ΕΡΩΤΑΣ κι ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το  βιβλίο μου με τίτλο «Έρωτας κι Επανάσταση» εκδόθηκε το 2019. Δεν διακινήθηκε όσο θα ήθελα και θα του άξιζε καθώς  έπεσε στην περίοδο του αποκλεισμού. Καιρός  είναι, νομίζω, εφ' όσον βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες, να κινηθεί τώρα. Είμαστε ήδη στο 2021 και  γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια μιας επανάστασης στο ιστορικό πλαίσιο της  οποίας κινείται το βιβλίο.

Δυο λόγια για το βιβλίο:

Είναι  ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Η εποχή  καθορίζει την ροή των γεγονότων.

Η  δράση ξεκινά το 1818, λίγα χρόνια πριν την έκρηξη της ελληνικής  επανάστασης και τελειώνει το 1822, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την  επιτυχή έναρξή της.

Οι  τόποι των δραματικών εξελίξεων είναι τα Ιόνια νησιά, τα Γιάννινα του  Αλί Πασά, η Πίζα, η Πρέβεζα, η Οδησσός, η Μολδοβλαχία, η Λιβαδειά και η  Αθήνα.

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί ήρωες:

Ο Οδυσσέας, η Ναυσικά, ο Ομέρ και η  Μερσίνα. Ζουν, κινούνται, σκέφτονται, δρουν μαζί με πρόσωπα που, κάποια είναι του  μύθου, αλλά, πολλά (ίσως τα περισσότερα) εξ αυτών είναι ιστορικά  πρόσωπα. Η διαδρομή τους γίνεται μέσα από γνωστά και άγνωστα γεγονότα  της ελληνικής ιστορίας. Η Ιόνιος Πολιτεία, η επικράτεια του Αλί Πασά, ο  κύκλος της Πίζας, η επανάσταση στην Μολδοβλαχία, παίζουν ένα ξεχωριστό  ρόλο.

Οι  πρωταγωνιστές ζουν έντονες στιγμές. Οι έρωτές τους εκτείνονται από  στιγμιαίες αναλαμπές μέχρι αιώνιες αγάπες. Η επανάσταση κυριαρχεί με την  καταλυτική επίδραση στα γεγονότα της ψυχής τους και φτιάχνει έναν μύθο  που βρίσκει την λύση του πάνω στην Ακρόπολη, την ώρα που ο ιερός βράχος  πέφτει και πάλι σε χέρια Ελλήνων ύστερα από δυο χιλιάδες χρόνια.

Διαβάζοντας  το βιβλίο πιστεύω πως ο αναγνώστης, πέρα από τον μύθο, θα δει όψεις της   επανάστασης που έχουν μείνει άγνωστες. Θα μάθει πράγματα για  την ιστορία μας που τα έχει ίσως ακούσει σε αδρές γραμμές, αλλά, δεν  έχουν φωτιστεί στα μάτια του όσο θα τούς άξιζε. Επειδή το βιβλίο το  έχουν διαβάσει αρκετοί, μπορώ να πω πως αυτές οι διαπιστώσεις είναι  κοινές κι εκφράστηκαν με ενθουσιασμό από τους αναγνώστες, στους οποίους  με την ευκαιρία λέω κι από εδώ ένα ευχαριστώ.

Πάνω  απ' όλα είμαι βέβαιος πως ο αναγνώστης θα ευχαριστηθεί το βιβλίο και θα  ονειροπολήσει εξ αιτίας του. Πιστεύω επίσης ότι θα παρακινηθεί -ίσως-  να διαβάσει περισσότερο την ιστορία μας και να αγαπήσει περισσότερο  αυτόν τον τόπο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΡΙΔΗΣ

Για  όποιον θέλει να το παραγγείλει, κοστίζει 10 ευρώ κι αποτελείται από 326  σελίδες. Για να το παραγγείλετε (κλικ εγουέι και κλικ άουτ και δεν  συμμαζεύεται) ενημερώστε με από εδώ μέσω Μέσεντζερ.

 
Top