1813: Ο ιδρυτής της δυναστείας Morgan στον χρηματοοικονομικό κόσμο, Τζούνιους Σπένσερ Μόργκαν, γεννιέται στο Γουέστ Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, γιος του πλούσιου επιχειρηματία Τζόζεφ Μόργγκαν. Ο Τζούνιους εργάστηκε σε διάφορους επενδυτικούς οίκους και τελικά έγινε partner στον πανίσχυρο πιστωτικό οργανισμό του Λονδίνου George Peabody & Co. το 1854. 
H εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε J.S. Morgan & Co. δέκα χρόνια αργότερα, όταν αποσύρθηκε ο Πιμπόντι. 
Έγινε ο κορυφαίος επενδυτικός οίκος στο Λονδίνο το 1870 όταν εξέδωσε δάνειο 50 εκατ. δολαρίων για τη γαλλική κυβέρνηση στο πλαίσιο του φραγκο-πρωσικού πολέμου. Ο Μόργκαν πέθανε στο Μόντε Κάρλο στις 8 Απριλίου 1890, πέντε ημέρες αφότου τραυματίστηκε σοβαρότατα όταν τρένο χτύπησε την άμαξα που τον μετέφερε.

1852: Ο μεγιστάνας της λιανικής Φρανκ Γουίνφιλντ Γουλγουορθ γεννιέται κοντά στο Ρόντμαν της Νέας Υόρκης. Για να ξεφύγει από την οικογενειακή φάρμα μετακομίζει στο κέντρο της πόλης, όπου δυσκολεύεται αρχικά να βρει δουλειά. Ωστόσο προσλαμβάνεται τελικά σε ένα κατάστημα, όπου ο εργοδότης του έχει μία ιδέα: Αποφασίζει να δοκιμάσει τον «πάγκο των 5 σεντ». Σε έναν πάγκο τοποθετεί σειρά φθηνών προϊόντων (πινέζες, κουμπιά, σαπούνι, φυσαρμόνικες κτλ) τα οποία πουλάει όλα στην τιμή των 5 σεντ. Ξεπούλησαν όλα σε μία ημέρα.

Ο Γουλγουορθ πήρε την ιδέα και ένα δάνειο 315 δολαρίων από το αφεντικό του και άνοιξε ένα κατάστημα ψιλικών, το The Great Five Cent Store στη Νέα Υόρκη το 1879, όπου όλα τα προϊόντα στοίχιζαν 5 σεντ. 

Το 1886 είχε ήδη 7 καταστήματα, το 1895 είχε 28 και το 1900 είχε 59. Έως το θάνατό του το 1919 είχε χτίσει μία αυτοκρατορία με περισσότερα από 1.000 καταστήματα Woolworth στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.  
 
Top