Ολοένα και περισσότερες καθίστανται οι περιβαλλοντικές ανησυχίες για τη διαδικασία της ψηφιακής «εξόρυξης» του Bitcoin, μία παράμετρος η οποία δημιουργεί δεύτερες «σκέψεις» για την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Καθώς δεν βρίσκονται σε κάποιο θησαυροφυλάκιο κεντρικής τράπεζας, όπως τα συμβατικά νομίσματα, τα Bitcoins δημιουργούνται μέσω μιας ψηφιακής «εξόρυξης». Δηλαδή, όταν διάφορα υπολογιστικά συστήματα συνδέονται με το δίκτυο κρυπτονομισμάτων, πιστοποιώντας τις συναλλαγές και παράγοντας νέα ψηφιακά νομίσματα.

Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχουν νοικιαστεί ολόκληρες αποθήκες γεμάτες υπολογιστές, οι οποίοι προσπαθούν να «εξορύξουν» Bitcoin, καταναλώνοντας τεράστια ενεργειακά αποθέματα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέiμπριτζ, το δημοφιλές κρυπτονόμισμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια απ’ όση καταναλώνουν κάθε χρόνο η Αργεντινή ή η Ουκρανία.

Ενδεικτικά, η αγορά των Bitcoins απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια 130,5 TWh. Την ίδια ώρα, η Αργεντινή των 45 εκατ. κατοίκων καταναλώνει ετησίως 125 TWh. Οι περίπου 44 εκατ. κάτοικοι της Ουκρανίας δε, χρειάζονται ενέργεια 128,81 ΤWh.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι, όπως και αρκετοί άλλοι» παραδέχεται ο Φαχάντ Καμάλ, αναλυτής στην Kleinwort Hambros της Societe General. «Η ενέργεια λειτουργεί αποτρεπτικά» σπεύδει να προσθέσει, αναφερόμενος στο «ξεθώριασμα» του Bitcοin ως επενδυτικής επιλογής.

Καθώς η αξία του κρυπτονομίσματος εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά αχαρτογράφητα επίπεδα, όλο και περισσότεροι εγείρουν ενστάσεις για τον τεράστιο όγκο των ενεργειακών αναγκών του, δεδομένων και των περιβαλλοντικών ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Ο Μπιλ Γκέιτς, μιλώντας προσφάτως στο CNBC, επεσήμανε ότι το Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια σε κάθε συναλλαγή από κάθε άλλη γνωστή μέθοδο. Ο Καμάλ, στο ίδιο μήκος κύματος, σημειώνει ότι η ενεργειακή δαπάνη του κρυπτονομίσματος έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με κάθε «πράσινη» πολιτική, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει επεκταθεί και στον τομέα των χρηματοπιστωτικών.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, ο οποίος αναφέρει ότι το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιήσει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ), προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια. Όπως δηλαδή, αρχίζουν και πράττουν αρκετοί κλάδοι της οικονομίας.


Το ζήτημα της ενεργειακής «σπατάλης» των Bitcoins αναδύθηκε στην επιφάνεια μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, όταν ο Έλον Μασκ επένδυσε ταμειακά αποθέματα της Tesla για την αγορά Bitcoins, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BusinessInsider
 
Top