Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών στις 18 Ιουνίου ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής, Κώστας Συνολάκης πρότεινε τον Σωτήρη Τσιόδρα για να γίνει μέλος του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος. Όμως, ο γνωστός και χαμηλών τόνων λοιμωξιολόγος επέλεξε να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση επικαλούμενος τον φόρτο εργασίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" μπορεί η πρώτη ανάγνωση να θέλει την άρνηση του Σωτήρη Τσιόδρα να βασίζεται κυρίως στον χαμηλών τόνων χαρακτήρα του και στο ότι δεν θα ήθελε να θεωρηθεί ότι εξαργυρώνει τρόπον τινά τη δημοφιλία του μέσω μιας θέσης στην Ακαδημία, το παρασκήνιο πίσω από την άρνησή του φαίνεται ότι είναι πιο πολύπλοκο. Όταν ανακοινώθηκαν οι τρεις υποψήφιοι- η Αντωνία Τριχοπούλου ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, ο Ιωάννης Ιωαννίδης, τακτικός καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης του ίδιου Πανεπιστημίου και Γιάννης Τσελέντης, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, επιδημιολόγος και ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας- ο Κώστας Συνολάκης από την Πρώτη Τάξη πρότεινε επιπλέον ως υποψήφιο τον Σωτήρη Τσιόδρα.
"Πράγματι πρότεινα τον κ. Τσιόδρα αν και σπάνια συμβαίνει ένας ακαδημαϊκός να προτείνει κάποιον υποψήφιο. Ακόμη πιο σπάνιο δε ήταν ότι την πρότασή μου στήριξαν αυθόρμητα και δύο ακόμη συνάδελφοί μου που προέρχονται από τις άλλες δύο τάξεις της Ακαδημίας: ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Μανώλης Κορρές" τόνισε στα "ΝΕΑ" ο Κώστας Συνολάκης. Βάσει κανονισμού ο κ. Τσιόδρας είχε περιθώριο μία εβδομάδα για να ανταποκριθεί στην πρόσκληση όμως, προτίμησε να αφήσει την προθεσμία να εκπνεύσει, χωρίς να απαντήσει επισήμως, Αντ' αυτού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Συνολάκη και του εξέφρασε τους προβληματισμούς του. Πέραν του μη διαθέσιμου χρόνου και του χαρακτήρα του εκτιμάται σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ότι υποφώσκουν και άλλοι λόγοι που οδήγησαν στην αρνητική απάντηση του λοιμωξιολόγου. Ως βασικότερος λόγος θεωρείται το ότι θα βρισκόταν συνυποψήφιος με τον Ιωάννη Ιωαννίδη, με τον οποίο έχει πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και ιδίως με το ζήτημα της θνησιμότητας του πληθυσμού και πολλοί εκτιμούσαν ότι η εκλογή του θα εξελισσόταν σε μια μάχη μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων με σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης των ευάλωτων ομάδων.
Δευτερευόντως εκτιμάται ότι ενδέχεται ο κ. Τσιόδρας να συνυπολόγισε και το γεγονός ότι η πρόταση δεν έγινε από κάποιον από τους γιατρούς - μέλη της Ακαδημίας, αλλά από έναν έγκριτο επιστήμονα μεν, που προέρχεται όμως από άλλον γνωστικό πεδίο. Δεν αποκλείεται δε, να μέτρησε στην απόφασή του και το ότι η οικογένεια Συνολάκη διατηρεί στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη και πιθανόν να θεώρησε ότι μπορεί κάποιοι να χαρακτήριζαν την πρόταση της υποψηφιότητάς του αν όχι πολιτικά υποκινούμενη, τουλάχιστον υποστηριζόμενη, σύνδεση που δεν θα ήθελε να υπάρχει επ' ουδενί.
'Η σεμνότητα και μετριοπάθειά του σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα που μπορεί να του δημιούργησαν τα ενδεχόμενα politics της Ακαδημίας ήταν οι βασικοί λόγοι που αρνήθηκε την πρόταση" εκτιμά ο εισηγητής της, ο οποίος διευκρινίζει ότι δεν είχε ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο πριν την υποβάλλει.
 
Top