“Εύκολη” δουλειά για τους επικοινωνιολόγους του Μαξίμου η παρουσία ανήμερα των Χριστουγέννων του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ταβέρνα “Ο Κρητικός” στο Κερατσίνι, στην οποία ο ιδιοκτήτης αποφάσισε μετά την επιβολή του lockdown να βοηθήσει συμπολίτες του χρησιμοποιώντας αρχικά τις προμήθειες που είχε ήδη αγοράσει, να μαγειρεύει καθημερινά εκατοντάδες μερίδες φαγητό.
Οι “φωστήρες” του Μαξίμου είδαν την διάδοση αλλά και τα θετικά, κυρίως, σχόλια που εισέπραξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν συμμετείχε σε διανομή φαγητού με την Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος” και αποφάσισαν να στείλουν τον πρωθυπουργό να κάνει, δήθεν, το ίδιο.
Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην δημοσιογράφος του “Πρώτου Θέματος” Δημήτρης Μαρκόπουλος μας ενημέρωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε “χωρίς τυμπανοκρουσίες” στην ταβέρνα “Ο Κρητικός”, αν και το θέμα, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, έπαιξε στη συνέχεια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε όλα τα site και τα κανάλια (που να πήγαινε και με τυμπανοκρουσίες δηλαδή…) και μάλιστα αυτό που γράφτηκε ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοίρασε φαγητό στο Κερατσίνι.
Αρχικά, το “χωρίς τυμπανοκρουσίες” θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν γίνεται και πολύ πετυχημένα όταν γίνεται θέμα σε κάθε μέσο ενημέρωσης και ότι αν κάποιος ήθελε πραγματικά να πάει να βοηθήσει αθόρυβα θα μπορούσε να το κάνει. Το πέτυχε πχ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όταν μοίρασε είδη πρώτης ανάγκης στην παλιά του γειτονιά πρόσφατα, κίνηση που έγινε γνωστή από μία φωτογραφία που ανέβασε μία γυναίκα στο facebook που τον αναγνώρισε…
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη για να “μοιράσει φαγητό” (που μάλλον συγκεντρώθηκε και φτιάχτηκε κατά τα φαινόμενα από την αλληλεγγύη των άλλων…) περισσότερο με το λεγόμενο photo op (ευκαιρία για φωτογράφηση δηλαδή…) μοιάζει, παρά με ουσιαστική προσφορά προς τους λιγότερο προνομιούχους μία γιορτινή ημέρα, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι ούτε ο ίδιος ούτε οι εμπνευστές της επίσκεψής του στο Κερατσίνι κάθισαν να προβληματιστούν με τις αιτίες που οδήγησαν όλους αυτους τους ανθρώπους στην ανάγκη να έχουν ένα μοναδικό πιάτο φαΐ χάρη στην πρωτοβουλία ανθρωπιάς που πήρε ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας.
Παράλληλα, η επιλογή να γίνει η επίσκεψη του Μητσοτάκη σε μία διανομή φαγητού που οργανώνεται από έναν ευαισθητοποιημένο πολίτη, και όχι πχ σε μία δομή σαν το συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων, ουσιαστικά επισημαίνει και μεγεθύνει την αποτυχία της πολιτείας να σταθεί στο πλευρό των κοινωνικά αδύναμων και ευάλωτων σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και να τους στηρίξει ακόμα και στα πιο βασικά που είναι η παροχή ενός πιάτου φαγητού.
Όπως έγραψε και ο δημοσιογράφος Γιάννης Αλμπάνης “στην ουσία, το συσσίτιο στον οποίο συμμετείχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον εκθέτει πολιτικά. Οι πολίτες κάνουν το καθήκον τους μάλιστα από το υστέρημά τους. Το δικό του καθήκον όμως ως πρωθυπουργός είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι αναγκαία αυτά τα συσσίτια των πολιτών. Και δεν το διασφαλίζει”.
Από την άλλη το ίδιο γεγονός, ότι και στην περίπτωση δηλαδή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη επιλέχθηκαν δύο πρωτοβουλίες πολιτών – ιδιωτών θα μπορούσε να πει κανείς ότι υποκρύπτει και μία βαθιά ταξική πτυχή: ότι αποτελεί υπόνοια ουσιαστικά ότι αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί κοινωνική πρόνοια, η παροχή φαγητού δηλαδή στους κοινωνικά αδύναμους, δεν θα (έπρεπε να) είναι υποχρέωση της πολιτείας αλλά θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στην φιλανθρωπία των ιδιωτών. Κρύβει δηλαδή την πεποίθηση ότι θα πρέπει να μάθουμε να μην περιμένουμε τίποτα από το κράτος…