Η σπουδή με την οποία κυβέρνηση έφερε εντός λίγων ωρών νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτήματα. Η δήλωση μιας βουλευτού της αντιπολίτευσης σε ομογενειακή εφημερίδα δεν αποτελεί πειστική δικαιολογία, αλλά προσφέρεται ασφαλώς για αφορμή προκειμένου να γίνουν με «fast track» διαδικασία οι αλλαγές που -ως αποδεικνύεται από τις επίσημα καταγεγραμμένες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού- ήταν ήδη σχεδιασμένες και δρομολογημένες.
Αναπόφευκτα η κίνηση αυτή τροφοδοτεί με νέο υλικό την εκλογολογία την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει -ή τουλάχιστον έτσι δείχνει- για να πείσει ότι δεν έχει κατά νου πρόωρες κάλπες και ότι έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία. Το ζήτημα της συνέπειας λόγω και έργων ήδη υφίσταται βέβαια κατά τρόπο οξύ και για την παρούσα κυβέρνηση η οποία βιάζεται μάλλον να σπάσει άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ έναντι των προκατόχων της.
Το χειρότερο όμως είναι ότι σε μια περίοδο που απαιτείται, όπως μας λένε, σταθερότητα στον τόπο λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, τα μηνύματα που στέλνει η ίδια η κυβέρνηση είναι εντελώς αντιφατικά και συγκεχυμένα. Ίσως διότι παρά τα λεγόμενα βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής σύγχυσης και η κυβερνητική ηγεσία. Ταλανίζεται μέσα στα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της, με αποτέλεσμα να γίνονται διαρκώς δεύτερες σκέψεις για τις αναγκαίες κινήσεις. Αυτή η ασάφεια όμως όχι μόνο βλάπτει αλλά οδηγεί καθημερινά σε μεγαλύτερο τέλμα και παραλυσία με αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.
Ερωτήματα δημιουργούνται και για τον τρόπο που χειρίζεται πλέον η κυβέρνηση αυτό καθ' αυτό το ζήτημα των Ελλήνων του εξωτερικού που αποτελούν μια δεύτερη πατρίδα. Την προηγούμενη φορά, όταν ψηφίστηκε ο ισχύων νόμος, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις υπήρξαν εξαντλητικές προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επέτρεπε όχι απλώς την εξασφάλιση μιας μεγάλης πλειοψηφίας αλλά και την επιβεβαίωση ότι το πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει ως εθνικό και όχι ως κομματικό το θέμα. Γι αυτό και τελικά υπήρξαν ρυθμίσεις που μπορεί μεν να έπασχαν σε κάποια σημεία αλλά διαμόρφωσαν μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας μας συναίνεση, στέλνοντας ένα σήμα ενότητας στην ομογένεια μας.
Τώρα η κυβέρνηση, δια του κ. Βορίδη, ακυρώνει τον εαυτό της και ως προς αυτό. Και το σοβαρότερο είναι ότι από εθνική υπόθεση φαίνεται ότι επιχειρείται να μετατραπούν οι απόδημοι σε εργαλείο ψηφοθηρικής διάσωσης...
Πηγή: www.dimokratianews.gr