Δύσκολη προμηνύεται η νύχτα για μεγάλο αριθμό κατοίκων στη Θεσσαλία καθώς εκτεταμένες είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ, η δε μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, με τελευταίο επεισόδιο τον μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ στις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης που έγινε εκ νέου αισθητός σε μεγάλη γεωγραφική έκταση της χώρας. 

Hδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.



Δεκάδες σκηνές στέλλονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έστειλε ήδη πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

Το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχθηκε από την ώρα του σεισμού 80 κλήσεις, οι δε άνδρες του Σώματος προχώρησαν σε συνολικά έξι απομακρύνσεις εγκλωβισμένων. Συνολικά υπήρξαν πενήντα περιστατικά επέμβασης που αφορούσαν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Oι περιπολίες από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παρέμεναν οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος περιπολούσε στην περιοχή για εντοπισμό από αέρος ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Ζημιές σε τουλάχιστον 30 σπίτια
Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο Μεσοχώρι Ελ, από κατάρρευση τοίχων ή σημαντικές ρωγμές. Έχουν κλείσει γέφυρες, όπως αυτή που συνδέει τον επαρχιακό δρόμο προς Ελασσόνα με το Δαμάσι, χωριό όπου αρκετά σπίτια κατέρρευσαν ολοσχερώς, ενώ και δημόσια κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Τμήμα του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής έχει καταρρεύσει.


 
Top