Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμπτωμάτων της νόσου του θυρεοειδή που μπορεί να σας διαφύγουν – εδώ θα μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Ο θυρεοειδής αδένας στο λαιμό σας μπορεί να είναι μικρός σε μέγεθος, αλλά κάνει σπουδαία δουλειά. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση πολλών από λειτουργιών  του οργανισμού σας. Ο θυρεοειδής σας λειτουργεί παράγοντας δύο ορμόνες, Τ3 και Τ4, που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό σας ή τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια, επηρεάζει επίσης τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης αναφέρει ότι αν υπάρχει κάποια πάθηση του θυρεοειδή και αυτός δεν λειτουργεί φυσιολογικά, μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ποιότητα της ζωής σας. Δυστυχώς, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή και να αρχίζουν αργά, οπότε μπορεί να μην τα παρατηρήσετε καν στην αρχή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς, έως και το 60% των ατόμων με νόσο του θυρεοειδούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτό το πρόβλημα. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι πολύ πιο συχνά στις γυναίκες, οι οποίες έχουν έως και οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να τα εμφανίσουν από τους άνδρες. Οι θυρεοειδοπάθειες αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες επιπλοκές, όπως καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση, στειρότητα αλλά μπορεί να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή σας, όπως στις περιπτώσεις ύπαρξης καρκίνου.

Ο θυρεοειδής σας μπορεί να υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) είτε να υπολειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός), μπορεί να μεγαλώσει σε μέγεθος (βρογχοκήλη) ή να εμφανίσει κακοήθεια (καρκίνος). Αυτές οι κατηγορίες παθήσεων διαφέρουν μεταξύ τους.

 

 

Πρόσκληση για ραντεβού
6986989220

info@tsirigotakis.gr

 

Υποθυρεοειδισμός

Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης αναφέρει ότι μια πάθηση του θυρεοειδή αρκετά συχνή είναι ο υποθυρεοειδισμός. Ένας θυρεοειδής που υπολειτουργεί, σημαίνει ότι δεν παράγει και δεν απελευθερώνει αρκετή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών που είναι απαραίτητες για τον οργανισμός σας ώστε να εκτελέσει τις λειτουργίες του. Η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού, είναι μια αυτοάνοση πάθηση που ονομάζεται νόσος του Hashimoto, στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή και επηρεάζει την σωστή του λειτουργία.

Καθώς ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί, εσείς μπορεί να εμφανίσετε:

Συμπτώματα

  • Κούραση
  • Αύξηση βάρους
  • Ευαισθησία στο κρύο
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ξηρό δέρμα
  • Σκούρο πρόσωπο
  • Βραχνάδα
  • Μυϊκή αδυναμία ή πόνους και δυσκαμψία
  • Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως
  • Τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών
  • Διαταραχές μνήμης ή σύγχυση
  • Κατάθλιψη ή βραδυψυχισμό

Όπως δείχνει αυτή η λίστα, ο υποθυρεοειδισμός έχει πολλά μη ειδικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται όλα μαζί ή μερικά από αυτά. Τα καλά νέα είναι ότι όταν εσείς ή ο γιατρός σας υποψιάζεστε ότι έχετε υποθυρεοειδισμό, απαιτείται μόνο μια απλή εξέταση αίματος και ένα υπερηχογράφημα για να γίνει η διάγνωση. Και, παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία, με τη λήψη των κατάλληλων φαρμάκων θυρεοειδούς ο υποθυρεοειδισμός είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμος για την αποκατάσταση της σωστής ισορροπίας των ορμονών και την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας σε όλο τον οργανισμό.

Υπερθυρεοειδισμός

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής σημαίνει ότι υπερλειτουργεί και απελευθερώνει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από τις ορμόνες του. Αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει την επιτάχυνση των λειτουργιών του οργανισμού σας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς, πάνω από το 70% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού προκαλούνται από τη νόσο του Graves. Αυτή είναι μια άλλη αυτοάνοση πάθηση – αλλά αυτή τη φορά, προκαλεί την υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αντί της επιβράδυνσης του.

