Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρχές με αφορμή τα στοιχεία που προκύπτουν τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων και ειδικά των εγχώριων, η διασπορά του ιού στην Αττική και η αύξηση των μολύνσεων σε παιδιά, προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.

Την Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 57 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέλθει σε 4336. Από τα νέα κρούσματα τα 13 είναι εισαγόμενα (10 σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τρία που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο), ενώ 18 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Επιπλέον, καταγράφηκαν κρούσματα στις εξής περιοχές: 11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας, ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου, ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

Αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα σε παιδιά (από βρέφη έως 17 ετών). Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή της επιτήρησης έως τις 8 Ιουνίου θετικά στον ιό είχαν βρεθεί 167 παιδιά. Μέχρι τις 30 Ιουνίου προστέθηκαν άλλα 32 κρούσματα σε παιδιά, ενώ μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 66 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 265.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία του Αυγούστου θα διαμορφώσουν τις τελικές εισηγήσεις της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές και δασκάλους. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συστήνουν τη χρήση μάσκας, όπου είναι υποχρεωτική, και στα παιδιά από δύο ετών και πάνω.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Δεδομένων των νέων στοιχείων, αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας για εργαζόμενους και πελάτες σε σειρά επιχειρήσεων, καταστημάτων, στο Δημόσιο και σε κλειστούς χώρους, καθώς εκφράζεται ανησυχία για τη διασπορά του κορονοϊού.

Το πρόστιμο μη συμμόρφωσης ανέρχεται στα 150 ευρώ, ενώ ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων προστασίας. Την Τετάρτη, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, τα κλιμάκια ελέγχου περιορίστηκαν σε συστάσεις.

Στη Μύκονο, εικόνες από ξέφρενα πάρτι δίπλα στην ακροθαλασσιά, σε beach bar αλλά και σε βίλες οδήγησαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να βρεθεί στο νησί, για επιτόπια αυτοψία. «Θα κρατήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο το νησί υγιές και ασφαλές» διαμήνυσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Να επιδείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 
Top