«Οι άνθρωποι κοιμούνται και κινούνται ήσυχα»


Μπορεί το ένα περιστατικό αστυνομικής βίας να διαδέχεται το άλλο, μπορεί η επιτροπή Αλιβιζάτου -που συστάθηκε επί ΝΔ- να έχει καταλήξει σε πόρισμα «κόλαφο», ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θεωρεί, όχι μόνο ότι η αστυνομία έχει γίνει λιγότερο βίαιη, αλλά και ότι τη… χαίρεται ο κόσμος στις γειτονιές.

Αυτά τουλάχιστον υποστήριξε σήμερα, Τετάρτη στη Βουλή, απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση και Νίκο Βούτση.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην παρέμβαση του στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του για τη σωφρονιστική νομοθεσία, σήμερα «μετεκπαιδεύονται διαρκώς οι ειδικοί φρουροί, με νέα πρωτοκόλλα ψυχολογικής υποστήριξης». Έτσι, ανέφερε, «η αστυνομία γίνεται πιο αποτελεσματική και λιγότερο βίαιη». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «οι αστυνομικοί υπηρετούν εσάς και την ασφάλειά σας», επίσης «προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο και στην πατρίδα και στην κοινωνία». Τόνισε μάλιστα ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «είναι στις γειτονιές και τα χαίρεται ο κόσμος».

Μάλιστα, πέταξε το «μπαλάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «ταυτίζεστε με έναν ξεπερασμένο ακτιβισμό». Ειδική αναφορά έκανε στην κατάσταση στην πλατεία Εξαρχείων. Όπως είπε, «στα Εξάρχεια που καθάρισαν υπάρχει αστυνομικό κράτος; Αν αυτό είναι ακραία καταστολή να πάτε να βρείτε τον Μπαμπινιώτη». Χαρακτηριστικά τόνισε πως «μύτη δεν άνοιξε και ηρέμησαν όλοι. Οι άνθρωποι κοιμούνται και κινούνται ήσυχα».

Τι έλεγε το πόρισμα – «κόλαφος» Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πριν μερικές ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία. Στο γενικό της συμπέρασμα η Επιτροπή σημειώνει πως αν και η αστυνομική βία στη χώρα μας δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εντούτοις «ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς».

Στα συμπεράσματά του πορίσματος αναφέρονται ότι υπήρξε απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη, αφού υπάρχει «συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητά». Επιπλέον, εντοπίστηκε μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες, μη υποβολή καίριων ερωτήσεων, παράληψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν των υποθέσεων.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για «μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, η οποία εκδηλώνεται με την αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, αλλά και με απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές τους καταθέσεις σε σύγκριση με εκείνες των πολιτών. Τέλος εντοπίστηκε πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου».

Η επιτροπή Αλιβιζάτου προτείνει:
Επαναφορά ατομικών διακριτικών στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων.
Τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια και στα γραφεία που διεξάγονται ανακρίσεις.
Προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας.
Αιτιολόγηση του σχεδιασμού επαρκούς επιχείρησης, ειδικά αν σε αυτή έγινε χρήση όπλων.
Εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛΑΣ
Συστηματική διδασκαλία του δικαίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές.
Άμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και έκφραση συγγνώμης στα θύματα ή τις οικογένειές τους.
Ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ενδεχόμενη μετατροπή της Επιτροπής από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο.

Σημειώνεται, ότι στις 26.11.2019 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σύστησε επιτροπή διερεύνησης της αστυνομικής βίας με επικεφαλής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο.

Αντικείμενο της επιτροπής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ήταν η «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.
 
Top