Συμπτώματα:

  • Μη προγραμματισμένη απώλεια βάρους
  • Γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Νευρικότητα ή άγχος
  • Τρόμος στα χέρια ή τα δάχτυλα
  • Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των εμμήνων ρύσεων
  • Αυξημένη ευαισθησία στη θερμότητα
  • Αυξημένη εφίδρωση
  • Διάρροιες
  • Κούραση
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Διαταραχές ύπνου
  • Αυξημένη όρεξη
  • Λεπτό δέρμα ή εύθραυστα μαλλιά

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν την εμφάνιση βρογχοκήλης, που είναι η αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδή ή προβλήματα με τα μάτια σας. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή σαν οφθαλμοπάθεια Graves και μπορεί να κάνει τα μάτια σας να διογκωθούν πολύ και να εξέχουν. Μπορεί αυτό να συνοδεύεται με συμπτώματα όπως ερυθρότητα, ξηρότητα, ευαισθησία στο φως ή θολή όραση.

Ο υπερθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται με εξέταση αίματος καθώς και με την κλινική εξέταση. Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς σας. Η αρχική συνήθως είναι τα φάρμακα που ονομάζονται αντιθυρεοειδικά, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Αν η φαρμακευτική αγωγή δεν βοηθήσει ή αν βοηθάει για λίγο και μετά από λίγο υποτροπιάζετε τότε την οριστική θεραπεία προσφέρει η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδή σας αδένα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μιλήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας για το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για εσάς και θα χρειαστεί να δείτε ένα εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς.

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς

«Ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός τις περισσότερες φορές είναι εύκολο να διαγνωστούν. Αυτή η διάγνωση γίνεται μετρώντας το επίπεδο των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα», λέει ο  Σταύρος Τσιριγωτάκης, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς του Νοσοκομείου «Μόλις η πάθηση διαγνωστεί, η έναρξη της θεραπείας μπορεί να βελτιώσει την κόπωση και τη γενική σας ευεξία. Εάν αισθανθείτε κάποιο από τα συμπτώματα, είναι καλό να συζητήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με μια εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου. ”

  • info@tsirigotakis.gr

  • bit.ly/linkedin-tsirigotakis

  • https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group

Καρκίνος Θυρεοειδούς

 

Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης επισημαίνει ότι μια πάθηση του θυρεοειδή που μπορεί ακόμα και να σας απειλήσει, είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος των ενδοκρινών αδένων και μάλιστα με μεγάλη αύξηση της συχνότητας του τα τελευταία χρόνια. Αυτή η νόσος η οποία παρατηρείται πλέον και στα παιδιά. Ευτυχώς όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ιάσιμος. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το είδος του καρκίνου αλλά και από το στάδιο.

Τύποι καρκίνου

Υπάρχουν 4 τύποι καρκίνου: ο θηλώδης, ο θυλακιώδης, ο μυελοειδής και το αναπλαστικό καρκίνωμα. Οι δύο πρώτοι τύποι είναι οι πιο συχνοί (90-95%,) οι οποίοι είναι ιάσιμοι, ο μυελοειδής (5%) που μπορεί να είναι κληρονομικός, δηλαδή οι πάσχοντες να φέρουν μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο (RET) και ο τελευταίος τύπος, ο αναπλαστικός, ο οποίος είναι πολύ επιθετικός αλλά ευτυχώς είναι σπάνιος.

Η βασική θεραπεία στον καρκίνο του θυρεοειδή είναι η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς και ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο μπορεί να χρειαστεί να γίνει και λεμφαδενικός καθαρισμός. Αυτές είναι επεμβάσεις που απαιτούν εξειδίκευση, εμπειρία και λεπτούς χειρισμούς. Αυτός είναι ο λόγος, που πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένους χειρουργούς, οι οποίοι έχουν εμπειρία στην χειρουργική του καρκίνου. Για αυτό λέμε στους ασθενείς μας, ότι αν έρθουν ιδίως σε αρχικό στάδιο, μπορούμε να τους προσφέρουμε ίαση σε ποσοστό που φτάνει κοντά στο 100%.

https://www.youtube.com/watch?v=KJBhaY42kL8&t=6s

Η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς συνήθως συμπληρώνεται και με τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, αλλά το σίγουρο είναι ότι τα πάντα εξαρτώνται από την ποιότητα της χειρουργικής επέμβασης.

Ανησυχείτε για ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς σας; Κλείστε ραντεβού με έναν από τους ειδικούς μας στο Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς. Εάν θέλετε να προγραμματίσετε μια συνάντηση καλέστε στο τηλέφωνο 6986989220 ή στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@tsirigotakis.gr.

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς, MD, FACS

Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

info@tsirigotakis.gr

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/

 
Top