Κώστας Καραΐσκος
Μόλις ἀπέστειλα στήν ὑπουργό Παιδείας τήν κάτωθι ἠλεκτρονική ἐπιστολή:
Κυρία υπουργέ,
Ως εκπαιδευτικός της Μέσης Εκπαίδευσης επί 33 χρόνια (τα 21 τελευταία στο δημόσιο λύκειο), σας απευθύνω αυτή την επιστολή σχετικά με την υποχρεωτική επιβολή της μάσκας σε μαθητές και διδάσκοντες των σχολείων όλων των βαθμίδων της χώρας κατά την επικείμενη σχολική χρονιά 2020-2021 κατά την ώρα του μαθήματος.
Επειδή στερείστε οποιασδήποτε διδακτικής εμπειρίας και προφανώς έχετε αφεθεί στις...
γνώμες κάποιων μάλλον άσχετων με αυτήν, σας επισημαίνω απολύτως καλοπροαίρετα την καταστροφική επίδραση που θα έχει το ανωτέρω μέτρο, σε συνδυασμό μάλιστα με την λεγόμενη αποστασιοποίηση που συγχρόνως επιβάλλεται. Για τα προφανή ζητήματα που αφορούν την δυσχέρεια στην αναπνοή, την σύνολη επικοινωνία, την ασφάλεια της υγείας των μασκοφόρων μαθητών και εκπαιδευτικών δεν θα αναφερθώ. Ούτε και για τα ευκόλως εννοούμενα περί των συνεπειών στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, που είναι ένας βασικός στόχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ερωτώ μόνο για το σκεπτικό της απόφασης περί μασκοφορίας την ώρα του μαθήματος, σε ποια δεδομένα βασίστηκε.
Όλη η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει περίτρανα ότι οι μικρές ηλικίες πρακτικά ΔΕΝ νοσούν και ΔΕΝ μεταδίδουν τον ιό. Στο ίδιο συνηγορούν και τα δεδομένα του ΕΟΔΥ αλλά και η ίδια η εμπειρία από τη λειτουργία των σχολείων μας τον περασμένο Μάιο. Αν τότε, στην κορύφωση της κρίσης, δεν χρειαζόμασταν τέτοια δρακόντεια μέτρα, αναρωτιέται κανείς εύλογα τι είναι αυτό που μας τα επιβάλλει σήμερα. Ποια συμπεράσματα έβγαλαν οι αρμόδιοι του υπουργείου σας από την εμπειρία λχ της Σουηδίας που δεν έκλεισε ούτε μέρα τα σχολεία της και είχε μηδενικές απώλειες μεταξύ των μαθητών, παρότι δεν επέβαλε κανένα μέτρο σαν κι αυτά που σήμερα ακούμε; Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) προ ημερών ανακοίνωσε πως «η επαναλειτουργία των σχολείων ΔΕΝ συνδέεται με αξιοσημείωτες αυξήσεις στην μετάδοση στην κοινότητα» (https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/children-and-school-settings-covid-19-transmission). Φαντάζομαι πως κάπως έτσι ανοίγουν τα σχολεία ΧΩΡΙΣ υποχρέωση για μάσκες σε Αγγλία, Ολλανδία, Σκωτία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Πολωνία, Βουλγαρία, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης οι ρυθμίσεις επαφίενται σε τοπικές Κυβερνήσεις ή σχολικές μονάδες (π.χ. Γερμανία, Ισπανία). Αλλού πάλι, όπως στη Γαλλία και σε ορισμένα καντόνια της Ελβετίας, οι μάσκες αφορούν μόνο παιδιά άνω των 11 ετών. Δυστυχώς εσείς αποφασίσατε με τον πιο άκαμπτο τρόπο στην αντίθετη κατεύθυνση, εξαφανίζοντας κάθε κοινωνικό διάλογο, κάθε νόμιμη επιφύλαξη αλλά και κάθε τοπική διαφοροποίηση. Κι ας είναι το υγειονομικό προφίλ της πατρίδας μας ασυγκρίτως καλύτερο από εκείνο των χωρών που προανέφερα.
Φυσικά δεν αναμένω κάποιαν ανταπόκριση στην επιστολή μου αυτή, η οποία αποσκοπεί σε δύο πράγματα. Πρώτον να σας μεταφέρει την αγανάκτηση μεγάλης κοινωνικής μερίδας που υφίσταται την αυταρχική επιβολή μέτρων στα παιδιά «για το καλό τους», κόντρα σε κάθε δημοκρατική λογική και διεθνή πρακτική. Και δεύτερον να σας υπογραμμίσω πως η απόφασή σας αυτή περί μασκοφορίας την ώρα του μαθήματος ναι μεν με υποχρεώνει να υπακούσω βάσει του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (παρότι είμαι απολύτως αντίθετος) αλλά προφανώς σάς καθιστά υπεύθυνη για οποιαδήποτε βλάβη της υγείας μου και επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου. Αναλόγως το βλέπουν και χιλιάδες άλλοι εκπαιδευτικοί και κηδεμόνες μαθητών, να είστε σίγουρη.
Με τιμή,
Κώστας Καραΐσκος,
Μαθηματικός 2ου Λυκείου Κομοτηνής
 
Top