Ποιο Nammos; Ποιος Scorpios; Σε λίγο οι νέοι Εσκομπάρ θα είναι όσοι ελέγχουν το παραεμπόριο ειδικού τύπου ντοματιδίων. Λέμε το παραεμπόριο μια και το εμπόριο το ελέγχουν ήδη συγκεκριμένες εταιρίες. Το σχετικό ντοκιμαντέρ της DW αιφνιδιάζει την αποχαυνωμένη κοινωνία των social media. Κι όμως…

Και αυτός είναι μόνο ένας τύπος κίτρινα ντοματίνια. Άλλα είδη έχουν δει τους σπόρους τους να πωλούνται για σχεδόν 600.000 ευρώ. Αυτές οι υψηλές τιμές καθορίζονται εν μέρει από τη γενετική σύνθεση του φυτού.

Αυτές οι ντομάτες είναι υβρίδια, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εκτραφεί με διασταυρούμενη επικονίαση διαφορετικών ειδών προκειμένου να παράγουν φρούτα με συγκεκριμένα, επικερδή χαρακτηριστικά, όπως λαμπερότερα, ισχυρότερα ή πιο ανθεκτικά λαχανικά.

Αυτή είναι μια μακρά και δαπανηρή διαδικασία – η παραγωγή ενός υβριδίου μπορεί να διαρκέσει έως και 400 διασταυρώσεις.

Οι σπόροι από υβρίδια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τι είδους φυτό θα αποδώσουν, οπότε κάθε χρόνο οι αγρότες πρέπει να αγοράζουν νέους σπόρους. Οι λίγες μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά μειώνουν επίσης το κόστος με την παραγωγή των σπόρων τους σε χώρες με χαμηλούς μισθούς, συχνά με εκμετάλλευση εργαζομένων και απασχόληση παιδιών.

Το νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει αυτή τη λίγη γνωστή βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων και τις επιπτώσεις που έχει στην ποιότητα των τροφίμων μας και στις ζωές του εργατικού δυναμικού πίσω από αυτό.

 

 
Top