Το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας κατασκευάστηκε και αποτελεί ένα σημαντικό έργο για ...
την πόλη.
Όπως σημειώνει ανακοίνωση του Δήμου, πρόκειται για ένα έργο που προσπαθούσαν από το 2000 οι Δημοτικές Αρχές της πόλης να υλοποιήσουν χωρίς επιτυχία.
Η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Σαράφογλου που εμπνεύστηκε το έργο, προσπάθησε να το υλοποιήσει αλλά δεν τα κατάφερε.
Η Δημοτική Αρχή του Φώτη Μελά συνέχισε την προσπάθεια κι αυτή όμως χωρίς αποτέλεσμα.
Στην προσπάθεια των Δημοτικών Αρχών που οδήγησε δύο φόρες σε εγκαίνια του έργου χωρίς όμως να γίνει το έργο, φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι δεν υπήρχε πλήρης στήριξη των περιφερειακών αρχών και των κυβερνήσεων εκείνης της περιόδου.
Η Δημοτική Αρχή του «Άλλου Δρόμου» ανέλαβε το Δήμο το 2014. Από την αρχή σχεδιάσαμε τα βήματα που απαιτούνταν για να μην έχει η προσπάθεια μας το αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων.
Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Έπρεπε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να φτιάξει μια άρτια τεχνική μελέτη ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Έπρεπε να γίνει ένας μεγάλος αγώνας ώστε το Κέντρο Υγείας να ενταχθεί σε χρηματοδότηση προγράμματος ΕΣΠΑ για να μπορέσει να υλοποιηθεί. Έπρεπε να αντιμετωπιστούν μια σειρά από μικρά και μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια που προέκυπταν μπροστά μας.
Το Κέντρο Υγείας όμως έγινε πράξη και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ για Δημόσιο Έργο. Η τεχνική εταιρεία υπέγραψε σύμβαση το Δεκέμβρη του 2018 και σήμερα παραδίδει το έργο.
Κτιριακά οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός έχει τοποθετηθεί και τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η παραλαβή του ιατρικού εξοπλισμού.
Γιατί όμως αυτή τη φορά το Κέντρο Υγείας πήρε σάρκα και οστά; Τι είναι αυτό που πρέπει να επαναλάβουμε ώστε και άλλα σημαντικά έργα για την πόλη να υλοποιούνται με τέτοια ταχύτητα;
Το Κέντρο Υγείας υλοποιήθηκε γιατί ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας αποφάσισαν ότι πρέπει να γίνει και ότι θα κάνουν ότι πρέπει για να γίνει.
Φτάνει αυτό για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο; ΟΧΙ. Ακόμα και η πολιτική συμφωνία για την ανάγκη στήριξης της Δημόσιας Υγείας δεν ήταν αρκετή. Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια χρειαζόταν και η προσωπική συμβολή κάποιων ανθρώπων. Η Ρένα Δούρου, ο Γιώργος Γαβρίλης και ο τ. Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός συνέβαλαν ουσιαστικά για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.
Ταυτόχρονα, αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, η τέως διοικήτρια Όλγα Ιορδανίδου και ο τέως υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ Γιώργος Αντύπας καθώς και η τεχνική εταιρεία που ανέλαβε το έργο, δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Αρκούσαν όλα αυτά για να ολοκληρωθεί το έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Η απάντηση είναι και πάλι όχι.
Αν η Περιφερειακή Αρχή που προέκυψε από τις εκλογές του 2019 έθετε εμπόδια στην ολοκλήρωση του έργου γιατί δεν ήταν δικό της δημιούργημα τότε σήμερα δεν θα είχαμε Κέντρο Υγείας.
Συνδημότες και συνδημότισσες, εμείς ολοκληρώσαμε τη δουλειά μας. Παραδώσαμε ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, άρτια εξοπλισμένο στο Υπουργείο Υγείας.
Το στοίχημα της Δημοτικής Αρχής, της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και της προηγούμενης κυβέρνησης κερδήθηκε.
Το στοίχημα για το Υπουργείο Υγείας και την παρούσα κυβέρνηση σήμερα, είναι το Κέντρο Υγείας να στελεχωθεί άμεσα με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας εξαιτίας της πανδημίας δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην έναρξη ή για την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας. Αντιθέτως, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του Κέντρου Υγείας για να θωρακιστεί η πόλη.
Για το λόγο αυτό, εμείς ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να απαιτούμε και να πιέζουμε τους αρμόδιους στην κατεύθυνση της άμεσης και εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης.