ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

*******************************************

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

#

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

#

Τον  Νοέμβρη κάθε έτους καθορίζονται τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες, τις  επιχειρήσεις και τις μεγάλες βιομηχανίες. Εν όψει αυτού, σήμερα Σάββατο,  τελευταία μέρα του Οκτώβρη, καταθέτουμε την δική μας πρόταση για μείωση  των δημοτικών τελών κατά 30% για τις οικίες και τις μικρές  επιχειρήσεις.

Να  επιχειρηματολογήσουμε γιατί τα δημοτικά τέλη των οικιών σε περιοχές  όπως η δική μας πρέπει να μειωθούν, περιττεύει. Η κρίση λόγω χρεοκοπίας,  η κρίση λόγω κορωνοϊού και η φτώχεια που χτυπά την πόρτα των λαϊκών  στρωμάτων και των μη ευνοημένων συνοικιών, είναι λόγοι γνωστοί και  καθολικά παραδεκτοί.

Μπορούν τα δημοτικά τέλη να μειωθούν χωρίς να χτυπήσει διάλυση ο δήμος;

Η  απάντηση είναι ΝΑΙ, αυτό γίνεται. Μπορεί να γίνει μετά την ρύθμιση του  2018 σύμφωνα με την οποία σχεδόν τριπλασιάστηκαν (διπλασιάστηκαν σε ύψος  και διευρύνθηκαν σε πλάτος επιβολής) τα τέλη που εισπράττει ο δήμος από  τις μεγάλες κυρίως αλλά και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Τα έσοδα ου δήμου  αυξήθηκαν κατά τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ενάμιση τουλάχιστον εξ  αυτών μπορούσε να το διαθέσει για τα πληττόμενα νοικοκυριά και τα μικρά  καταστήματα. Αυτό περιλάμβανε η πρόταση που καταθέσαμε με άλλους  συνδυασμούς τον Νοέμβριο του 2019, αλλά, δεν έγινε δεκτή από την  Διοίκηση.

Σήμερα επαναλαμβάνουμε την πρόταση. Καταθέσαμε εκ νέου την πρότασή μας για μείωση κατά 30% του τέλους  οικιών, επικαιροποιημένη, στις 13 Οκτωβρίου 2020. Όλο αυτό το διάστημα η  Διοίκηση κάνει σαν να μην την είδε. Κι όμως είναι μια πρόταση εφικτή  όσο και αναγκαία. Μάλιστα, ακόμα κι αυτή πρέπει να συμπληρωθεί σήμερα με  την ανακούφιση των μικρών μαγαζιών που δεν προβλεπόταν στην περσινή μας  πρόταση.

Προτείνουμε:

Μείωση του συντελεστή για τις κατοικίες από 1,61 ευρώ ανά τ.μ. που είναι σήμερα στο 1,30. Πρόκειται για μείωση 30%

Μείωση του τέλους των μικρών επιχειρήσεων (που φτάνει από το τριπλάσιο του τέλους οικιών) κατά 20% επίσης.

Ζητάμε  από την Διοίκηση να εισάγει την πρότασή μας για συζήτηση στην  Οικονομική Επιτροπή και καλούμε την αντιπολίτευση στο σύνολό της (όπως  έκανε και πέρυσι) να την ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Γιώργος Τσιρίδης

 
Top