Το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί φέτος στην Κρήτη κατατάσσεται κατά μέσο όρο στο νησί κατά 94% στην ποιοτική κατηγορία έξτρα παρθένου.
Τα 3 ευρώ το κιλό είναι η μέγιστη τιμή παραγωγού ελαιολάδου στην Ελλάδα (ημερομηνία καταγραφής τιμών από τον ΣΕΔΗΚ η 6η Απριλίου), όταν στην Ισπανία δεν πέφτει κάτω από τα 3,35 ευρώ και στην Ιταλία κάτω από τα... 4,80 ευρώ το κιλό.

Πάντως, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών είναι ενθαρρυντικές για τη χώρα μας, µε τη Λακωνία πλέον να κατευθύνεται προς τα 3,20 ευρώ το κιλό, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η εστίαση πανευρωπαϊκά θα ανοίξει εκ νέου τις πόρτες της!

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 6ης Απριλίου 2021, οι τιμές στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην Ισπανία οι μέγιστες τιμές μειώθηκαν στα 3,35 ευρώ/kg, στην Ιταλία στα 4,80 ευρώ/kg και στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 3 ευρώ/kg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ισπανία και στην Ιταλία γιορτάστηκε πριν μια βδομάδα το Πάσχα των καθολικών.

Στο μεταξύ, ο διαγωνισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θραψανού κατακυρώθηκε στα 2,95 ευρώ/kg για ελαιόλαδο οξύτητας 0,24%, ενώ προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου, 30 περίπου τόνων οξύτητας 0,38%, ο οποίος λήγει αύριο Τρίτη 13 Απριλίου.

Ανοδική αντίδραση

Όπως έγραψε το Agronews, στο μεταξύ, η αυξητική τάση στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου εκδηλώνεται πλέον και στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, µε την κινητικότητα να αφορά τόσο τις τιμές όσο και τις ποσότητες που αποχωρούν από τα συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία.

Σύμφωνα µε το ρεπορτάζ, ήδη η Κρήτη έχει υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ το κιλό, µε τη Λακωνία πλέον να κατευθύνεται προς τα 3,20 ευρώ το κιλό, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η εστίαση πανευρωπαϊκά θα ανοίξει εκ νέου τις πόρτες της. Τις επόμενες ημέρες τα τυποποιητήρια αναμένεται ότι θα επαναξιολογήσουν τις ανάγκες τους, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Πάντως αξίζει να σταθεί κανείς στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα η εγχώρια αγορά αδυνατούσε να ακολουθήσει τους ρυθμούς των υπόλοιπων χωρών. Πρόκειται για µια ετεροχρονισμένη αντίδραση που δεν μπορεί παρά να οφείλεται στην αγκύλωση παραγωγών και συνεταιριστών στις διαθέσεις των Ιταλών εισαγωγέων, ελλείψει κάποιας στρατηγικής για τον κλάδο, η οποία όλο δουλεύεται και ετοιμάζεται και όλο σε κοινότυπες θεωρίες μένει.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση τιμή ελαιολάδου στη βιομηχανική Ισπανία διαμορφώνεται πλέον στα 3,03 ευρώ το κιλό, µε τα extrissima της Ιβηρικής να προσεγγίζουν πλέον τα 4 ευρώ το κιλό. Τα αντίστοιχης ποιότητας ελληνικά ελαιόλαδα φεύγουν από τα εργοστάσια µε την οριακή τιμή των 3 ευρώ το κιλό, που κι αυτή ακόμα δεν έχει εδραιωθεί σε όλες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία έχει πλέον σταθεροποιηθεί πέριξ των 5 ευρώ το κιλό, ωστόσο, εφόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα εκτιμήσεις που θέλουν τα τελικά αποθέματα της χώρας να φτάνουν τους 70.000 τόνους ως το τέλος της τρέχουσας περιόδου, τότε προμηνύεται νέα ανοδική κινητικότητα που δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στην επόμενη περίοδο.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ

Στα επίπεδα του υπερ-έξτρα παρθένου


Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι τα τελικά στοιχεία των ΔΑΟΚ Κρήτης δείχνουν πως η ποιότητα είναι εξαιρετική, ακόμα και στις περιοχές στις οποίες δεν εφαρμοζόταν δακοκτονία.

Έτσι, το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί φέτος στην Κρήτη κατατάσσεται κατά μέσο όρο στο νησί κατά 94% στην ποιοτική κατηγορία έξτρα παρθένου, ενώ κατά ένα μεγάλο ποσοστό του, που εκτιμάται πάνω από 85%, κατατάσσεται στο πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο, όχι απλά του έξτρα, αλλά του υπερ-έξτρα (extrisimmo) παρθένου.

Το υψηλότερο ποσοστό έξτρα στην Κρήτη σημειώθηκε στο Λασίθι (99%) πιθανώς λόγω του ότι εκεί δεν υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις τσουνάτης, χονδρολιάς ή θρουμπολιάς που συγκομίζονται από το έδαφος και συνήθως παράγουν λάδια με συνήθως υποβαθμισμένη ποιότητα.

Από πλευράς ποσότητας η φετινή παραγωγή δεν ήταν πολύ υψηλή, άλλα πάντως αρκετά καλή. Παρά τις χαμηλές αποδόσεις του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο, τις τοπικές ζημιές από χαλαζοπτώσεις, άλλα και τους ελαιώνες που δε συγκομίστηκαν λόγω των ασύμφορων τιμών, τελικά η συνολική παραγωγή της Κρήτης έφτασε φέτος στους 80.000 τόνους, ποσότητα που βρίσκεται στον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Η φετινή ελαιοπαραγωγή, σε επίπεδο χωρών, σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 ήταν: Στην Ελλάδα 257.000 τόνοι, στην Ιταλία 265.000, στην Ισπανία 1.333.000 και συνολικά στην Ε.Ε. 2.100.000 τόνοι. Οι ποσότητες αυτές μάλλον δεν πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά με την παραγωγή του Μαρτίου, και έτσι θα πρέπει να θεωρηθούν κοντά στις τελικές.

Ωστόσο και στις τρεις αυτές χώρες, και ιδιαίτερα στην Ισπανία, της οποίας η παραγωγή επηρεάζει το επίπεδο τιμών σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και αγροτοσυνεταιρικούς φορείς, εκτιμάται ακόμα χαμηλότερη (επεξεργασία από ΣΕΔΗΚ). 
 
Top