Κατάλογο μέτρων καταρτίζει η επιτροπή επιδημιολόγων για να εφαρμοστούν σε περιοχές με μεγάλο ιικό φορτίο ανάμεσα στις οποίες και η Αττική, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Πέτσας μίλησε για τα μέτρα που ετοιμάζονται απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο, και στη γειτονιά μας».
Έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία «μία από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα που ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, ημερησίως. Συνολικά 30.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον covid-19 μετά την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλία». Αναφέρθηκε, επίσης, και στο Ισραήλ «που προχωρά στην επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση πάνω από 500 μέτρα από τους τόπους κατοικίας, κλείσιμο των χώρων λατρείας και των σχολείων και άνοιγμα μόνον των απαραίτητων καταστημάτων».
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς. Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας».
Τοπικά μέτρα είχε προαναγγείλει ο Κικίλιας
Ουσιαστικά ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε τον Βασίλη Κικίλια ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε προαναγγείλει τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων, για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
«Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5.000.000 κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής.
»Επιδημιολογικά, ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα, ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.
»Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση»