Έργα και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει το σχέδιο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε σήμερα το σχέδιο.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός πρόκειται για ένα πολύ καλά μελετημένο οδικό χάρτη με 4 πυλώνες, όπως αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την υγεία και την παιδεία, καθώς και την πράσινη οικονομία και εκτίναξη παραγωγικής δραστηριότητας.

Το σχέδιο καλύπτει όλη την Ελλάδα, ενώ θα δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Δείτε εδώ όλο το σχέδιο

Greece 2.0 EL 31032021

«Θέλω να θυμίσω πως ξεκίνησαν όλα, μόλις μας είχε χτυπήσει η πανδημία. Τότε με μία τολμηρή επιστολή θέσαμε για πρώτη φορά το ζήτημα του κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού. Εκείνη την εποχή τότε θεωρούσαν πρακτικά αδύνατο αυτή την επιλογή, ωστόσο σήμερα αποτελεί χειροπιαστή κατάκτηση των ευρωπαίων χωρών», ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως με μεθοδική προσπάθεια αποκαθηλώνονται ταμπού τα οποία θεωρούσαμε ακλόνητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το μέγεθος για το οποίο συζητάμε είναι 57 δις. ευρώ.

«Συζητάμε δηλαδη για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ».
Ελλάδα 2.0, είναι η νέα εκδοχή της χώρας στη νέα εποχή που έρχεται

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κοινωνία γίνεται ανταγωνιστή και εσωστρεφής. Το φορολογικό σύστημα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Γι΄αυτό και η ονομασία του σχεδίου (Ελλάδα 2.0) παραπέμπει στην επανάσταση και στην νέα εποχή που έρχεται.

Πρόσθεσε πως «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης -εφόσον υλοποιηθεί όπως το σχεδιάζουμε- έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «οι δράσεις οι οποίες αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160, είναι δράσεις που αφορούν έργα, αφορούν επενδύσεις, αφορούν μεταρρυθμίσεις, απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως μερικές από τις δράσεις είναι εμβληματικές και συμβολικές και όλες έχουν αποτύπωμα στην κοινωνία και την οικονομία.
Μερικές από τις δράσεις είναι εμβληματικές και συμβολικές

Περιλαμβάνονται οδικοί άξονες, σιδηροδρομικά έργα, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών με την κεντρική Ελλάδα, εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά, κατ’ οίκον περίθαλψη, δημιουργία ενάλιων αρχαιοτήτων, ανάδειξη μνημείων Ακρόπολης και επέκταση δια βίου μάθησης.

«Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες, οι οποίοι είναι στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Σηματοδοτεί τη ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις, Το σχέδιο ενσωματώνει και πολλά από τα διδάγματα της πανδημίας. Τακτοποιεί και εκκρεμότητες δεκαετιών. Η εφαρμογή του θα γίνει με συνέπεια. Το σχέδιο δεν αφορά μία κυβέρνηση, αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι.

πηγή
 
Top