την Intrum Hellas-, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 19 Μαΐου, αλλά δεδομένου ότι ισχύει ακόμη η αναστολή λόγω πανδημίας εκτιμάται ότι θα αναβληθεί για λίγο αργότερα.
Πρόκειται για τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες στο ακίνητο επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου 1, εκ των τεσσάρων που είχε ο γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας.
Το πιο «βαρύ» είναι το διαμέρισμα-μεζονέτα που εκτείνεται στον τρίτο και τέταρτο όροφο, συνολικού εμβαδού 689,54 τ.μ. (355,80 τ.μ. στον τρίτο και 334,27 τ.μ. στον τέταρτο) που μαζί με την αποθήκη 9 τ.μ. στο ισόγειο βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς 7,93 εκατ. ευρώ.
Ακολουθεί το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου που είναι 390 τ.μ. μαζί με αποθήκη 15 τ.μ. στο ισόγειο, για το οποίο το κατώφλι έχει τεθεί στα 3,9 εκατ. ευρώ και τέλος ένα ακόμη διαμέρισμα στο ισόγειο, 133,67 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς 735.000 ευρώ.
Πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν είχαν ξαναβγεί σε πλειστηριασμό οι ιδιοκτησίες Γουλανδρή, άλλαξε χέρια μόνο το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, με τίμημα 765.000 ευρώ, το οποίο αποκτήθηκε από εταιρεία.
Οι ιδιοκτησίες στο ακίνητο της Β. Γεωργίου κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 για χρέη του Μ. Γουλανδρή προς τις τράπεζες, καθώς είχαν εγγραφεί υποθήκες για δάνεια άνω των 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν την περίοδο 2006-2010. Ο τελευταίος πλειστηριασμός για τα τρία διαμερίσματα έγινε στις 4 Μαρτίου 2020, αλλά ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.
Το δεύτερο σφυρί για την T. Network Real Estate
Η υπόθεση όμως έχει και δεύτερο σκέλος, το οποίο αγγίζει προσωπικά τον Μ. Γουλανδρή. Αφορά την εταιρεία του T. Network Real Estate LTD που επανεμφανίστηκε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον περασμένο Νοέμβριο, αυτή τη φορά για το βασικό της περιουσιακό στοιχείο. Πρόκειται για το διαμέρισμα 246 τ.μ. στον έκτο όροφο στο ακίνητο επί της οδού Στησιχόρου 11 που αποκτήθηκε το 2004. Και αυτό το διαμέρισμα έχει «ιστορία» καθώς μπήκε στη λίστα των πλειστηριασμών από τον Οκτώβριο του 2018, με επισπεύδουσα τη Eurobank, -για δάνειο 2,34 εκ.-, και τιμή εκκίνησης στα 1,48 εκατ. ευρώ.
Τώρα έχει προγραμματιστεί να βγεί ξανά στο σφυρί στις 9 Ιουνίου, με επισπεύδουσα τη doValue και με τιμή πρώτης προσφοράς στα 1,57 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά σε σχέση με τα άλλα «φιλέτα» είναι ότι «κατά την επιτόπια μετάβαση διεπιστώθη ότι στην ως άνω κατασχεθείσα οριζόντια ιδιοκτησία – διαμέρισμα του 6ου ορόφου διαμένει ο νόμιμος εκπρόσωπος της ως άνω καθ ης οφειλέτριας εταιρείας, κ. Μιχαήλ Γουλανδρής του Ιωάννη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πώς ξεκίνησε η περιπέτεια με τα ακίνητα
Ο Μ. Γουλανδρής αποφάσισε να ιδρύσει το 2001 την εταιρεία T. Network Real Estate LTD, με σκοπό την εκπόνηση μελετών για εξαγορές επιχειρήσεων και την αγοραπωλησία ακινήτων.
Πράγματι η εταιρεία άρχισε σταδιακά να χτίζει ένα μικρό σε αριθμό, αλλά μεγάλο σε αξία χαρτοφυλάκιο. Το ένα ζήτημα όμως, ήταν ότι για να κάνει τις επενδύσεις του πήρε μεγάλα δάνεια από τις τράπεζες. Κι αυτό παρά την ισχυρή οικονομική του επιφάνεια. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 είχε εισπράξει 24 εκατ. ευρώ από την πώληση στην Εθνική Τράπεζα της χρηματιστηριακής Π&K, όπου ήλεγχε το 50%.
Το δεύτερο ζήτημα ήταν ότι όταν ήρθε η ώρα της αξιοποίησης των «χρυσών» ακινήτων, η κρίση είχε ήδη ισοπεδώσει το real estate. Έτσι, από το 2012 ο Γουλανδρής άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, όπως φαίνεται τόσο από την πώληση εκείνη την περίοδο της θαλαμηγού του Beluga έναντι 3,4 εκατ. ευρώ σε Σαουδάραβα billionaire, όσο και από τα (πολλά) «μικρότερου» ύψους δάνεια (400.000-500.000 ευρώ) που έλαβε από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια…